Mowa oczywiście o chałwie produkowanej przez Odrę. Marka powstała w 1946 roku, a w pierwszym etapie produkcji, w latach 1948-1951, zaczęła produkować krówki (teraz noszą nazwę „Matylda”) oraz właśnie chałwę sezamową. I to ten ostatni produkt można uznać za flagowy wyrób Odry, który Polacy kochają niezmiennie od lat 50. Kto z was nie pamięta jej z dzieciństwa? Nawet Edyta Górniak przyznaje się, że chałwa to jej ulubiony przysmak.

Kultowa chałwa z Odry

Wyrabiana od 70 lat, ta chałwa nie wymaga przedstawiania. Kolejne pokolenia Polaków wychowywały się na tym przysmaku. Obecnie w ofercie Odry znajdziecie następujące rodzaje chałwy:

  • Waniliowa
  • Fantazyjna
  • Mleczna
  • Z orzechami
  • Kawowa
  • Waniliowa w czekoladzie
  • Świąteczna

Odra przechodzi w tureckie ręce

Turecka firma Kervan Gida stała się większościowym udziałowcem w spółce ZPC Otmuchów, właścicielem m.in. marki Odra, producenta najpopularniejszej polskiej chałwy. Czy zmieni się skład lub dostępność tego produktu? Na razie trudno powiedzieć. Burhan Basar, CEO Kervan Gida Sanayi Ve Ticaret A.S. zapewnia, że:

 „podoba nam się strategia tej firmy i chcemy ją kontynuować. Chcemy, aby ta firma stała się naszym centrum ekspansji na rynki europejskie”.

Z kolei przedstawiciele ZPC Otmuchów uzasadniają decyzję o sprzedaży większości udziałów pragnieniem rozwoju produkcji żelków m.in. farmaceutycznych.

Zobacz także:

„Jednym z priorytetów w nowej strategii Grupy Otmuchów jest rozwój kategorii żelków. Mamy w tym obszarze duże kompetencje, a rynek dynamicznie się rozwija. Brakuje nam jednak mocy produkcyjnych do dalszego efektywnego rozwoju. Kervan Gida jest jednym z największych producentów żelków na świecie i posiada znaczący asortyment produktów" - wyjaśnia Marek Piątkowski, Prezes Zarządu ZPC Otmuchów SA. 


Oferta „Odry” obejmuje ponad 100 różnych słodkości. Oprócz chałwy są to:

  • karmelki twarde
  • karmelki nadziewane
  • wyroby czekoladowane
  • pomadki mleczne
  • gumy rozpuszczalne
  • draże
  • praliny nadziewane
  • bomboniery
  • sezamki

Co warto wiedzieć o chałwie?

Jeśli martwicie się, że wasz ulubiony chałwowy batonik straci na jakości, uspokoi was być może informacja, że chałwa sezamowa to jeden z ulubionych przysmaków w Turcji. Można mieć więc nadzieję, że zmiana właściciela nie wyjdzie ulubionej chałwie Polaków na złe.


Chałwa ma wiele odmian, robi się ją m.in. z sezamu, ale też z maku, orzechów, słonecznika. W południowej Azji dodaje się do chałwy kaszę mannę, a w Indiach chałwę produkuje się np. z marchewki. Turcy stawiają na sezam, dlatego nasza chałwa z Odry powinna się obronić.

Źródło: najlepiejrazem.pl, next.gazeta.pl

Czytaj także: