Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, wcale nie trzeba od razu zabierać się za pieczenie ciasta. Jeśli nie spodziewamy się prędko dużej liczby gości albo mamy małą rodzinę, szybko pojawia się problem - co zrobić z całą blachą wypieku?

Oszczędzicie sobie takich dylematów robiąc proste, chrupiące ciasteczka. Po upieczeniu można je schować po prostu do zamykanego pojemnika i wyjąć zawsze wtedy, gdy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego. 

Przepyszne ciasteczka bez mąki

Takie ciasteczka są idealne do kawy, a nawet jako przekąska na drugie śniadanie. Nie zawierają bowiem w ogóle cukru ani mąki. Ciastka te to prawdziwa bomba pełna witamin i zdrowych tłuszczów, ponieważ prawie w całości składają się ze wszelkiej maści orzechów i ziarenek.

Do tego jeszcze tylko jajko, które „sklei” wszystkie składniki oraz miód, który odpowiada za słodki smak. Zobaczcie poniżej, jak przygotować te pyszności. 

Zobacz także:

Przepis na chrupiące ciastka bez mąki

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g orzeszków ziemnych bez dodatku soli
  • 80 g suszonych moreli 
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g nasion słonecznika
  • 40 g pestek dyni
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóżcie suszone morele. Zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 5 minut. 
  2. Posiekajcie drobno orzechy włoskie. Do miski z orzechami wsypcie resztę składników, z pominięciem miodu, moreli i jajka. Wymieszajcie. 
  3. Odsączone morele pokrójcie na mniejsze kawałki. Wsypcie je do miski z orzechami, wlejcie 1 białko jajka oraz łyżkę miodu. Dobrze wymieszajcie wszystkie składniki, aż się połączą. 
  4. Wyłóżcie dużą blaszkę papierem do pieczenia. Weźcie okrągłą foremkę i do środka włóżcie masę na ciasteczka. Gdy osiągniecie już pożądany kształt, delikatnie podnieście foremkę do góry i kolejno formujcie tak kolejne ciastka. 
  5. Blaszkę z ciastkami wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 15 minut.
  6. Po tym czasie wyjmijcie blaszkę i odstawcie ciasteczka do ostudzenia.