Grzybiarze cały rok czekają na jesień, gdy mogą wreszcie ruszyć do lasu na „łowy” i zebrać upragnione grzyby. Sezon na grzybobranie jest niestety krótki, ale na szczęście istnieje jeden gatunek, który można bez problemu kupić w każdym sklepie przez cały rok. Chodzi oczywiście o pieczarki.
Co prawda ich smak i aromat jest delikatniejszy od większości leśnych grzybów, ale za to są łatwo dostępne, dość tanie i można je wykorzystać do przyrządzenia wielu smacznych potraw i przystawek.
Pomysł na pieczarki smażone w całości
Możliwości jest wiele - pieczarki można faszerować albo użyć jako farszu do krokietów czy zapiekanek. Zrobicie z nich też zupę pieczarkową albo możecie zamarynować je w słoikach. My mamy dla was propozycję prostego dania, które świetnie sprawdza się w roli dodatku do mięs i pieczeni.
Chodzi tutaj o pieczarki smażone na patelni w całości - wyglądają bardzo ciekawie i robi się je szybciej (w końcu nic nie trzeba kroić ani obierać). Wystarczy odpowiednio te grzyby doprawić, by uzyskać smakowity przysmak z patelni. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.
Zobacz także:
Przepis na pieczarki z patelni
Składniki:
- 300-400 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw oczyśćcie pieczarki, umyjcie i bardzo dobrze osuszcie, na przykład wykorzystując w tym celu ręczniki papierowe. Grzyby powinny być suche, żeby mogły smażyć się na patelni zamiast gotować.
- Wlejcie na patelnię 2 łyżki oleju, dodajcie 2 łyżki masła i podgrzejcie.
- Gdy masło się rozpuści, wysypcie na patelnię pieczarki. Smażcie, co jakiś czas mieszając, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
- W międzyczasie posiekajcie natkę pietruszki oraz ząbek czosnku - bardzo drobno.
- Kiedy pieczarki będą już zrumienione, posypcie je szczyptą soli i pieprzu. Po chwili dodajcie czosnek i smażcie jeszcze minutę, cały czas mieszając.
- Na koniec posypcie pieczarki pietruszką, wymieszajcie i od razu przełóżcie na talerze. Smacznego!
Źródło: KAZAN/YouTube