
To, wydawałoby się, banalne ciasto jest podstawą do robienia tortów i innych wypieków. Niestety, nie zawsze biszkopt się udaje - może pękać i opadać. By temu zaradzić, dodajcie do niego odrobinę jednego składnika.
Co zrobić, aby biszkopt się udał?
Podstawą biszkoptu są jajka oraz odpowiednie ubicie białek. Jednak nie tylko to świadczy o powodzeniu tego popularnego wypieku. Warto bowiem do masy wlać jedną łyżkę stołową octu spirytusowego - to sprawi, że ciasto wyjdzie mocno wyrośnięte i cudownie puchate. I spokojna głowa, w ogóle nie będzie w nim czuć octu!
Przepis na puszyste ciasto biszkoptowe
Do przygotowania dobrego ciasta biszkoptowego potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
pół szklanki skrobi ziemniaczanej
-
ćwierć szklanki cukru
-
6 jajek
-
1 łyżka octu spirytusowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
-
Oddzielcie białka od żółtek. Białka umieśćcie w jednej misce, a żółtka w drugiej.
-
Następnie do żółtek wlejcie jedną łyżkę octu spirytusowego, dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksujcie.
-
Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę.
-
Gdy białka będą już ubite, cały czas miksując dodawajcie powoli cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
-
Następnie, wciąż miksując, dodawajcie żółtka.
-
Nie przerywając miksowania, do masy wsypcie maką pszenną i ziemniaczaną (warto je wcześniej przesypać przez sitko do jednej miski i wymieszać). Mieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą.
-
Do tortownicy wlejcie masę na biszkopt. Wstawcie ją do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, opcja „dół”. Pieczcie przez 40 minut.
-
Po upieczeniu nie wyjmujcie od razu ciasta z piekarnika! Uchylcie tylko lekko drzwiczki i poczekajcie, aż ciasto ostygnie w piekarniku.
I gotowe! Radzimy, by biszkopt przygotowywać dzień przed wykorzystaniem go do innych wypieków, np. tortów. Gdy biszkopt „odpocznie” przez jeden dzień, nie będzie się później mocno kruszył przy krojeniu.
Źródło: haps.pl