Duszone buraczki, placki ziemniaczane, surówka z marchewki czy szarlotka nie mogą się obejść bez mocno rozdrobnionych surowców za pomocą tarki. W przypadku niektórych z nich warto jednak przemyśleć stosowanie aluminiowej tarki i rozdrobnić je w inny sposób.
Jakich produktów nie powinno się trzeć na tarce?
Istnieją trzy produkty, których lepiej nie ucierać na tym metalowym sprzęcie. Są to:
-
jabłka,
-
pomidory,
-
cytrusy.
Pierwszy z nich jest nagminnie rozdrabniany za pomocą metalowych tarek i wykorzystywany w startej formie zarówno do surówek, jak i deserów. Dlaczego nie powinniście trzeć jabłek? Ponieważ zawarty w nich kwas jabłkowy wchodzi w reakcję z metalem.
Zobacz także:
To samo dotyczy kwasu winnego i cytrynowego, które występują w pomidorach i cytrusach. W wyniku reakcji chemicznej z aluminium i innych niebezpiecznych metali z których dawniej robiono tarki pozbawia się te owoce i warzywa enzymów i witamin, tym samym czyniąc je bezwartościowymi. W przypadku pomidorów jest nawet gorzej, po rozdrobnieniu na aluminiowej tarce stają się one szkodliwe dla organizmu.
Czym zastąpić aluminiową tarkę?
Jeżeli musicie zetrzeć któreś z tych warzyw lub owoców, to zaopatrzcie się w tarkę stalową, szklaną lub wykonaną z innego bezpiecznego czy metalu. Są równie skuteczne jak stare tarki aluminiowe, a do tego ich ceny nie odbiegają aż tak daleko od cen tarek metalowych. Taka zamiana, będzie z niewątpliwą korzyścią dla waszego zdrowia.
Różne zastosowania tarek metalowych
Tarki metalowe potrafią rozdrobnić nie tylko owoce i warzywa. Chociaż to właśnie po tego typu produkty trze się na nich najczęściej. To świetny sprzęt do przetwarzania również innych pokarmów, np. sera lub czekolady.
Niektóre z tarek są bardziej wszechstronne od innych. Nie tylko trą, ale również kroją i szatkują. Tego typu tarki rozdrobnią produkty na plasterki o różnej długości i grubości. Nadadzą im również przeróżne kształty.
Źródło: mojegotowanie.pl