Natknęliście się już w sieci na trend z wkładaniem talerza do zamrażarki? Choć wygląda to absurdalnie i wydaje się dziwne, okazuje się całkiem sprytne. Spróbujcie tej metody, a przyda się wam wiele razy podczas gotowania i serwowania posiłków.

Dlaczego warto włożyć talerz do zamrażarki?

Wkładanie talerza do zamrażarki okazuje się bardzo pomocne, aby szybko wystudzić jedzenie. Często przecież chcemy przyspieszyć stygnięcie ugotowanych ziemniaków do farszu na pierogi ruskie czy przygotować błyskawiczny chłodnik bez wielogodzinnego czekania. W takich sytuacjach wystarczy tylko chwila chłodzenia zastawy, aby położone na niej danie błyskawicznie ostygło i nadawało się szybciej do zjedzenia czy dalszego przygotowywania przepisu. Kontakt z zimną ceramiką pozwoli osiągnąć pożądany efekt znacznie szybciej niż dmuchanie, wynoszenie jedzenia na balkon czy otwieranie okien.

Jak ostudzić jedzenie? Inny sprytny trik

Jeśli nie przekonuje was metoda z mrożeniem talerza, możecie wypróbować też inny myk na szybkie studzenie jedzenia. Przyda się do tego odrobina soli i kostki lodu.  Jak to działa? Wystarczy wsypać kostki lodu i sól do miski z zimną wodą, a następnie położyć na niej talerz z jedzeniem. W ten sposób możecie schłodzić żywność na biwaku czy w domku letniskowym bez stałego dostępu do lodówki.

Jak szybko schłodzić napój bez lodu?

Kiedy wiecie już, jak szybko schłodzić jedzenie, zajmijmy się teraz napojami. W końcu je też lubimy pić na zimno, a nie zawsze mamy pod ręką lód i czasem nie zdążymy też schować butelek do lodówki na kilka godzin wcześniej. Warto więc wtedy zastosować którąś z 3 poniższych metod:

Zobacz także:

  • owinąć butelkę wilgotnym ręcznikiem papierowym posypanym odrobiną soli i schować na 10 minut do zamrażarki (dzięki mokrej warstwie papieru i dodatkowemu działaniu soli, napój ochłodzi się znacznie szybciej niż zwykle),
  • będąc na plaży czy polu namiotowym, wystarczy zakopać butelki pod ziemią,
  • wsadzić butelki do jeziora lub rzeki, odpowiednio je wcześniej zabezpieczając, aby nie zatonęły.