Kuchnia europejska ma wiele odsłon i bardzo różni się w zależności od regionu. W krajach południowych stawia się na warzywa i mięso, a z kolei na północy głównym składnikiem popularnych dań są ryby.

W centralnej i wschodniej Europie prym wiodą dania mączne - na przykład pierogi i kluski w każdej możliwej odsłonie. To specjalność zwłaszcza naszych sąsiadów ze wschodu, którzy takie przysmaki kochają chyba jeszcze bardziej niż my. 

Czym różnią się pirożki od pierogów?

Przykładem takiego dania są pirożki. Mają łódkowaty kształt i są wypełnione farszem. Zwykle są to tłuczone ziemniaki z cebulą, ale także mięso, kapusta, a nawet drobno pokrojone jajka na twardo ze szczypiorkiem. 

Pirożki to typowe danie zwłaszcza dla kuchni rosyjskiej (można je kupić na ulicy czy dworcu, tak jak u nas zapiekanki „z budki”), ale smaży się je także na Białorusi, Ukrainie czy na Litwie. To bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie - jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. 

Zobacz także:

Przepis na pirożki na sodzie z farszem ziemniaczanym

Składniki: 

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, ugotujcie w osolonej wodzie i odstawcie do ostudzenia.
  2. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni.
  3. Gdy ziemniaki ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Dodajcie cebulę, posiekany drobno koperek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. 
  4. Do osobnej miski wsypcie mąkę, wlejcie maślankę (koniecznie w temperaturze pokojowej). Dodajcie sodę oczyszczoną, sól i wymieszajcie składniki, a następnie wyróbcie ciasto. 
  5. Kiedy będzie już elastyczne, przykryjcie je ściereczką (dzięki temu nie wyschnie). 
  6. Odrywajcie kawałki ciasta. Z każdego z nich zróbcie płaskie kółeczko, połóżcie na nim farsz i zlepcie, tworząc owalny, lekko walcowaty kształt. Następnie spłaszczcie takiego pirożka, by przypominał łódkę. Schowajcie z powrotem pod ściereczkę i ulepcie resztę pierożków.
  7. Rozgrzejcie na patelni dużą porcję oleju. Kiedy będzie już gorący, połóżcie na nim pirożki i smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się ozłocą. Smacznego!