Cukier puder to dodatek do ciast i deserów oraz niezbędne wykończenie wielu wypieków. Przysłowiowa kropka nad i, dzięki której serwowane przez was łakocie będą nie tylko smakować idealnie, ale też pięknie wyglądać.  

Jednak co począć w sytuacji, gdy go zabraknie, a potrzebujecie go do lukru, posypania pączków czy ciasteczek, dla waszych zbliżających się gości? Zamiast pędzić do sklepu, który w niedzielę może być zamknięty, zróbcie go w domu. Zobaczcie, jak! 

Jak zrobić cukier puder ze zwykłego cukru? 

Cukier puder to nic innego, jak zmielony na pył zwykły biały cukier, który z pewnością macie u siebie w domu. Wystarczy więc, że zmielicie go i stworzycie w ten sposób cukier do wykańczania wypieków. Wasze babcie i mamy najczęściej wykorzystywały w tym celu młynek do kawy. Wy możecie sięgnąć po inne sposoby i urządzenia. 

Trzy proste sposoby na zrobienie cukru pudru 

Zobacz także:

W warunkach domowych możecie rozdrobnić zwykły cukier przy użyciu młynka do kawy, robota kuchennego, moździerza lub wałka do ciasta.

  • O ile jesteście kawoszami i posiadacie elektryczny młynek do kawy, możecie go wykorzystać do tego celu. Po prostu wsypcie niewielką ilość zwykłego cukru i zmielcie. Po minucie słodki puder powinien być gotowy.

  • W misie robota kuchennego umieśćcie cukier kryształ, następnie włączcie urządzenie (powinno mieć nałożoną ostrą nożową końcówkę) i miksujcie przez około 2 minuty. 

  • Jeżeli jednak nie posiadacie takich urządzeń lub nie chcecie ich wyciągać z przepastnej szafy, to rozsypcie zwykły cukier na twardej powierzchni, a następnie wałkujcie go do momentu uzyskania pudru. 

  • Ostatni ze sposobów jest chyba najbardziej tradycyjny. Możecie go wykonać, jeżeli macie w domu moździerz, bo to w nim rozetrzecie normalny cukier. Jest to metoda nieco bardziej czasochłonna (podobnie jak wałkowanie), ale skuteczna.  

Jak zrobić zdrową wersję cukru pudru? 

Jeżeli jesteście zwolennikami zdrowego odżywiania i zdrowszych wersji słodyczy, powinniście wypróbować cukier puder z ksylitolu. 

Uzyskuje się go z kory brzozy. Jest nie tylko mniej kaloryczny niż cukier (240 kcal na 100 g), ale również wspomaga zdrowie, może służyć np. jako prebiotyk. 

Obecnie ksylitol, dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym i oczywiście sklepach ze zdrową żywnością. Musicie go jedynie zmielić, wykorzystując jeden z powyższych sposobów i cieszyć się jego zdrową, pudrową słodkością. 

Źródło: dompelenpomyslow.pl, aniastarmach.pl