W KFC dostaną kapustę zamiast sałaty do burgera. Tragiczne braki w zaopatrzeniu
AdobeStock
Newsy

W KFC będą dodawać kapustę do burgera zamiast sałaty. Przyczyna tej decyzji może zaskoczyć

Wyobrażacie sobie burgera z kapustą? Tak właśnie wygląda teraz rzeczywistość w australijskich restauracjach KFC.

Gdy nagle rosną ceny żywności, raczej nikt nie myśli o tym, że nagle w jego ulubionej restauracji zabraknie produktów potrzebnych do przyrządzania dań. w pierwszym odruchu myślimy raczej o tym, o ile wzrosną nam rachunki za zakupy, z czego trzeba zrezygnować i nagle bardziej interesujemy się promocjami w supermarketach.

A jednak, zarówno podwyżki cen żywności, jak i braki towarów uderzają także w przedsiębiorców. Tak dzieje się właśnie w Australii - w kraju tym brakuje obecnie… sałaty. Do tego stopnia, że znana sieć fast-food KFC otwarcie poinformowała klientów o tym, że zamiast sałaty mogą znaleźć w burgerach i sałatkach kapustę. 

W Australii zabrakło sałaty

Jak podaje portal theguardian.com, niektórzy klienci australijskich restauracji KFC mogli ostatnio zauważyć, że ich ulubione kanapki smakują nieco inaczej. Wszystko przez powodzie, które nawiedziły Australię. Część upraw została zniszczona i kraj zmaga się z brakami tego towaru. Przedstawiciele sieci KFC przyznają w komunikacie, że istotnie niedobór sałaty stał się problemem:

– Obecnie doświadczamy zakłóceń w łańcuchu dostaw sałaty z powodu skutków niedawnych powodzi w Queensland i New South Wales. Współpracujemy z naszymi wieloma dostawcami, aby zapewnić im wsparcie, ale spodziewamy się, że zakłócenia będą się utrzymywać w nadchodzących dniach. Przepraszamy za wszelkie spowodowane niedogodności (...). Pracujemy nad przywróceniem normalności jak najszybciej

Z tego powodu w kanapkach i sałatkach podawanych w KFC klienci znajdą teraz mieszankę sałaty i kapusty. Osoby, którym nie odpowiada takie rozwiązanie, mogą po prostu zrezygnować całkowicie z tego zielonego dodatku, informując o tym wcześniej obsługę przy składaniu zamówienia.

Zobacz także
Oto co pewna rodzina zostawiła po sobie w KFC. Też tak robicie?

Oto co pewna rodzina zostawiła po sobie w KFC. Widzieliście kiedyś w fast foodzie taki „śmietnik”?

Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!

Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!

Wysokie ceny sałaty w Australii

Nic dziwnego, że sieć zdecydowała się na taki krok. Sałaty nie tylko brakuje, ale też jej ceny osiągnęły w Australii rekordowy poziom. Obecnie za sałatę trzeba zapłacić tam nawet 12 dolarów australijskich, czyli niemal 37 złotych za sztukę! To mniej więcej trzy razy więcej, niż wynosi standardowa cena sałaty w tym kraju.

Źródło: theguardian.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Puste półki w sklepach i coraz droższa żywność. Kryzys w Wielkiej Brytanii
AdobeStock
Newsy
Puste półki w sklepach i coraz droższa żywność. Kryzys w Wielkiej Brytanii?
Brytyjczycy zaczynają odczuwać skutki brexitu i pandemii koronawirusa. W sklepach już brakuje niektórych produktów.

Przegrany mecz finałowy piłkarskich mistrzostw  Euro 2020  to nie jedyny powód do zmartwień dla mieszkańców Wielkiej Brytanii! Wyspiarze skarżą się na opóźnione dostawy w sklepach i braki niektórych towarów oraz na coraz wyższe ceny. Niestety, może być coraz gorzej. Kryzys w dostawach żywności w Wielkiej Brytanii Brak towarów na półkach w sklepach to widok, do którego Brytyjczycy raczej nie przywykli. Na samym początku pandemii koronawirusa nikogo to jeszcze nie dziwiło – wielu ludzi w panice zaczęło wykupywać wiele produktów spożywczych, co miało miejsce także w Polsce. Jednak teraz powód jest zupełnie inny. Jak podaje „The Guardian”, w Wielkiej Brytanii brakuje obecnie aż 100 tysięcy pracowników niezbędnych w pracy przy tzw. łańcuchu dostaw, zwłaszcza kierowców ciężarówek oraz osób pracujących sezonowo w rolnictwie. Zbyt niska ilość pracowników jest odczuwalna zwłaszcza w sektorach, w których dotychczas pracowali głównie imigranci. Ci w trakcie pandemii w dużej mierze wrócili bowiem do swoich ojczystych krajów. Portal money.pl cytuje Shane’a Brennana, dyrektora generalnego federacji zrzeszającej firmy transportowe w Wielkiej Brytanii: Prawdziwy kryzys w dostawach żywności dopiero się zaczyna. Ten kryzys bardzo różni się od poprzednich, przez które przeszliśmy. Zamknięcie kraju z powodu brexitu, a później z powodu COVID-19 powoduje, że musimy wykonać pracę bez fachowej siły roboczej, co jest już zupełnie innym wyzwaniem. Puste półki w sklepach w Wielkiej Brytanii Towarem, którego brakuje teraz w Wielkiej Brytanii najbardziej, jest woda butelkowana . Może to mieć związek z faktem, że pracowników brakuje najbardziej w zakładach produkujących opakowania –...

Majówka już blisko. W Auchan cena grilla zwal z nóg. Takiej promocji jeszcze nie było
AdobeStock
Newsy
Auchan dostarczy wam zakupy... do bagażnika. Skorzystacie?
Auchan stopniowo wprowadza nowe rozwiązanie, które sprawi, że nie będziecie musieli nawet wysiadać z samochodu, aby zrobić duże zakupy. I to bez opłat za dostawę!

Nowe technologie wkraczają na rynek handlowy. Coraz więcej popularnych sieci ma w planach lub już wprowadziło innowacyjne rozwiązania, które mają ułatwić klientom robienie codziennych zakupów np. sklepy bezobsługowe . Nowe strategie sprzedaży to także odpowiedź na niedziele niehandlowe: coraz częściej supermarkety obchodzą zakaz handlu . Teraz sieć Auchan wprowadza nowe rozwiązanie dla zmotoryzowanych klientów. Zakupy zamówione przez internet zapakują wam do bagażnika pracownicy sklepu. Wystarczy podjechać pod najbliższy punkt! Jak skorzystać z Auchan Drive? Aby skorzystać z punktu oferującego dostawę zakupów do samochodu, należy wybrać swój sklep (jeśli jest dostępny w usłudze drive) na stronie auchan.pl. Następnie wybieracie i kompletujecie zakupy. Jeśli złożycie zamówienie przed południem – zamówienie będzie do odebrania jeszcze tego samego dnia. Obsługa pakuje produkty i dostarcza je do samochodu w ciągu zaledwie 5 minut od podjechania na parking. Odbieranie zakupów w ten sposób jest bezpłatne, a za samo zamówienie można zapłacić online lub przy odbiorze. „Zwracamy szczególną uwagę na to, by zapewnić komplementarność oferowanych przez nas form sprzedaży. Auchan Drive to kolejna z proponowanych przez naszą sieć ścieżek zakupowych, łączących zakupy tradycyjne z zakupami online (…) Wprowadzona w ubiegłym roku usługa click&collect, pozwalająca zamówić produkty online i odebrać je w we wskazanym sklepie, spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem – dziś mamy już 96 takich punktów odbioru w całym kraju. Teraz idziemy o krok dalej, dając klientom możliwość wyboru kolejnej formy dostawy zakupów – tym razem wprost do bagażnika samochodu, tak by jak najlepiej dostosować je do ich indywidualnych potrzeb” –...

Każdego dnia w supermarketach marnuje się niesprzedana żywność. Co robią z nią sklepy?
AdobeStock
Newsy
Każdego dnia w supermarketach zalega niesprzedana łatwo psująca się żywność. Co robią z nią sklepy?
W każdej sekundzie przez cały rok w Polsce wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności Co dzieje się z jedzeniem wyrzucanym przez sklepy spożywcze? Sprawdźcie.

Problem marnowania żywności dotyczy coraz więcej krajów na świecie. Każdego roku wyrzucane tam są ogromne ilości jedzenia, podczas gdy wiele osób potrzebujących chętnie przyjęłoby chociaż część żywności, która nadaje się jeszcze do zjedzenia. Supermarkety codziennie muszą pozbywać się produktów spożywczych, które nie zostały danego dnia sprzedane – co dalej się z nimi dzieje? Przekonajcie się. Marnowanie żywności w Polsce W Polsce każdego roku marnowane są gigantyczne ilości jedzenia. Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska zwraca uwagę na skalę problemu w naszym kraju: W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba Jednym z winowajców są supermarkety, które każdego dnia wyrzucają niesprzedaną żywność – dotyczy to głównie produktów szybko psujących się, czyli owoców, warzyw, pieczywa oraz mięsa i ryb. Z tego powodu zarówno detaliści, jak i hurtownie spożywcze muszą, na mocy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przekazywać niesprzedaną żywność organizacjom pozarządowym, które następnie zajmują się dystrybucją tych produktów do osób, które najbardziej ich potrzebują. Jeżeli sklep nie przekaże niesprzedanej żywności, wówczas musi zapłacić karę w wysokości 10 groszy za każdy kilogram wyrzuconego jedzenia. Kto oddaje najwięcej żywności? Najchętniej odwiedzane przez Polaków supermarkety to Biedronka i Lidl – właśnie one przodują w oddawaniu jedzenia organizacjom dobroczynnym. Okazuje się, że absolutnym przodownikiem jest Biedronka. Sieć w 2020 roku oddała łącznie...

sklepy promocje
AdobeStock
Newsy
Gigantyczna obniżka cen żywności w popularnym sklepie. Niektóre produkty będą tańsze nawet o 90%
Łowcy okazji się ucieszą! W tym sklepie możecie kupić jedzenie i kosmetyki za pół darmo.

Nic nie cieszy bardziej, niż doskonałe okazje i obniżki w sklepach. Niektórzy już na samą wieść o promocjach, pędzą do sklepu zrobić zapasy przecenionych produktów. Ta sieć wprowadziła niesamowite obniżki i to nie dlatego, że likwiduje swoje sklepy – chodzi o bardzo szczytny cel! Szlachetna akcja Niedawno klienci sklepów Carrefour na pewno zauważyli podczas zakupów, że pojawiły się tam specjalne lodówki. W środku znajdują się zwykłe produkty spożywcze, ale przecenione nawet o 90%! Możecie tam znaleźć m.in.: Nabiał Pieczywo Warzywa Owoce Gotowe dania Słodycze Kosmetyki Produkty Bio Jaki jest haczyk? Wszystkie te produkty mają bardzo krótką datę przydatności do spożycia (lub zużycia w przypadku kosmetyków). W ten sposób sieć chce walczyć z marnotrawieniem żywności. Zamiast wyrzucić te produkty, woli je sprzedać w bardzo niskich cenach. Carrefour bierze udział w akcji „STOP Marnowaniu Żywności”. Ma ona na celu uświadomienie konsumentom, jak wiele jedzenia marnuje się na co dzień. Sieć angażując się w tę akcję, chce ograniczyć wyrzucanie produktów, które zbliżają się do daty przydatności do spożycia, a przy okazji umożliwić klientom kupienie żywności w bardzo atrakcyjnych cenach. Produkty te są bowiem sprzedawane dużo poniżej ceny regularnej. Skala marnowania żywności Wyrzucanie jedzenia jest obecnie ogromnym problemem nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Nasz kraj zajmuje niestety 5 miejsce na liście krajów, w których marnuje się najwięcej żywności. Średnio każdy Polak wyrzuca rocznie aż 52 kilogramy jedzenia! Jeżeli te dane jeszcze was nie przekonały, to powinniście wiedzieć, że statystycznie każdy z was traci miesięcznie aż 50 złotych na żywności, której nie zdążyliście zjeść i wyrzuciliście...