W teorii dobrze by było codziennie zjeść choć jeden ciepły posiłek, najczęściej na obiad. Jak jest praktyce - wszyscy dobrze wiemy. Zdarzają się dni, w które jesteśmy tak zabiegani, że na gotowanie obiadu nie ma ani czasu, ani ochoty.
Współcześnie można się wspomóc w takiej sytuacji gotowymi produktami, a nawet całymi posiłkami, które można kupić w sklepie. Jednak na dłuższą metę takie rozwiązanie nie jest najlepsze ani dla naszego zdrowia, ani portfela.
Można przecież z kilku składników i w mgnieniu oka zrobić szybki obiad - idealny w te dni, gdy po prostu nie chce nam się gotować.
Szybka zupa z 3 składników
W takiej sytuacji polecamy wam przygotować prostą i smaczną zupę z kukurydzy. Danie to kiedyś było popularne głównie w krajach obfitujących w kukurydzę (jak choćby Stany Zjednoczone), ale z powodzeniem można je zrobić nawet w Polsce. Potrzeba tylko kilku składników - kukurydzy w puszce, mleka, masła i podstawowych przypraw.
Zobacz także:
Nie trzeba więc obierać warzyw czy kroić mięsa. Kukurydzę najpierw podsmażamy, a potem wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Nie ma nic prostszego i w mgnieniu oka pożywna zupa na obiad jest gotowa. Zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w te dni, gdy nie macie ochoty na długie stanie przy garach.
Przepis na zupę z kukurydzy
Składniki:
- 800 g kukurydzy konserwowej (2 standardowe puszki)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: szczypiorek
Przygotowanie:
- Odcedźcie kukurydzę i wsypcie do garnka. Podgrzejcie i smażcie, aż się zrumieni.
- Następnie do garnka wrzućcie 2 łyżki masła i wymieszajcie. Po kilku minutach, gdy kukurydza zacznie się dusić z masłem, wlejcie dwie szklanki mleka. Zmniejszcie moc palnika pod garnkiem.
- Gotujcie, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kukurydza będzie miękka.
- Gotową zupę doprawcie szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem. Jeśli chcecie, możecie ją zblendować na krem.
- Zupę z kukurydzy można podawać z świeżym pieczywem, grzankami, a nawet popcornem. Polecamy wam posypać ją z wierzchu posiekanym szczypiorkiem, który doda jej przyjemnego, lekko ostrego smaku.