Chrupiące gofry ze słodkimi dodatkami to przysmak dobrze znany z wakacyjnych wyjazdów. W końcu chyba nic nie smakuje tak dobrze, jak gofry prosto z budki, podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jeżeli za nimi przepadacie, nie musicie już czekać cały rok na te pyszności - wybór mocnych gofrownic w sklepach jest bardzo szeroki i każdy może za rozsądne pieniądze kupić taki sprzęt do domu.
Gofry ze zwykłego przepisu są smaczne, ale po pewnym czasie mogą się znudzić. Możecie je zrobić w zupełnie innej, dość zaskakującej wersji - bez mleka oraz bez mąki. Nawet bez zastosowania tych kluczowych składników gofry wychodzą i są bardzo smaczne. Sprawdźcie, jak je przygotować.
Jak zrobić dobre gofry?
Zanim weźmiecie się za mieszanie ciasta, najpierw dobrze przyjrzyjcie się swojej gofrownicy. Uznany ekspert w dziedzinie domowego jedzenia, czyli Tomek Strzelczyk w jednym ze swoich filmów tłumaczył, że to, czy gofry wychodzą nie zależy tylko od przepisu. Ogromnie ważna jest też gofrownica, a dokładniej jej moc. Jeżeli jest zbyt niska, to nawet najlepsze ciasto nic nie pomoże, a gofry będą niedopieczone, miękkie i niezbyt smaczne.
Aby wyszły kruche, trzeba je piec w gofrownicy o naprawdę dużej mocy, czyli powyżej 1200 W. Takie urządzenia kosztują trochę więcej, ale tylko one dają wam gwarancję pysznych gofrów jak z budki.
Zobacz także:
Przepis na gofry bez mąki i mleka
Składniki:
- 100 g masła orzechowego
- 100 g serka mascarpone
- 3 jajka
- olej
- opcjonalnie: cukier
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wbijcie jajka, dodajcie serek mascarpone i masło orzechowe. Zmiksujcie na gładką masę. Dobrym pomysłem będzie także oddzielenie żółtek od białek i wmieszanie ubitej piany do pozostałych, wymieszanych już dokładnie składników.
- Rozgrzejcie swoją gofrownicę. Polejcie ją odrobiną oleju i rozsmarujcie silikonowym pędzelkiem. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wlejcie ciasto na gofry.
- Pieczcie je do momentu, aż się zrumienią. Czas zależy od rodzaju i mocy waszego urządzenia. Zwykle wystarczy od 5 do 7 minut.
- Gotowe gofry udekorujcie wybranymi dodatkami, np. cukrem pudrem, polewą czekoladową czy bitą śmietaną z owocami. Smacznego!