Ulubiona polska chałwa kupiona przez Turków
Kolaż: Adobe Stock/materiały prasowe
Newsy

Ulubioną chałwę Polaków właśnie przejęła turecka firma. Czy to koniec kultowego produktu?

Polacy zajadają się nią od początku lat 50. Teraz naszą ukochaną chałwę produkować będą Turcy.

Mowa oczywiście o chałwie produkowanej przez Odrę. Marka powstała w 1946 roku, a w pierwszym etapie produkcji, w latach 1948-1951, zaczęła produkować krówki (teraz noszą nazwę „Matylda”) oraz właśnie chałwę sezamową. I to ten ostatni produkt można uznać za flagowy wyrób Odry, który Polacy kochają niezmiennie od lat 50. Kto z was nie pamięta jej z dzieciństwa? Nawet Edyta Górniak przyznaje się, że chałwa to jej ulubiony przysmak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kultowa chałwa z Odry

Wyrabiana od 70 lat, ta chałwa nie wymaga przedstawiania. Kolejne pokolenia Polaków wychowywały się na tym przysmaku. Obecnie w ofercie Odry znajdziecie następujące rodzaje chałwy:

  • Waniliowa
  • Fantazyjna
  • Mleczna
  • Z orzechami
  • Kawowa
  • Waniliowa w czekoladzie
  • Świąteczna
Zobacz także
Przepis na zupę „nic”. Pamiętacie ten słodki przebój epoki PRL-u?

Przepis na zupę „nic”. Ten słodki przebój epoki PRL-u będzie pożywniejszy z dodatkiem 1 produktu

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?

Przepis na domowe cukierki Irysy. Pamiętacie te słodycze z PRLu?

Odra przechodzi w tureckie ręce

Turecka firma Kervan Gida stała się większościowym udziałowcem w spółce ZPC Otmuchów, właścicielem m.in. marki Odra, producenta najpopularniejszej polskiej chałwy. Czy zmieni się skład lub dostępność tego produktu? Na razie trudno powiedzieć. Burhan Basar, CEO Kervan Gida Sanayi Ve Ticaret A.S. zapewnia, że:

 „podoba nam się strategia tej firmy i chcemy ją kontynuować. Chcemy, aby ta firma stała się naszym centrum ekspansji na rynki europejskie”.

Z kolei przedstawiciele ZPC Otmuchów uzasadniają decyzję o sprzedaży większości udziałów pragnieniem rozwoju produkcji żelków m.in. farmaceutycznych.

„Jednym z priorytetów w nowej strategii Grupy Otmuchów jest rozwój kategorii żelków. Mamy w tym obszarze duże kompetencje, a rynek dynamicznie się rozwija. Brakuje nam jednak mocy produkcyjnych do dalszego efektywnego rozwoju. Kervan Gida jest jednym z największych producentów żelków na świecie i posiada znaczący asortyment produktów" - wyjaśnia Marek Piątkowski, Prezes Zarządu ZPC Otmuchów SA. 


Oferta „Odry” obejmuje ponad 100 różnych słodkości. Oprócz chałwy są to:

  • karmelki twarde
  • karmelki nadziewane
  • wyroby czekoladowane
  • pomadki mleczne
  • gumy rozpuszczalne
  • draże
  • praliny nadziewane
  • bomboniery
  • sezamki

Co warto wiedzieć o chałwie?

Jeśli martwicie się, że wasz ulubiony chałwowy batonik straci na jakości, uspokoi was być może informacja, że chałwa sezamowa to jeden z ulubionych przysmaków w Turcji. Można mieć więc nadzieję, że zmiana właściciela nie wyjdzie ulubionej chałwie Polaków na złe.


Chałwa ma wiele odmian, robi się ją m.in. z sezamu, ale też z maku, orzechów, słonecznika. W południowej Azji dodaje się do chałwy kaszę mannę, a w Indiach chałwę produkuje się np. z marchewki. Turcy stawiają na sezam, dlatego nasza chałwa z Odry powinna się obronić.

Źródło: najlepiejrazem.pl, next.gazeta.pl

Czytaj także:

Edyta Górniak odstawiła ulubiony przysmak, by mieć idealną figurę. Nigdy nie zgadniesz jaki
ONS
Gwiazdy
Edyta Górniak odstawiła ulubiony przysmak, by mieć idealną figurę. Jaki? Nie zgadlibyście
Gwiazda polskiej muzyki zdradziła sekret swojej diety. Na pewno znacie ten kaloryczny przysmak!

Specjaliści od zdrowia i zgrabnej sylwetki zazwyczaj są zgodni, jeżeli chodzi o zasady, na których powinno się opierać zdrowe żywienie. Przy każdej diecie słyszymy o regularności spożywanych posiłków, nawadnianiu organizmu i o regularnej aktywności fizycznej. Jest jeszcze coś, co może pozwolić uchronić nas przed tyciem. Domyślacie się co? Wie coś o tym Edyta Górniak.         View this post on Instagram                       Post udostępniony przez Edyta Górniak (@edyta_gorniak_fanpage) Ulubiony smakołyk Edyty Górniak Edyta Górniak udzieliła jakiś czas temu wywiadu jednemu z portali internetowych, w którym zdradziła z czym pożegnała się dla dobra swojej sylwetki. Piosenkarka od lat zadziwia nienaganną figurą. Zapału do pracy nad ciałem można jej zazdrościć! Można też wziąć po uwagę zalecenia, jakie gwiazda stosuje w swojej codziennej diecie. Edyta Górniak otwarcie przyznaje swoje uwielbienie dla chałwy. Co prawda, fani znają gust swojej idolki i zdarzało się, że po koncertach bywała nią dosłownie obsypywana, jednak przez wzgląd na dobro sylwetki, chałwa musiała pójść całkowicie w odstawkę.  Piosenkarka może się obecnie pochwalić zgrabnym ciałem nie tylko dzięki rezygnacji z ulubionych słodyczy. Figura celebrytki to także zasługa częstej gimnastyki i jej ukochanego tańca. Niejednokrotnie Górniak przekonywała również do pływania, które ma zbawienny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. W walce ze zbędnymi kilogramami nie wystarczy optymizm. I choć piosenkarka zachęca do uśmiechu, odstawienie słodyczy jest...

Ziarna słonecznika
Dmitrij Makiejew/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Jak prawidłowo uprażyć pestki słonecznika? JEDEN błąd i będą do wyrzucenia!
W okresie mody na kuchnię bezmięsną dużą popularność zyskał słonecznik. W tym artykule podpowiemy wam, jak poradzić sobie z uprażeniem pestek tej rośliny.

Słonecznik nie tylko dobrze wygląda, ale także fantastycznie smakuje. Wiedzą o tym z pewnością wszyscy fani łuskania pestek słonecznika i jedzenia go w ramach umilającej czas przekąski. Tak słonecznik jadano zwykle w przeszłości, w ten sposób zajadali się nim także kibice na wielu stadionach w Polsce. Słonecznik to jednak nie tylko surowa przekąska wyłuskiwana ze słonecznikowego „koszyczka”. To także doskonały, bogaty w cenne tłuszcze składnik dla wielu smacznych potraw. Wystarczy jedynie prawidłowo uprażyć pestki słonecznika na patelni. Uwaga, wspaniały aromat słonecznika uzależnia! Wiedzą o tym weganie. Zwolennicy kuchni roślinnej od dawna wspomagają się słonecznikiem podczas gotowania swoich potraw. Wykorzystują go różnych rodzaju past, roślinnych past, dodają go do sałatek, posypują nim kruche ciasteczka, mielą go na domowe chałwy. Koniecznie trzeba spróbować szczególnie tego ostatniego łakocia. Nie na darmo słonecznikowa chałwa święci triumfy za naszą wschodnią granicą – w Rosji, na Ukrainie czy na Białorusi gustują tylko w tym gatunku chałwy! Sezamowa odmiana tej smacznej słodyczy jest tam niemal niespotykana w sklepach. Aby jednak myśleć o chałwie i innych słonecznikowych wyrobach, należy najpierw uprażyć jego pestki na patelni. W ten sposób uwolnimy jego niezwykły aromat i sprawimy, że będzie o wiele smaczniejszy niż na surowo. Jak to zrobić? Do dzieła! Prażenie słonecznika to niezwykle prosta czynność Wysypujemy obrane z łupin ziarno na suchą patelnię, tworząc cienką warstwę. Zaczynamy podgrzewać patelnię. Kiedy zapach słonecznika unosi się w powietrzu, sprawnym ruchem ręki potrząsamy patelnią i mieszamy. Pilnujemy, by słonecznik się nie przypalił, a jedynie nabrał lekko brązowej, złotawej barwy. Źródło: dorotasmakuje.com

jedzenie papieża Franciszka
ons
Gwiazdy
Oto ulubione danie papieża Franciszka - wydaje się wyjątkowo wykwintne, ale tak naprawdę...
Papież Franciszek urodził się w Buenos Aires, czyli stolicy Argentyny. Nic więc dziwnego, że to właśnie dania tej kuchni stały się jego ulubionymi przysmakami.

Jorge Mario Bergoglio, został wybrany na papieża już ponad 7 lat temu. Argentyński duchowny nigdy nie zdradzał, na czym opiera się jego dieta. W końcu jednak postanowił podzielić się z ludźmi swoimi kulinarnymi preferencjami. Mimo że większość czasu spędza w Watykanie, jego serce pozostało przy smakach dzieciństwa. Papież gotował od dziecka Pochodzący z Buenos Aires papież Franciszek należy do wielodzietnej rodziny . Jest jednym z pięciorga dzieci włoskich imigrantów. Taki stan rzeczy sprawił, że już jako mały chłopiec musiał szybko się usamodzielnić . W kilku wywiadach przyznaje, że kiedy mama nie miała siły gotować, razem z rodzeństwem stawał przy kuchni i wykonywał jej polecenia. W ten sposób bardzo szybko nauczył się przyrządzać ulubione potrawy. Franciszek kocha argentyńską kuchnię Jak wiadomo Argentyna słynie przede wszystkim z dań mięsnych. Należą do nich między innymi empanadas, czyli ciasto nadziewane mięsem, kurczakiem, szynką, serem, mozzarellą i pomidorami. Wśród uwielbianych w Argentynie dań można znaleźć również milanesa, czyli cienki plaster panierowanego i smażonego mięsa. Typowa dla tego regionu jest także bardzo pikantna kiełbasa chorizo oraz przepyszna wołowina przyrządzana na setki sposobów. Jak się okazuje, jednym z ulubionych dań papieża Franciszka jest pieczony na grillu argentyński stek, oryginalnie nazywany „colita de cuadril”. Tak przyrządzone mięso wprost rozpływa się w ustach. Jego smak jest naprawdę oryginalny. Jednak, choć danie wydaje się bardzo wykwintne, w rzeczywistości jest dostępne w każdej argentyńskiej budce z jedzeniem . Ponadto, na co dzień żywi się nim większość mieszkańców tego regionu. W Watykanie jada nieco inaczej Jednak w Watykanie papież rzadko ma dostęp do swoich przysmaków. Oddalony od rodzinnego miasta jada więc...

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy
Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach! Emulgatory w żywności Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.: Majonez Musztarda Gotowe sosy w słoikach Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat. Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder , sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Środki pianotwórcze w hamburgerach Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach ? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo! Sztuczne barwniki w słodyczach Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać...