Macie czasami wielką ochotę na ciasto, ale nie chce się wam iść do sklepu po potrzebne składniki? Nic nie szkodzi, ponieważ bardzo wiele wypieków da się zrobić z zaledwie kilku produktów, które zwykle są w waszej kuchni.

W tym gronie znajduje się choćby nasz dzisiejszy bohater, czyli budyniowy placek z owocami - w tym przypadku z jabłkiem. Kluczem jest tutaj użycie jedynie jednego dużego jabłka lub 2-3 małych jabłek. Od zwykłej szarlotki różni się nie tylko wizualnie, ale i smakowo. Jabłka nie grają tutaj pierwszoplanowej roli, tylko wspaniale wpisują się w smak budyniu. Spróbujcie sami.

Ciasto wyjdzie w sam raz. 

Przepis na budyniowy placek z jabłkami

Składniki (na formę 18x24 cm):

Ciasto:

  • 1-2 jabłka

  • 2 jajka

  • 2 niecałe szklanki mąki

  • pół szklanki cukru

  • 100 ml mleka (nieco mniej niż pół szklanki)

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem budyniowy:

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 3-4 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania kremu. Do miski należy wbić jajko, wsypać cukier, skrobię i wlać szklankę mleka. 

  2. Wszystkie te składniki wymieszajcie i przelejcie do garnuszka. Podgrzejcie i gotujcie na małym ogniu, aż powstanie budyń.

  3. Następnie zdejmijcie garnek z budyniem z kuchenki i poczekajcie, aż nieco ostygnie. 

  4. W międzyczasie możecie się wziąć za robienie ciasta. Ubijcie w misce jajka z białym oraz waniliowym cukrem na puch. Dodajcie proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wymieszajcie do połączenia składników.

  5. Obrane jabłko pokrójcie w dość cienkie plastry o równej grubości.

  6. Gotowe ciasto wlejcie do blaszki o wymiarach 18x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównajcie je z wierzchu i ułóżcie jabłka, wbijając je delikatnie do środka - tak, by lekko zanurzyły się w cieście.

  7. Na koniec przełóżcie krem budyniowy do rękawa cukierniczego. Za jego pomocą stwórzcie na wierzchu ciasta wzór w kratkę na ukos lub wlejcie krem w dowolny sposób - można zrobić to także bez rękawa.

  8. Włóżcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez pół godziny. Smacznego! Gotowe ciasto warto oprószyć cukrem pudrem.