Niestety zbyt często domowe gofry dalekie są od upragnionego ideału. Zbyt miękkie, płaskie i gumowate skutecznie odbierają przyjemność z deseru. Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Przecież potrawa sama w sobie nie jest skomplikowana w przygotowaniu... Dziś podrzucamy wam patent, który zapewni idealne gofry. Tajemnica sukcesu tkwi niekoniecznie w w jednym sekretnym składniku.
Jak przygotować chrupiące gofry?
Krucha, lekko zarumieniona skórka to zasługa odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia. Zbyt krótko trzymane w nierozgrzanej odpowiednio gofrownicy gofry wyjdą blade i niedopieczone w środku. Ważna jest również moc urządzenia, w którym je przygotowujecie. Gofrownica o mocy przynajmniej powyżej 1000 W zapewni wam sukces w temacie wypiekania i dopiekania.
Zbawiennie na smak tego deseru, jak również na kolor i kruchość jego zewnętrznej warstwy wpływa szczególnie odpowiednio dobrany tłuszcz do wyrobu masy na gofry. Jest to masło klarowane. Jego dodatek nie tylko podbija i uszlachetnia smak, czyniąc gofry prawdziwie maślanymi, lecz również sprawia, że ich brzegi stają się przyjemnie chrupiące.
Zobacz także:
Jak zrobić gofry z puszystym środkiem?
Jeżeli obawiacie się, że wasze gofry będą płaskie jak naleśniki, powinniście zabezpieczyć się i ubić wcześniej białka jajek. A następnie napowietrzoną masę białkową połączyć z resztą masy na gofry. Taki zabieg sprawi, że wnętrze gofrów będzie przypominać puszystą chmurkę i zapewni wam ogromną przyjemność z ich jedzenia.
Moc gofrownicy i zabieg z białkami pomogą wam dużo bardziej niż kolejny próbowany przez was przepis na gofry. To właśnie w tych dwóch czynnikach zawiera się sekret idealnych puszystych w środku i chrupkich na zewnątrz gofrów z nadmorskich budek.
Z czym podawać domowe gofry?
Jako miłośnicy gofrów chętnie podpowiemy wam co dodać do tego pysznego deseru. Być może niektóre dodatki okażą się dla was zaskoczeniem. Obok klasycznego cukru pudru i bitej śmietany warto połączyć je z:
-
domową konfiturą z wiśni lub moreli,
-
powidłami śliwkowymi,
-
czekośliwką (powidła śliwkowe z dodatkiem kakao lub czekolady),
-
Nutellą (najlepiej domową),
-
owocami lub bitą śmietaną i owocami,
-
cukrem i cynamonem,
-
kremem orzechowym i bananami,
-
musem jabłkowym z wanilią,
-
lodami waniliowymi.