Nawet wiosną można znaleźć w lesie pierwsze grzyby, z których przygotujecie pyszne dania takie jak kotlety grzybowe, gołąbki z ryżem i grzybami czy grzybową marynatę do schabu. Jeden z wiosennych grzybów przypomina smardza, ale tak naprawdę nim nie jest – to piestrzenica kasztanowata, która może doprowadzić do poważnego zatrucia! Nazywana jest także „babim uchem”.
„Spożycie tego grzyba może doprowadzić w łagodnych objawach do zaburzeń jelitowych, a w gorszych - do zaburzeń pracy wątroby, śledziony, nerek, nawet wzroku” - wyjaśnia Zdobysław Czarnowski z Lasów Państwowych.
Piestrzenica kasztanowata – trująca bliźniaczka smardza
Dawniej ta odmiana grzyba uznawana była za jadalną, a wręcz często wysyłano je do innych krajów. Utarło się, że odpowiednia obróbka termiczna sprawia, że tracą swoje trujące właściwości. Eksperci jednak doszli do wniosku, że jest to bardzo ryzykowne – nawet kilkukrotne gotowanie grzyba może być niewystarczające, aby stał się bezpieczny.
„Są ludzie, którzy zbierają te grzyby wiosną. Obgotują raz, drugi raz i wtedy z tego wywaru robią sobie coś do spożycia” – opowiada Czarnowski.
Czy jest to jednak bezpieczne? Niekoniecznie – statystycznie bardzo niewiele grzybiarzy ma tak rozległą wiedzę o grzybach, aby umieć odpowiednio je obrobić.
Piestrzenica wygląda intrygująco i pięknie pachnie, dlatego może kusić leśnych wycieczkowiczów. Skrywa jednak bardzo szkodliwe składniki takie jak gyromitryna, czyli substancja rakotwórcza. W organizmie ludzkim rozkłada się ona do składnika zwanego monometylohydrazyną, która często występuje… w paliwie rakietowym!
Zobacz także:
Piestrzenica ma intrygujący wygląd i bardzo ładny zapach, ale jako składnik diety jest niebezpieczna dla zdrowia. Może nawet doprowadzić do poważnego uszkodzenia organów wewnętrznych.
„Nie wiem, czy chciałbym jeść coś, co mogę znaleźć w rakiecie jako jej paliwo” – podkreślił Czarnowski.
Jak odróżnić „babie ucho” od smardza?
Grzyby te są pomarszczone i brązowe. Mają dosyć okrągły kształt, a ich kapelusz może mieć od 5 do 15 cm szerokości. Występują one od marca do maja, najczęściej w lasach sosnowych i lubią rosnąć na zrębach i piaszczystych terenach.
Źródło: fakt.pl, Lasy Państwowe, Instagram
Czytaj także: