Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

To danie robi furorę w polskich domach. 2 proste składniki. Niebo w gębie

Kotlety z kalafiora nadziewane żółtym serem, to idealna propozycja na zdrowy obiad, nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że pokochają je zarówno wasze dzieci, jak i starsi członkowie rodziny.

Warzywa stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych wyrobów. Jeśli macie już dosyć zwykłych kotletów, bądź czujecie się po nich zbyt ociężale, koniecznie spróbujcie zmienić składniki, z których do tej pory je przygotowywaliście. Do tego typu kombinacji idealnie nada się kalafior. 

Kotlety z kalafiora nafaszerowane ulubionym serem żółtym, to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Choć z początku ta receptura może wydawać wam się nieco dziwna, w rzeczywistości zakłada stworzenie małego i przepysznego kulinarnego dzieła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem

Będziecie potrzebować:

  • 1 główki kalafiora
  • 150 gramów ulubionego żółtego sera
  • 2 jajek
  • 4 łyżek bułki tartej do związania masy i jeszcze trochę do panierowania
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli i pieprzu (opcjonalnie można użyć kurkumy i czerwonej papryki)

Przygotowanie:

  1. Kalafiora opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, podzielcie na różyczki i umieśćcie w garnku z osolonym wrzątkiem. Warzywo gotujcie aż do momentu, w którym stanie się miękkie.
  2. Gotowego kalafiora odcedźcie z wody (możecie to zrobić przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej), umieśćcie w dowolnym naczyniu i odstawcie do wystudzenia.
  3. Po kilkunastu minutach zacznijcie rozgniatać kalafiora (możecie to zrobić przy pomocy zwykłego widelca lub dłoni).
  4. Do powstałej masy kalafiorowej dodajcie jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami).
  5. Z powstałego ciasta zacznijcie formować niewielkie kotlety. Każdy z nich ułóżcie na drewnianej desce do krojenia lub stolnicy, a następnie nadziejcie kawałkiem sera żółtego (musicie dopilnować żeby ser znalazł się w środku masy i nigdzie nie wystawał).
  6. W głębszym talerzu umieśćcie bułkę tartą i obtoczcie w niej wasze kotlety. Tak przygotowane przełóżcie na bardzo dobrze rozgrzany olej. Przysmak smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.
  7. Gotowe kotlety przełóżcie na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. Serwujcie z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy

Gotujmy.pl/Neblina
Newsy
Kotleciki z kalafiora. Prosty przepis na zdrowy obiad
Lubicie jeść kalafiora? To świetnie, bo to jedno z najzdrowszych warzyw. Przygotujcie na obiad lub kolację, pyszne kotleciki z kalafiora z dodatkiem startego żółtego sera. Wasza rodzina będzie się nimi zajadać!

Dlaczego warto jeść kalafiora? Powodów jest naprawdę wiele. To pyszne i chrupiące warzywo jest pełne składników odżywczych, minerałów i witamin, w tym ryboflawiny, niacyny i witaminy C. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dzięki witaminie C i karotenoidom (czyli pigmentom roślinnym , które zamieniają się w witaminę A w organizmie). Dzięki tej bogatej gamie niezbędnych składników odżywczych, kalafior to super-zdrowe warzywo, które powinno się spożywać jak najczęściej. Kalafior wspiera dobre trawienie, ma potencjał przeciwnowotworowy, pomaga mózgowi i układowi nerwowemu regulować pamięć, nastrój i kontrolę mięśni oraz sprzyja utracie wagi. Włączcie go do swojej diety, bo jest naprawdę pyszny i zdrowy. Kotleciki z kalafiora z żółtym serem Jeśli lubicie smak kalafiora, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotleciki z kalafiora z żółtym serem i ostrą papryką. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 1 kalafior, Papryka mielona ostra, 6 łyżek startego żółtego sera, 3 łyżki mąki, Przyprawa Vegeta, 4-5 łyżek bułki tartej, 2 jajko, 2 cebule, Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmiksować. Dodać podsmażoną cebulę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Vegeta. Z masy uformować małe kotleciki. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki posypać pozostałym żółtym serem, ostrą papryką i lekko zapiec w piekarniku.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj...

Kotlety z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich ten składnik. Kto nie jadł wcześniej, niech żałuje
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone z kurczaka będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich te 2 składniki. Pycha!
Pochodzące z dawnej kuchni ukraińskiej kotlety lwowskie to istna poezja smaku. Choć na pierwszy rzut oka przysmak może wyglądać jak zwykłe mielone, w rzeczywistości nimi nie jest. Bowiem powstaje z nieco innych składników, należą do nich między innymi mięso drobiowe, ser oraz masło.

Jeśli zastanawiacie się, co lepiej przyrządzić na obiad – kurczaka, a może kotlety mielone, to wasz dylemat został właśnie rozwiązany. Bowiem ten przepis stanowi połączenie ich obu. Ich widok zachwyci nie tylko mięsnych smakoszy, ale również każdego serowego fana. Oprócz startego sera dodajcie do masy na kotlety także cebulę czerwoną. Oprócz właściwości smakowych zapewni ona także kotletom ciekawszy wygląd. Przepis na kotlety mielone z kurczaka z serem i cebulą Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego z kurczaka 200 gramów sera żółtego 2 żółtek 1 czerstwej kajzerki 1 łyżki masła Oleju do smażenia Bułki tartej do panierowania Przypraw: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu odsączcie bułkę z wody. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Włóżcie do niej również mięso, odsączoną kajzerkę, pokrojoną cebulę, żółtka, miękkie masło oraz przyprawy – sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy masa stanie się wystarczająco jednolita zacznijcie z niej formować kotlety – niewielkie kulki, które następnie powinniście nieco spłaszczyć. Aby zmniejszyć intensywność przyklejania się mięsa do rąk, za każdym razem zwilżcie dłonie w wodzie i dopiero później bierzcie się za formowanie kolejnego kotleta. Na rozgrzanej patelni umieśćcie olej, a następnie zacznijcie na niej układać kotlety – najlepiej by każdy z nich miał trochę miejsca, nie trzymajcie ich zbyt ciasno. Smażcie z obu stron, na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Tak przygotowane kotlety odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego....

zupa serowa przepis
Gotujmy.pl/Editha
Newsy
Jak zrobić zupę serową z klopsikami? Sycąca, aromatyczna i idealna na chłodny dzień
Zupę można przyrządzić dosłownie ze wszystkiego, nawet z topionych serków, które zazwyczaj kładziecie na kanapkach. Możecie być pewni, że to danie nie tylko zaspokoi wasz głód, ale również niesamowicie rozgrzeje wasz organizm.

Jeśli macie w lodówce resztkę rosołu i nie wiecie co z nim zrobić, koniecznie wykorzystajcie go do przyrządzenia tej przepysznej zupy. Potrawa zasmakuje nie tylko fanom kulinarnych, serowych wariacji. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Przepis jest banalnie prosty. Całość wieńczy oczywiście mięsna wkładka w postaci klopsików. Jeśli przyrządzicie tego typu danie, możecie śmiało odpuścić sobie rozmyślanie na temat drugiego dania. Cała rodzina nasyci się taką zupą bez problemu! Przepis na zupę serową z klopsikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 litr bulionu 1 por 1 jajko 4 serki topione 100 gramów ulubionego sera żółtego w kostce 100 ml śmietany 12 proc. 3 łyżki bułki tartej Oliwa lub olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie: Mięso mielone umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, bułkę tartą, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa uformujcie niewielkie kulki (tak żeby mieściły się na łyżce do zupy). Na rozgrzanej patelni umieśćcie oliwę lub olej, a następnie kuleczki uformowane z mięsa. Smażcie z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i dodajcie do niego przesmażone klopsy. Całość gotujcie przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie z rosołu klopsy, a do wywaru dodajcie serki topione i dokładnie wymieszajcie zupę. Pora pokrójcie w plasterki lub półplasterki, a następnie przesmażcie na oleju lub oliwie. Tak przygotowane umieśćcie w wywarze wraz z startym, żółtym serem. Całość zagotujcie. Na koniec zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie do zupy śmietanę. Całość wymieszajcie i podawajcie wraz z klopsikami. Smacznego! Źródło:...

Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Gotujmy.pl/Mysiunia
Newsy
Przepis na schabowe zapiekane z serem i pieczarkami. Mistrzostwo smaku
Macie ochotę na coś naprawdę pysznego? Zróbcie nieco bardziej ekskluzywną wersję tradycyjnego kotleta schabowego. Ten smak na pewno zadowoli niejednego smakosza!

Kotlety schabowe podawane z ziemniakami i mizerią to idealny obiad dla całej rodziny. Na drugi dzień smakują rewelacyjnie na przykład z chlebem jako szybka przekąska. Świeża pajda chleba, ogórek kiszony i „wczorajszy” aromatyczny plaster schabu w panierce, nasyci tak jak trzeba. Jedno jest pewne: bez kotletów schabowych ciężko jest sobie wyobrazić niedzielny obiad. Jeśli chcecie je zjeść w bardziej ekskluzywnej wersji, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.   Pamiętajcie, że idealne schabowe to nie tylko wybór dobrego mięsa, dobór przypraw, panierka czy czas smażenia, ale przede wszystkim odpowiednie rozbicie schabu. Jak klepać kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie kruche i soczyste? Karol Okrasa zdradził jaka ma być ich grubość i pisaliśmy o tym tutaj .  Przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i pieczarkami Składniki: Schab bez kości lub 3 plastry schabu  10 pieczarek 100 g sera żółtego 1 łyżka masła mąka 1 jajko Bułka tarta  Przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Jeśli kupiliście schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je nożem na plastry. Plastry mięsa przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy tłuczka.  Jeśli kupiliście schab w plastrach, również rozbijcie je pod folią za pomocą tłuczka do mięsa.  Mięso doprawcie do smaku solą i pieprzem. Przygotujcie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej. Smażcie je na średnim ogniu, około  4 minuty na każdej ze stron.  Po zdjęciu z patelni możecie odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Pieczarki umyjcie,...