Któż z nas nie lubi cieszyć się smakiem świeżego pieczywa z nutą masła? By móc czerpać pełnię przyjemności z jedzenia chleba czy bułek, warto kupować niewielkie ich ilości móc je spożyć do końca w jak najlepszym stanie. Co jednak, gdy kupicie go więcej? Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia i zachować ich właściwości?
Czy można zamrażać pieczywo?
Gdy po przybyciu do domu zorientujecie się, że przesadziliście z piekarnianymi zakupami, warto zadziałać od razu. Nadmiar bułek i chlebów po prostu zamroźcie. Nie czekajcie kilku dni, zróbcie to, póki pieczywo jest świeże:
-
W tym celu pokrójcie pieczywo na kromki.
-
Podzielcie je na małe porcje, do pojedynczego rozmrożenia (na 1-2 dni).
-
Zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika.
Dlaczego chleb pleśnieje?
Zobacz także:
Pieczywo pleśnieje z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć, kolejnym brak dostępu powietrza, a także dość wysoka temperatura. Pobyt pieczywa w worku foliowym to wymarzone warunki do rozwoju pleśni. Najlepiej przechowywać je w chlebaku w woreczku materiałowym, zwłaszcza z lnu.
W jaki sposób przedłużyć trwałość pieczywa selerem naciowym?
Użytkowniczka TikToka katya.macle podzieliła się ze swoimi fanami metodami przechowywania żywności. Zaprezentowała również sposób, w jaki zabezpiecza chleb przed psuciem. Jak twierdzi, ta metoda pozwala utrzymać go w dobrym stanie nawet przez 3 tygodnie.
Jeżeli więc również chcecie jeszcze bardziej przedłużyć trwałość i świeżość chleba, włóżcie do woreczka z nim kawałek selera naciowego, a następnie przechowujcie w lodówce lub w chłodnym miejscu.
@katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage #fridgeorganization #foodpreservation ♬ Home - Edith Whiskers
Jakie właściwości posiada seler naciowy?
Seler naciowy to warzywo, które obok licznych właściwości prozdrowotnych posiada również zdolności pleśniobójcze. To warzywo to prawdziwy pogromca psucia, który spowalnia powstawanie pleśni. W jego towarzystwie inne produkty, w tym chleb dłużej pozostają nienaruszone przez procesy gnilne i tym samym nadają się do spożycia.
Źródło: haps.pl, katya.mackle TikTok