Macie czasami wielką ochotę na ciasto, ale nie chce się wam iść do sklepu po potrzebne składniki? Nic nie szkodzi, ponieważ bardzo wiele wypieków da się zrobić z zaledwie kilku produktów, które zwykle są w waszej kuchni.
W tym gronie znajduje się choćby nasz dzisiejszy bohater, czyli budyniowy placek z owocami - w tym przypadku z jabłkiem. Kluczem jest tutaj użycie jedynie jednego dużego jabłka lub 2-3 małych jabłek. Od zwykłej szarlotki różni się nie tylko wizualnie, ale i smakowo. Jabłka nie grają tutaj pierwszoplanowej roli, tylko wspaniale wpisują się w smak budyniu. Spróbujcie sami.
Ciasto wyjdzie w sam raz.
Przepis na budyniowy placek z jabłkami
Składniki (na formę 18x24 cm):
Ciasto:
-
1-2 jabłka
-
2 jajka
-
2 niecałe szklanki mąki
-
pół szklanki cukru
-
100 ml mleka (nieco mniej niż pół szklanki)
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
-
1 szklanka mleka
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
3-4 łyżki cukru
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
1 jajko
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od przygotowania kremu. Do miski należy wbić jajko, wsypać cukier, skrobię i wlać szklankę mleka.
-
Wszystkie te składniki wymieszajcie i przelejcie do garnuszka. Podgrzejcie i gotujcie na małym ogniu, aż powstanie budyń.
-
Następnie zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i poczekajcie, aż nieco ostygnie.
-
W międzyczasie możecie się wziąć za robienie ciasta. Ubijcie w misce jajka z białym oraz waniliowym cukrem na puch. Dodajcie proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wymieszajcie do połączenia składników.
-
Obrane jabłko pokrójcie w dość cienkie plastry o równej grubości.
-
Gotowe ciasto wlejcie do blaszki o wymiarach 18x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównajcie je z wierzchu i ułóżcie jabłka, wbijając je delikatnie do środka - tak, by lekko zanurzyły się w cieście.
-
Na koniec przełóżcie krem budyniowy do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą stwórzcie na wierzchu ciasta wzór w kratkę na ukos lub wlejcie krem w dowolny sposób - można zrobić to także bez rękawa.
-
Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez pół godziny. Smacznego! Gotowe ciasto warto oprószyć cukrem pudrem.