Jak wyglądają obecne ceny tzw. sezonówek. Najdroższymi owocami sezonowymi nadal pozostają na razie maliny. Ile kosztują najpopularniejsze letnie owoce na skupach? Sprawdzamy!
Ile kosztują sezonowe owoce i warzywa w czerwcu?
Sezonowy obiad składający się z młodych ziemniaków i zupy owocowej z czereśni oraz truskawek kosztuje coraz mniej! Ma właśnie miejsce szczyt sezonu truskawkowego – niestety przypada on na ogromne upały i susze, co może wkrótce poskutkować… kolejną podwyżką cen!
Na skupie w Broniszach ceny czereśni spadły aż o 37 proc., a truskawek – o 30. Najdroższe są nadal maliny, ale sezon na nie jeszcze nie rozkwitł w pełni. Które warzywa o owoce znacząco tanieją, a które jeszcze nie?
- Truskawki: na rynku skupowym kosztują ok. 2,75-4 zł. W sprzedaży dla klientów można je dostać już nawet za 7 zł za kilogram.
- Fasolka szparagowa: jej cena w hurcie wynosiła w ten weekend 10-12 zł.
- Maliny: ich cena hurtowa w Broniszach wynosiła w ten weekend od 35 do 40 zł za kilogram.
- Borówka amerykańska: również jest jeszcze droga, a jej cena w ten weekend na skupie wynosiła 30-40 zł.
- Pomidory malinowe: w ten weekend na rynku w Broniszach wyceniano je na 2,66-4 zł za kilogram. Cena tych spod osłon była nieco niższa (średnio o 50 gr).
- Ziemniaki: za młode ziemniaki w zeszły weekend sprzedawcy musieli zapłacić 1,85-2,20 zł/kg, za ziemniaki młode z odmiany „irga” – do 2,50 zł, a za ziemniaki z ubiegłego roku – do 0,80 zł za kilogram.
- Czereśnie: cena tych owoców mocno się waha, nawet od 4,50 do 10 zł/kg.
- Szparagi: za pęczek szparagów w Broniszach zapłacicie obecnie od 5 do 7 zł.
Źródło: kurierlubelski.pl