Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

To danie robi furorę w polskich domach. 2 proste składniki. Niebo w gębie

Kotlety z kalafiora nadziewane żółtym serem, to idealna propozycja na zdrowy obiad, nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że pokochają je zarówno wasze dzieci, jak i starsi członkowie rodziny.

Warzywa stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych wyrobów. Jeśli macie już dosyć zwykłych kotletów, bądź czujecie się po nich zbyt ociężale, koniecznie spróbujcie zmienić składniki, z których do tej pory je przygotowywaliście. Do tego typu kombinacji idealnie nada się kalafior. 

Kotlety z kalafiora nafaszerowane ulubionym serem żółtym, to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Choć z początku ta receptura może wydawać wam się nieco dziwna, w rzeczywistości zakłada stworzenie małego i przepysznego kulinarnego dzieła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem

Będziecie potrzebować:

  • 1 główki kalafiora
  • 150 gramów ulubionego żółtego sera
  • 2 jajek
  • 4 łyżek bułki tartej do związania masy i jeszcze trochę do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli i pieprzu (opcjonalnie można użyć kurkumy i czerwonej papryki)

Przygotowanie:

  1. Kalafiora opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, podzielcie na różyczki i umieśćcie w garnku z osolonym wrzątkiem. Warzywo gotujcie aż do momentu, w którym stanie się miękkie.
  2. Gotowego kalafiora odcedźcie z wody (możecie to zrobić przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej), umieśćcie w dowolnym naczyniu i odstawcie do wystudzenia.
  3. Po kilkunastu minutach zacznijcie rozgniatać kalafiora (możecie to zrobić przy pomocy zwykłego widelca lub dłoni).
  4. Do powstałej masy kalafiorowej dodajcie jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami).
  5. Z powstałego ciasta zacznijcie formować niewielkie kotlety. Każdy z nich ułóżcie na drewnianej desce do krojenia lub stolnicy, a następnie nadziejcie kawałkiem sera żółtego (musicie dopilnować żeby ser znalazł się w środku masy i nigdzie nie wystawał).
  6. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze kotlety. Tak przygotowane przełóżcie na bardzo dobrze rozgrzany olej. Przysmak smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
  7. Gotowe kotlety przełóżcie na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy
Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Kotleciki z kalafiorem
Flickr/mimiczoko
Newsy
Twoje dzieci nie lubią warzyw? Oto prosty sposób, by przemycić je w tradycyjnych kotlecikach
Warzywa powinniśmy jeść od najmłodszych lat. Jeśli wasze dzieci mają z tym problem, zróbcie danie, które z pewnością przypadnie im do gustu. Sami też będziecie się nim zajadać!

Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich. Charakterystyczny zapach O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch. Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent! Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, pół małego kalafiora, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, Olej do smażenia. Sposób przygotowania Płuczemy pod...

bajaderki przepis
Gotujmy.pl/BSz
Newsy
Zostało wam po świętach ciasto? Nie wyrzucajcie go. Zrobicie z niego te smakowite kuleczki
Resztki świątecznego ciasta to wspaniały materiał na przepyszne bajaderki. Wystarczy, że dodacie do niego kilka składników i wyjdzie wam zupełnie nowa, świeża przekąska. Nie marnujcie jedzenia. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Bajaderki to nic innego jak kuleczki przyrządzane na bazie resztek cukierniczych. Ten wspaniały przepis pomoże wam wykorzystać wszystko, czego wasi goście nie zjedli podczas świąt. W końcu Sylwester za pasem i też trzeba coś podać. Przepis na bajaderki Będziecie potrzebować 500 gramów resztek świątecznego ciasta (biszkopt, piernik – nawet jeśli wyszedł zakalec) 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki powideł lub dżemu 3 łyżki orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżka masła 1 łyżka alkoholu, na przykład nalewki orzechowej 1 gorzka czekolada ¼ szklanki mleka 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie Resztki świątecznego ciasta pokruszcie, zmielcie lub zmiksujcie przy pomocy robota kuchennego. Do masy dodajcie serek mascarpone, dżem, alkohol, rozdrobnione orzechy i miękkie masło, a następnie zagniećcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta uformujcie średniej wielkości kulki i umieśćcie je w lodówce, aby składniki ładnie się związały. W tym czasie przygotujcie polewę. Czekoladę podzielcie na kawałki i umieśćcie wraz z mlekiem w średniej wielkości misce. Naczynie połóżcie na garnku wypełnionym wodą do ¼ wysokości i zacznijcie podgrzewać. Kiedy czekolada ładnie się rozpuści i połączy z mlekiem zdejmijcie ją z palnika i zacznijcie obtaczać w niej schłodzone kulki z ciasta.  Na sam koniec obtoczcie przysmak w wiórkach kokosowych i umieśćcie w lodówce. Bajaderki będą gotowe kiedy polewa całkowicie zastygnie. Smacznego! Źródło: gotujmy

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...