W teorii dobrze by było codziennie zjeść choć jeden ciepły posiłek, najczęściej na obiad. Jak jest praktyce - wszyscy dobrze wiemy. Zdarzają się dni, w które jesteśmy tak zabiegani, że na gotowanie obiadu nie ma ani czasu, ani ochoty.

Współcześnie można się wspomóc w takiej sytuacji gotowymi produktami, a nawet całymi posiłkami, które można kupić w sklepie. Jednak na dłuższą metę takie rozwiązanie nie jest najlepsze ani dla naszego zdrowia, ani portfela. 

Można przecież z kilku składników i w mgnieniu oka zrobić szybki obiad - idealny w te dni, gdy po prostu nie chce nam się gotować. 

Szybka zupa z 3 składników

W takiej sytuacji polecamy wam przygotować prostą i smaczną zupę z kukurydzy. Danie to kiedyś było popularne głównie w krajach obfitujących w kukurydzę (jak choćby Stany Zjednoczone), ale z powodzeniem można je zrobić nawet w Polsce. Potrzeba tylko kilku składników - kukurydzy w puszce, mleka, masła i podstawowych przypraw. 

Zobacz także:

Nie trzeba więc obierać warzyw czy kroić mięsa. Kukurydzę najpierw podsmażamy, a potem wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Nie ma nic prostszego i w mgnieniu oka pożywna zupa na obiad jest gotowa. Zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w te dni, gdy nie macie ochoty na długie stanie przy garach. 

Przepis na zupę z kukurydzy

Składniki:

  • 800 g kukurydzy konserwowej (2 standardowe puszki)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Odcedźcie kukurydzę i wsypcie do garnka. Podgrzejcie i smażcie, aż się zrumieni. 
  2. Następnie do garnka wrzućcie 2 łyżki masła i wymieszajcie. Po kilku minutach, gdy kukurydza zacznie się dusić z masłem, wlejcie dwie szklanki mleka. Zmniejszcie moc palnika pod garnkiem. 
  3. Gotujcie, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kukurydza będzie miękka. 
  4. Gotową zupę doprawcie szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem. Jeśli chcecie, możecie ją zblendować na krem. 
  5. Zupę z kukurydzy można podawać z świeżym pieczywem, grzankami, a nawet popcornem. Polecamy wam posypać ją z wierzchu posiekanym szczypiorkiem, który doda jej przyjemnego, lekko ostrego smaku.