Chrupiące gofry ze słodkimi dodatkami to przysmak dobrze znany z wakacyjnych wyjazdów. W końcu chyba nic nie smakuje tak dobrze, jak gofry prosto z budki, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jeżeli za nimi przepadacie, nie musicie już czekać cały rok na te pyszności - wybór mocnych gofrownic w sklepach jest bardzo szeroki i każdy może za rozsądne pieniądze kupić taki sprzęt do domu.

Gofry ze zwykłego przepisu są smaczne, ale po pewnym czasie mogą się znudzić. Możecie je zrobić w zupełnie innej, dość zaskakującej wersji - bez mleka oraz bez mąki. Nawet bez zastosowania tych kluczowych składników gofry wychodzą i są bardzo smaczne. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Jak zrobić dobre gofry?

Zanim weźmiecie się za mieszanie ciasta, najpierw dobrze przyjrzyjcie się swojej gofrownicy. Uznany ekspert w dziedzinie domowego jedzenia, czyli Tomek Strzelczyk w jednym ze swoich filmów tłumaczył, że to, czy gofry wychodzą nie zależy tylko od przepisu. Ogromnie ważna jest też gofrownica, a dokładniej jej moc. Jeżeli jest zbyt niska, to nawet najlepsze ciasto nic nie pomoże, a gofry będą niedopieczone, miękkie i niezbyt smaczne.

Aby wyszły kruche, trzeba je piec w gofrownicy o naprawdę dużej mocy, czyli powyżej 1200 W. Takie urządzenia kosztują trochę więcej, ale tylko one dają wam gwarancję pysznych gofrów jak z budki. 

Zobacz także:

Przepis na gofry bez mąki i mleka

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • olej
  • opcjonalnie: cukier 

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia wbijcie jajka, dodajcie serek mascarpone i masło orzechowe. Zmiksujcie na gładką masę. Dobrym pomysłem będzie także oddzielenie żółtek od białek i wmieszanie ubitej piany do pozostałych, wymieszanych już dokładnie składników.
  2. Rozgrzejcie swoją gofrownicę. Polejcie ją odrobiną oleju i rozsmarujcie silikonowym pędzelkiem. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wlejcie ciasto na gofry. 
  3. Pieczcie je do momentu, aż się zrumienią. Czas zależy od rodzaju i mocy waszego urządzenia. Zwykle wystarczy od 5 do 7 minut. 
  4. Gotowe gofry udekorujcie wybranymi dodatkami, np. cukrem pudrem, polewą czekoladową czy bitą śmietaną z owocami. Smacznego!