twarog na sernik
Adobe Stock
Newsy

Z tego sera za każdym razem wyjdzie sernik idealny

Podstawą smacznego sernika jest dobry ser - dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni!

Święta to czas na pieczenie tradycyjnych ciast i wypieków. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca i sernika, obowiązkowych bożonarodzeniowych ciast! Z dodatkiem skórki z pomarańczy i innych przypraw przywodzących nam na myśl święta są po prostu idealnym deserem.

Pewnie większość z was ma w planach pieczenie sernika na Boże Narodzenie. A czy wiecie, jak wybrać ser, by ciasto wyszło smaczne? Powszechnie wiadomo, że powodzenie sernika w dużej mierze zależy nie od umiejętności kulinarnych osoby, która go piecze, a od sera wykorzystanego do masy serowej. Jeśli będzie niesmaczny lub po prostu nieodpowiedni do pieczenia, to ciasto nie wyjdzie! A chyba nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki podczas Bożego Narodzenia – wtedy szczególnie staramy się, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Także ciasta! Dowiedzcie się, jak wybrać odpowiedni ser do pieczenia świątecznego sernika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki ser do sernika?

Gdy wybieracie ser do sernika, koniecznie kierujcie się poniższymi zasadami. Dzięki temu wasze ciasto będzie naprawdę pyszne!

  • Nie oszczędzajcie tłuszczu – to właśnie tłuszcz odpowiada za związanie się składników ciasta, a ponadto niesie smak! Im więcej tłuszczu, tym ciasto jest smaczniejsze. Dlatego do sernika wybieramy twaróg tłusty. Absolutnie do pieczenia nie nadaje się chudy twaróg! Masa się wtedy nie zwiąże i ciasto nie wyjdzie. Pieczenie ciast „fit” zostawmy na czas po świętach!
  • Przetestujcie – aby mieć pewność, że twaróg wybrany do sernika będzie dobry, trzeba wybrać najsmaczniejszy. A do tego przyda się sporo cierpliwości, ponieważ jedynym sposobem na wybranie dobrego sera jest przetestowanie tego, co można kupić w sklepach! Nie kupujcie twarogu na ostatnią chwilę, tylko już kilka tygodni przed świętami poświęćcie czas na kupowanie różnych serów i ich próbowanie.
  • Odpowiedni smak – dobry ser do sernika nie może być zbyt kwaśny. Powinien być maślany, aksamitny i łagodny.
  • Dobrze zmielony – pamiętajcie, że dobry sernik wychodzi z twarogu, który został przynajmniej dwa razy zmielony w maszynce! Nie może w nim zostać ani jedna grudka – ser musi być idealnie rozdrobniony.
sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....

Sernik
wikipedia commons
Newsy
Będziecie piec sernika na święta? Takich serów pod żadnym pozorem nie kupujcie do swoich wypieków 
Jakie ciasta upieczemy na Boże Narodzenie? Na pewno makowiec, obowiązkowo piernik. Do kompletu brakuje jeszcze sernika.

Skoro przystępujemy do pieczenia sernika, warto zacząć od sprawy kluczowej, a zatem od samego sera. Bez dobrego twarogu nie uda się ani sernik z pianką, ani pozbawiony spodu sernik wiedeński, ani popularny w wielu domach sernik z brzoskwinią. Czasem zdarza się, że przez zły biały ser zmarnujemy sporo wysiłku, a także drogie składniki – tak bywa choćby podczas wpadki z sernikiem na białej czekoladzie. Twaróg górą Jaki ser wybrać zatem, żeby wyszedł tak jak należy i smakował obłędnie? Naszym faworytem jest zwykły tłusty twaróg. Dlaczego? Spieszymy z odpowiedzią. Twaróg na sernik powinien być jak najbardziej naturalny. Właśnie to gwarantuje zakupiony w kostce ser biały. Wybierzmy nasz ulubiony słodki twaróg ze sporą zawartością tłuszczu. Taki właśnie ser powinniśmy zmielić w domowej maszynce przynajmniej trzykrotnie. Jest z tym trochę roboty, ale nic nie zastąpi smaku zwykłego twarogu w serniku. Po dodaniu do takiego twarogu dodatków w postaci jaj i choćby wspomnianej białej czekolady, pozostaje przyłożyć się do pieczenia w piekarniku i efekty będą idealne. Uważajmy na chude, a nawet półtłuste twarogi – sernik z takich serów będzie po prostu zbyt chudy i przez to niesmaczny. Warto poszukiwać w sklepach i na targach jak najświeższych serów białych. Te z późną datą ważności mogą być nieco kwaśnawe w smaku. Co z „wiaderkami”? W sklepach spotkać możemy całe zastępy twarogów sernikowych w kubełkach i wiaderkach. Są wygodne i niezbyt drogie, ale mają różnego rodzaju wady i zalety. Część z nich zawiera w sobie niepotrzebne składniki takie jak m.in. skrobia ziemniaczana, mleko w proszku czy różnego rodzaju polepszacze i zagęszczacze. Kiedy wiemy, że możemy nie wyrobić się z mieleniem twarogu i zdecydowaliśmy...

Sernik
gotujmy.pl/babeczka35
Newsy
Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Znamy kilka cennych wskazówek
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nam z zapachem pysznych ciast. Dlatego sernika, króla wśród deserów, nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Domowy sernik to smak nie do opisania. Puszysty, idealnie wilgotny, w którym wyczuwalne są słodkie rodzynki, aromatyczne bakalie a także zapach wanilii. Sernik kochają wszyscy. Nawet ci na diecie, ponieważ można go przyrządzić również w wersji light. Historia króla wśród ciast Historia tego smacznego deseru sięga czasów starożytnych. Grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sernikowi. Była to jedna z pierwszych książek kulinarnych. Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Wtedy sernik znany był pod nazwą libium. Za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian, sernik stał się popularny również w Europie. Najbardziej znany nam sernik, to sernik „wiedeński”, który pochodzi z krajów niemieckojęzycznych. Wyróżnia się wyczuwalną w smaku, dużą ilością aromatycznych bakalii.   Idealny sernik Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, ale nie jest to trudne zadanie. Proste porady pomogą ci w upieczeniu tego pysznego ciasta. Przede wszystkim ważny jest ser - biały twaróg. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Nigdy nie może być suchy. To właśnie od tego składnika zależy konsystencja sernika oraz jego smak. Należy zmielić go minimum dwukrotnie. Możemy to zrobić maszynką do mięsa. Dzięki temu ser będzie miał idealną konsystencję bez niepotrzebnych grudek. Uważajcie na ilość mąki. Do sernika używajcie tylko przesianej, napowietrzonej mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Jeśli wsypiecie za dużo sypkich składników do masy, sernik może się kruszyć. Dlatego tak ważny jest umiar. Najlepsza śmietana do sernika to kremówka o zawartości 30% tłuszczu. Wtedy nasz sernik wyjdzie bardzo delikatny w smaku. Pamiętajmy o dobrej jakości jajkach. Na każdy kilogram sera należy dodać 3. Najlepiej w postaci ubitej, która spulchnia...

sernik przepis
Pixabay
Newsy
Przepis na przepyszny i tani sernik. Robi się w mig. Niebywałe połączenie smaków
Naszła cię ochota na puchaty, delikatny sernik! Wypróbuj przepis na to pyszne i lekkie ciasto!

Jeżeli jesteś zmęczona pieczeniem drożdżówek i znudziły ci się ciężkie, maślane ciasta to znaczy, że czas na zmiany! Wypróbuj przepis na puchaty i lekki sernik bez spodu – jest przepyszny! Uniwersalne ciasto Sernik można zrobić na wiele sposobów, z różnych rodzajów sera i z rozmaitymi dodatkami. Możemy wykorzystać tradycyjny twaróg lub już gotowy, zmielony biały ser w wiaderku albo serek wiejski czy skyr. Do tego rodzynki, żurawina, skórka pomarańczy lub orzechy – co kto lubi! Przepis na sernik bez spodu Do przygotowania tego pulchnego sernika potrzebujecie: 1 kg twarogu w wiaderku 1 szklankę cukru 1 saszetkę cukru wanilinowego Pół kostki masła lub margaryny do pieczenia 6-7 średniej wielkości jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Aromat do ciasta Garść rodzynek, żurawiny lub orzechów – jeśli nie lubicie sernika z dodatkami, to pomińcie ten krok Przygotowanie Najpierw musimy przygotować składniki, które będziemy stopniowo wsypywać do miski miksując ciasto. Oddziel żółtka od białek, a w drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki. Białka ubij na sztywno. W dużej misce za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubij masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodawaj po jednym żółtku nie przestając miksować. Zmniejsz obroty i zacznij dodawać ser oraz mąkę. Jeśli dodajesz rodzynki, to to jest właściwy moment, aby je wsypać do ciasta! Do masy dodaj ubite białka jajek i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij jej obręcz. Na przygotowaną tortownicę wyłóż ciasto i wyrównaj za pomocą szpatułki. Następnie włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około godzinę. Gdy sernik się...