Od najmłodszych lat powtarza się nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niektórzy mogą zjeść małą kolację lub całkowicie ją pominąć, jednak zawsze pamiętają o śniadaniu. Niestety, w obecnych czasach jesteśmy tak zabiegani, że część osób, chcąc oszczędzić kilka cennych minut o poranku, w ogóle nie je śniadania i rusza od razu do pracy. A to duży błąd - pomijając pierwszy posiłek mamy mniej energii i możemy być rozdrażnieni. 

Rozwiązanie? Zapiszcie sobie kilka przepisów na proste śniadania, które są szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne. Jak na przykład omlet z dodatkami - przyrządza się go w mig i jest przepyszny. 

Jak zrobić omlet z jabłkami?

Mowa tutaj o omlecie z dodatkiem jabłek oraz cukru i cynamonu. Dzięki tym składnikom, placek jest praktycznie identyczny w smaku jak szarlotka, a robi się go kilka razy szybciej. Jeżeli więc jesteście łasuchami i przepadacie za jabłkami, wykorzystajcie poniższy przepis. Potrzebujecie tylko jednego jabłka, patelni i kilku składników, by zrobić proste i smaczne śniadanie. 

Zobacz także:

Przepis na omlet z jabłkami

Składniki:

  • 1 jabłko

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego

  • 2 łyżeczki cukru

  • szczypta cynamonu

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajko do miski i roztrzepcie widelcem.

  2. Następnie dodajcie 2 łyżki śmietany i wymieszajcie starannie, aż składniki się połączą.

  3. Dodajcie jeszcze cukier, cynamon i ponownie wymieszajcie. 

  4. Na koniec wsypcie około 2 łyżki mąki pszennej. Mieszajcie, aż masa na ciasto będzie gładka i jednolita.

  5. Następnie obierzcie jabłko, przekrójcie je i usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie jabłko bardzo drobno w kostkę. 

  6. Wsypcie je do miski z ciastem i wymieszajcie łyżką lub szpatułką do połączenia składników. 

  7. W kolejnym kroku rozgrzejcie na patelni średniej wielkości około 2 łyżki oleju. 

  8. Gdy będzie już gorący, wyłóżcie ciasto. Jest bardzo gęste, dlatego najlepiej robić to partiami. 

  9. Omlet powinien w całości przykryć dno patelni. Smażcie go po 5 minut z obu stron, aż się ozłoci. Do obracania przyda się długa łopatka jak do naleśników, żeby placek się nie rozpadł. 

I gotowe! Tak przygotowany omlet na słodko z jabłkami i cynamonem w smaku jest praktycznie taki sam, jak szarlotka. Możecie go zjeść prosto z patelni albo udekorować go jeszcze śmietaną i świeżymi owocami - np. malinami albo borówkami. Smacznego!