Trzecie te produkty na metalowej tarce? Natychmiast przestańcie, to niekorzystne dla zdrowia
Flickr
Newsy

Trzecie te produkty na metalowej tarce? Natychmiast przestańcie, to niekorzystne dla zdrowia

Metalowa tarka to sprzęt, który jest nieodzowny w każdej kuchni. Pozwala rozdrobnić owoce i warzywa do wielu pysznych dań. Jak się jednak okazuje, tarcie ich o aluminium wpływa negatywnie na niektóre spośród przetwarzanych w ten sposób produktów.  

Duszone buraczki, placki ziemniaczane, surówka z marchewki czy szarlotka nie mogą się obejść bez mocno rozdrobnionych surowców za pomocą tarki. W przypadku niektórych z nich warto jednak przemyśleć stosowanie aluminiowej tarki i rozdrobnić je w inny sposób. 

Jakich produktów nie powinno się trzeć na tarce? 

Istnieją trzy produkty, których lepiej nie ucierać na tym metalowym sprzęcie. Są to: 

  • jabłka,  

  • pomidory, 

  • cytrusy. 

Pierwszy z nich jest nagminnie rozdrabniany za pomocą metalowych tarek i wykorzystywany w startej formie zarówno do surówek, jak i deserów. Dlaczego nie powinniście trzeć jabłek? Ponieważ zawarty w nich kwas jabłkowy wchodzi w reakcję z metalem.

To samo dotyczy kwasu winnego i cytrynowego, które występują w pomidorach i cytrusach. W wyniku reakcji chemicznej z aluminium i innych niebezpiecznych metali z których dawniej robiono tarki pozbawia się te owoce i warzywa enzymów i witamin, tym samym czyniąc je bezwartościowymi. W przypadku pomidorów jest nawet gorzej, po rozdrobnieniu na aluminiowej tarce stają się one szkodliwe dla organizmu. 

Zobacz także
zacierki przepis

Pamiętacie zacierki na mleku? Do przyrządzenia tych klusek potrzebna będzie tarka

Genialny sposób na czyszczenie tarki. Wystarczy wziąć ten 1 owoc......

Genialny sposób na czyszczenie tarki. Zrobicie to tym popularnym… owocem

Czym zastąpić aluminiową tarkę? 

Jeżeli musicie zetrzeć któreś z tych warzyw lub owoców, to zaopatrzcie się w tarkę stalową, szklaną lub wykonaną z innego bezpiecznego czy metalu. Są równie skuteczne jak stare tarki aluminiowe, a do tego ich ceny nie odbiegają aż tak daleko od cen tarek metalowych. Taka zamiana, będzie z niewątpliwą korzyścią dla waszego zdrowia. 

Różne zastosowania tarek metalowych 

Tarki metalowe potrafią rozdrobnić nie tylko owoce i warzywa. Chociaż to właśnie po tego typu produkty trze się na nich najczęściej. To świetny sprzęt do przetwarzania również innych pokarmów, np. sera lub czekolady.

Niektóre z tarek są bardziej wszechstronne od innych. Nie tylko trą, ale również kroją i szatkują. Tego typu tarki rozdrobnią produkty na plasterki o różnej długości i grubości. Nadadzą im również przeróżne kształty. 

Źródło: mojegotowanie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trzecie ziemniaki na najmniejszych oczkach w tarce? To błąd. Są przeznaczone do tych produktów
własne
Newsy
Trzecie ziemniaki na najmniejszych oczkach w tarce? To błąd i strata czasu. Służą do czego innego
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie w kuchni bez użycia tarki. Rozdrabnia się przecież na niej wiele potrzebnych produktów: owoce, warzywa, sery, a także czerstwe pieczywo. Czy wiecie jednak, co powinno się trzeć na jej najmniejszych oczkach? 

Tarka to wspaniałe urządzenie, które trze, jak również szatkuje i kroi. Dzięki niej uzyskacie nie tylko, klasyczne wiórki, lecz również plasterki i kawałki o różnych kształtach i wielkościach, o czym niestety często się zapomina. W zakresie tarcia to narzędzie oferuje szeroki zakres rozdrabniania, od całkiem pokaźnych drobin, aż po pył, który uzyskacie, trąc na jej chropowatej stronie.  Co można trzeć na najmniejszych oczkach tarki?  Chropowata strona tarki służy nie tylko do ucierania owoców i warzyw na miazgę. Jej przeznaczenie jest nieco inne i może wydać się niektórym z was zaskakujące. Na najmniejszych oczkach tego narzędzia kuchennego powinniście bowiem ucierać m.in. przyprawy. Jeżeli kupicie w sklepie gałkę muszkatołową lub cynamon w całości, wówczas musicie rozdrobnić je na tej właśnie stronie. Kupowanie niezmielonych przypraw daje wam pewność co do ich jakości i oryginalności. Starte na tarce laski cynamonu i gałka muszkatołowa zapewnią niepowtarzalny i intensywny aromat i smak ciastom, sosom oraz różnym daniom.  Małe oczka służą również do ucierania czekolady do deserów. Jeżeli przygotowujecie galaretkę z bitą śmietaną, lody, tort - to wówczas powinniście odwrócić tarkę na chropowatą stronę i rozdrobnić na niej kawałek czekolady. Wiórki tak zrobione będą wspaniałą dekoracją słodkich przysmaków. Również parmezan i inne twarde żółte sery dobrze jest trzeć w ten sposób. Wybór najmniejszych oczek zapewni bowiem powstanie puszystej chmurki wiórków, która znakomicie będzie się komponować z różnego rodzaju daniami z makaronu.  Małych oczek tarki nie należy za to wykorzystywać do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Nie dość, że w ten sposób wydłuży się ta i tak żmudna czynność, to na dodatek starte na drobny mak kartofle nie nadadzą się za bardzo do...

ser przywiera do tarki
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby ser nie przywierał do metalowej tarki? Wystarczy, że...
Żółty ser pasuje do wielu dań! Jak poradzić sobie z resztkami sera, które przywarły do tarki? Rozwiązanie jest bardzo proste.

Mamy tu miłośników serów? Chyba ciężko sobie wyobrazić wiele potraw bez tego pysznego dodatku! Starty ser to element obowiązkowy szczególnie we włoskiej kuchni. Jakiego sera najczęściej się używa i do jakich potraw on pasuje? I najważniejsze – co zrobić, by nie przywierał do tarki? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie w poniższym artykule! Rodzaje serów Popularne określenie „ser żółty” to bardzo ogólna nazwa, która za wiele nie mówi. Gatunków sera jest bowiem mnóstwo i bardzo się między sobą różnią! To bardzo istotne w przypadku wielu dań, ponieważ każdy gatunek sera jest nieco inny i nie każdy do wszystkiego pasuje. Sprawdźcie, czy znaliście te sery: Gouda – bardzo łagodny i delikatny w smaku. Doskonale nadaje się do kanapek oraz koreczków. Parmezan – niezbędny w kuchni włoskiej! Lekko pikantny i bardzo wyrazisty w smaku świetnie pasuje do spaghetti, zapiekanek i sałatek. Mozzarella – najczęściej wykorzystywana do pizzy ze względu na delikatny smak i fakt, że łatwo się roztapia. Jest bardzo smaczna również na zimno, podawana ze świeżymi pomidorami, oliwą, octem balsamicznym i bazylią. Emmentaler – to typowy ser szwajcarski. Duże dziury i charakterystyczny smak i zapach to jego znaki rozpoznawcze! Cheddar – ser angielski. Długo dojrzewający, kruchy i dość słony będzie fantastycznym dodatkiem do makaronów i zapiekanek. Ser przywiera do tarki? Można już kupić w sklepach starty parmezan lub mozzarellę, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na ścieranie sera i mycie tarki. Jednak kupując takie sery nigdy nie będziecie stuprocentowo pewni co do ich jakości, dlatego lepiej kupować je w sprawdzonych miejscach w formie krojonych plastrów lub najlepiej bloczków. Ale gdy trzecie taki ser na...

jak często wymieniać tarkę do warzyw
AdobeStock
Newsy
Od lat używacie tej samej tarki? To błąd. Wiemy, co ile należy ją wymieniać
Nawet najlepsze narzędzia w końcu się zużywają. Sprawdźcie, jak często należy wymieniać tarkę do warzyw.

Dziś większość osób nie wyobraża sobie prac kuchennych bez tarki do warzyw! O dziwo wynalazek ten jest bardzo stary, ponieważ już w starożytnym Rzymie używano prymitywnych prototypów tego narzędzia. Jednak pierwszą „oficjalną” tarkę wynaleziono we Francji w XVI wieku i nie miała ona służyć do rozdrabniania warzyw, ale sera! W końcu Francuzi bez sera nie mogą żyć, więc nic dziwnego, że pierwsi wpadli na pomysł jak łatwiej ścierać ser używany do różnych dań. Dopiero kilkaset lat później pewien Amerykanin stworzył narzędzie najbardziej podobne do dzisiejszych tarek do warzyw. Wyobrażacie sobie jak dziś miałoby wyglądać gotowanie bez tego urządzenia? Wydaje się to nieprawdopodobne.   Jaka tarka jest najlepsza? Część z was na pewno na zakupach kieruje się głównie ceną. W niektórych przypadkach to błąd i dotyczy to właśnie tarki do warzyw. Im tańsza tarka, tym gorsze jest jej wykonanie. Ostrza szybciej się stępią, metal zacznie rdzewieć, a ponadto możecie nabawić się nieprzyjemnych dolegliwości powodowanych przez substancje znajdujące się w bardzo tanich tarkach niskiej jakości. Jedną z nich jest boisfenol A, który odpowiada za zaburzenia hormonalne u ludzi, otyłość, a nawet zwiększa ryzyko nowotworów. Warto oszczędzać na własnym zdrowiu? Zdecydowanie nie! Dlatego kupując tarkę zwróćcie przede wszystkim uwagę na materiał, z którego została wykonana. Najlepsza jest stal nierdzewna, która posłuży wam najdłużej. Jak często należy wymieniać tarkę? Nawet na najlepszej tarce z czasem pojawią się przebarwienia. Powodowane są przez składniki zawarte w różnych produktach spożywczych i chemię stosowaną do czyszczenia (płyny do naczyń i tabletki do zmywarki). Dlatego pamiętajcie o tym, że tarkę do warzyw należy wymieniać co około 5 lat. Zasada ta...

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...