W szczycie sezonu na pomidory grzechem byłoby nie wykorzystać tych warzyw do zrobienia choć kilku słoików z przecierem. Nawet, jeśli nie macie własnego ogródka - w końcu teraz ceny pomidorów na bazarach i w warzywniakach są naprawdę atrakcyjne. A jeśli chcecie kupić co najmniej kilka kg na przetwory, to na pewno da się wytargować zniżkę u sprzedawcy. Do zrobienia przecieru najlepiej nadają się pomidory mięsiste, typu Lima, Bawole Serce albo malinowe. Wsypcie jeszcze trochę soli, cukru, ale to nie koniec. Sprawdźcie, co dodać do przecieru, a wyjdzie bardzo smaczny.
Jak podkręcić przecier pomidorowy?
W podstawowym przepisie do przecieru z pomidorów dodaje się tylko sól oraz cukier. Niektórzy wsypują też gorczycę albo gotują pomidory z liśćmi laurowymi - nie jest to błąd, jednak silny aromat tych przypraw może zdominować smak pomidorów. Natomiast fantastycznym dodatkiem do przecieru jest… lubczyk, czyli zioło, które zwykle dodaje się do rosołu. Wystarczą 2 gałązki wrzucone do garnka z pomidorami, by dodać im lepszego smaku i aromatu. Wykorzystajcie poniższy przepis i zróbcie taki przecier sami.
Podstawowy przepis na przecier pomidorowy
Składniki:
-
ok. 5 kg mięsistych pomidorów
-
2 gałązki lubczyku
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka soli kamiennej
Opcjonalnie: suszona bazylia albo oregano.
Zobacz także:
Przygotowanie:
-
Najpierw przygotujcie pomidory. Możecie tradycyjnie naciąć ich skórki, sparzyć i obrać. Jeżeli macie maszynkę do mięsa, można wrzucić do niej całe (umyte wcześniej i pozbawione szypułek) pomidory i zmielić. Wówczas skórki będą praktycznie niewyczuwalne, a przecier będzie miał lepszy smak.
-
Jeśli obraliście pomidory, pokrójcie je na mniejsze kawałki. Jeżeli zaś użyliście maszynki do mięsa, pomińcie ten krok.
-
Rozdrobnione pomidory należy teraz przełożyć do garnka i podgrzać. Gdy zaczną się gotować, zmniejszcie ogień. Dodajcie 2 gałązki lubczyku, wsypcie sól, zamieszajcie i duście jeszcze chwilę na małym ogniu.
-
Jeszcze gorące pomidory wlejcie do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Mocno zakręćcie.
-
Włóżcie słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wypełnionego bardzo ciepłą wodą. Od momentu zagotowania pasteryzujcie słoiki przez ok. 20 minut.
-
Po tym czasie wyjmijcie je z garnka, odwróćcie do góry dnem i postawcie na blacie. Po 24 godzinach można słoiki znów obrócić i odłożyć do spiżarni.