Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?
Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?
Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.
Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.
Zobacz także:
Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.
Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.
Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 opakowanie świeżego, młodego bobu
-
2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)
-
4 ząbki czosnku
-
1 niewielka cebula
-
1 cytryna
-
koperek
-
sól
-
świeżo roztarty czarny pieprz
-
olej
-
masło
-
pół łyżki mąki pszennej
-
łyżeczka miodu
-
pół łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
-
Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.
-
Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).
-
Mięso przyprawcie solą i pieprzem.
-
Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę. Podsmażone mięso wyłóżcie na talerz.
-
Posiekajcie drobno czosnek i pokrójcie w kostkę cebulę.
-
Cebulę wrzućcie na patelnię po smażeniu kurczaka i dodajcie do niej masło. Gdy się zeszkli, dorzućcie czosnek i smażcie około pół minuty.
-
Do cebuli i czosnku dodajcie pół łyżki mąki pszennej i podsmażcie całość. Wlejcie sok z 1 cytryny, łyżkę wody, łyżeczkę miodu i pół łyżki sosu sojowego. Doprawcie pieprzem.
-
Następnie do sosu dodajcie mięso i bób, a patelnię nakryjcie pokrywką. Po 5 minutach duszenia wrzućcie solidną łyżkę masła, aby całość nabrała aksamitnej konsystencji. Tak trzymajcie jeszcze 5-6 minut.
-
Posiekajcie koperek i posypcie nim kurczaka pod koniec duszenia. Gotowe, możecie nakładać.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube