Grzybiarze cały rok czekają na jesień, gdy mogą wreszcie ruszyć do lasu na „łowy” i zebrać upragnione grzyby. Sezon na grzybobranie jest niestety krótki, ale na szczęście istnieje jeden gatunek, który można bez problemu kupić w każdym sklepie przez cały rok. Chodzi oczywiście o pieczarki.

Co prawda ich smak i aromat jest delikatniejszy od większości leśnych grzybów, ale za to są łatwo dostępne, dość tanie i można je wykorzystać do przyrządzenia wielu smacznych potraw i przystawek. 

Pomysł na pieczarki smażone w całości

Możliwości jest wiele - pieczarki można faszerować albo użyć jako farszu do krokietów czy zapiekanek. Zrobicie z nich też zupę pieczarkową albo możecie zamarynować je w słoikach. My mamy dla was propozycję prostego dania, które świetnie sprawdza się w roli dodatku do mięs i pieczeni.

Chodzi tutaj o pieczarki smażone na patelni w całości - wyglądają bardzo ciekawie i robi się je szybciej (w końcu nic nie trzeba kroić ani obierać). Wystarczy odpowiednio te grzyby doprawić, by uzyskać smakowity przysmak z patelni. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować. 

Zobacz także:

Przepis na pieczarki z patelni

Składniki:

  • 300-400 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Najpierw oczyśćcie pieczarki, umyjcie i bardzo dobrze osuszcie, na przykład wykorzystując w tym celu ręczniki papierowe. Grzyby powinny być suche, żeby mogły smażyć się na patelni zamiast gotować. 
  2. Wlejcie na patelnię 2 łyżki oleju, dodajcie 2 łyżki masła i podgrzejcie.
  3. Gdy masło się rozpuści, wysypcie na patelnię pieczarki. Smażcie, co jakiś czas mieszając, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
  4. W międzyczasie posiekajcie natkę pietruszki oraz ząbek czosnku - bardzo drobno.
  5. Kiedy pieczarki będą już zrumienione, posypcie je szczyptą soli i pieprzu. Po chwili dodajcie czosnek i smażcie jeszcze minutę, cały czas mieszając.
  6. Na koniec posypcie pieczarki pietruszką, wymieszajcie i od razu przełóżcie na talerze. Smacznego!

Źródło: KAZAN/YouTube