Na ciasto drożdżowe z rabarbarem czy truskawkami trzeba niestety czekać aż do lata, a do tego czas na upieczenie takich pyszności jest bardzo krótki - w końcu sezon na te i inne owoce nie trwa wiecznie. Ale na szczęście jabłka można kupić przez cały rok i to w przystępnych cenach.

Dlatego gdy tylko mamy ochotę na owocowe ciasto, szarlotka będzie w sam raz. Zwłaszcza w chłodne, zimowe miesiące - bo w końcu czy jest coś lepszego, niż ciepłe ciasto z jabłkami, pachnące cynamonem? 

Jakie jabłka wybrać na szarlotkę?

Zanim weźmiecie się za pieczenie, trzeba wybrać odpowiednie jabłka. Do szarlotki najlepiej sprawdzą się odmiany typu antonówka lub szara reneta, które są dość suche i kwaśne. W przypadku ciasta te cechy są bardzo pożądane. Nie zawierają tyle soku co np. szampiony, który mógłby za bardzo „namoczyć" szarlotkę. Z kolei intensywny i dość kwaśny smak jest złagodzony przez dodanie cukru i cynamonu - szarlotka z takich jabłek jest po prostu wyśmienita.

Przepisów na to ciasto jest wiele - często szarlotka ma dość gruby spód, zwieńczony cienką warstwą musu lub jabłek pokrojonych na kawałki. Poniżej mamy dla was zupełnie odwrotną propozycję. Jabłek jest tutaj wręcz więcej niż ciasta, dzięki czemu szarlotka jest cudownie wilgotna i pięknie pachnie owocami. 

Zobacz także:

Przepis na wilgotną szarlotkę

Składniki:

  • 5 jabłek 
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 20 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka
  • skórka z cytryny
  • cynamon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Wbijcie do miski 2 całe jajka. Wsypcie szczyptę soli i roztrzepcie.
  2. Dodajcie cukier zwykły oraz waniliowy i zmiksujcie składniki na puch.
  3. Gdy masa zrobi się jasna, wlejcie mleko, roztopione masło i dodajcie skórkę z 1 cytryny. Wymieszajcie. 
  4. Następnie do masy wsypcie 80 g mąki i mieszajcie, aż będzie jednolita. 
  5. Obierzcie jabłka i zetrzyjcie je na tarce na cienkie plasterki. 
  6. Przełóżcie jabłka do miski. Polejcie je sokiem z połowy cytryny i posypcie cynamonem. Wymieszajcie. 
  7. Do ciasta wsypcie jeszcze proszek do pieczenia i dobrze wymieszajcie. 
  8. Wsypcie jabłka do miski z masą na ciasto i wymieszajcie dobrze.
  9. Tak przygotowane ciasto na szarlotkę przełóżcie do niewielkiej, okrągłej formy do pieczenia. Dół wyłóżcie pergaminem, a boki posmarujcie masłem. 
  10. Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie od 40 do 50 minut. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem. Smacznego!