Papier do pieczenia to rzecz niezbędna w każdej kuchni. Używamy go do przyrządzania mięs, zapiekanek i wszelkiego rodzaju wypieków. Okazuje się jednak, że często używamy go w nieodpowiedni sposób, przez co staje się toksyczny. Zadbajcie o swoje zdrowie i sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu.

 Co sprawia, że papier do pieczenia jest szkodliwy?

Papier jest powleczony specjalnymi substancjami, które mogą się uwalniać do naszej żywności, jeśli używamy go w nieodpowiedni sposób. Chodzi o silikon i quilon, chroniące pergamin przed wilgocią. Choć same w sobie nie są toksyczne, stają się niebezpieczne przez 1 popularny błąd, czyli pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze

Co prawda na opakowaniach papieru do pieczenia podane są informacje na temat maksymalnej dostosowanej do niego temperatury, jednak prawda jest taka, że niewielu z nas kiedykolwiek je czytało. Tymczasem maksymalne dopuszczalne wartości to zwykle 220 stopni Celsjusza (w przypadku silikonu) oraz 200 stopni Celsjusza (w przypadku quilonu). Pieczenie w wyższych temperaturach może wyzwalać już niebezpieczne związki.

Czy można dwa razy piec na tym samym papierze do pieczenia?

Kolejnym powszechnie popełnianym błędem jest wielokrotne używanie tego samego arkusza papieru. Choć wszyscy staramy się oszczędzać, to w tym przypadku nie należy tego robić, gdyż będzie z tego więcej szkody, niż pożytku. Chodzi o to, że ponownie używany papier staje się kruchy, a jego powłoka znacznie szybciej zaczyna się spalać, a to właśnie w tym momencie utleniają się z niej toksyczne substancje.

Zobacz także:

Na ten moment nie ustalono jeszcze co dokładnie dzieje się z naszym zdrowiem po styczności z tymi toksynami, jednak specjaliści łączą je z reumatyzmem i zaburzeniami koncentracji. Jeśli jednak będziecie używać papieru do pieczenia zgodnie z zaleceniami producenta, nie grozi wam nic złego.