Gdy nie wiadomo, co przygotować na obiad, odpowiedź jest jedna - kotlety schabowe. Wszyscy je lubią, a „przy weekendzie” nie ma chyba lepszego pomysłu na wspólny posiłek, niż talerz z wielkim kotletem schabowym, ziemniakami i zasmażaną kapustą.
Można go zrobić w sposób tradycyjny albo trochę zaszaleć z przyprawami. Taki kotlet schabowy inaczej jest równie, a nawet bardziej smaczny od zwykłego. Spróbujcie, a sami się przekonacie.
Pomysł na „nakrapiane” kotlety schabowe
W kwestii przypraw Polacy są dość konserwatywni. Co prawda przed wiekami wręcz przesadzano z przyprawami, ale dotyczyło to zamożnych domów. Ludzie biedni nie mieli zbyt wielu możliwości, a tradycyjna polska kuchnia wywodzi się właśnie ze zwyczajów skromnej części społeczeństwa. Nie dziwi więc, że jeżeli o przyprawy chodzi, to nadal, tradycyjnie jesteśmy raczej oszczędni. Najczęściej używamy tylko soli i pieprzu, szczególnie do kotletów.
A przecież schabowe mogą być o wiele smaczniejsze, jeśli doprawi się je różnymi ziołami. Spróbujcie dodać do nich majeranek oraz oregano, czyli przyprawy, które fantastycznie komponują się z większością mięs. Sami się przekonacie, jak pyszne mogą być kotlety w takim wydaniu.
Zobacz także:
Przepis na kotlety schabowe z ziołami
Składniki:
- 3 kotlety schabowe
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie kotlety, osuszcie i przełóżcie do miski.
- Polejcie je łyżką oleju, wsypcie majeranek, oregano, sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wymieszajcie i natrzyjcie dobrze mięso przyprawami. Przykryjcie miskę z kotletami i odłóżcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia przykryjcie każdy kotlet folią i rozbijcie tłuczkiem.
- Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze - do jednego wbijcie jajko, dodajcie sól, pieprz i roztrzepcie, a do drugiego wsypcie bułkę tartą.
- Każdy kotlet kolejno panierujcie w bułce, później w jajku i na koniec znów w bułce.
- Na patelni rozgrzejcie olej i połóżcie na nim opanierowane kotlety. Smażcie je z obu stron do zrumienienia. Smacznego!