Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie mogą go jeść
AdobeStock
Newsy

Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie powinni go jeść

Ten bogaty w błonnik owoc o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, zawiera mnóstwo walorów zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść.

Kaki to pomarańczowy owoc, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto zacząć jeść owoc kaki?

Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety.

Oto profil odżywczy jednego owocu kaki:

  • Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia 
  • Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia 
  • Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia 
  • Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia 
  • Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier)
  • Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia 
  • Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia 
  • Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia 
  • Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia 
Zobacz także
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną

Właściwości zdrowotne kaki

Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.

  • Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie.
  • Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych.
  • Zwiększa poziom antyoksydantów. Przeciwutleniacze są niezwykle ważnym dla zachowania zdrowia składnikiem odżywczym, ponieważ zapewniają ochronę przed „wolnymi rodnikami”. Cząsteczki te powodują stres oksydacyjny, który uszkadza komórki i struktury w naszym ciele, prowadząc do chorób.
  • Poprawia wzrok. Owoce kaki pomagają w utrzymaniu ogólnego zdrowia oczu, a nawet zapobiegają rozwojowi pewnych schorzeń, takich jak np. zaćma.
  • Pomocny przy odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości błonnika w owocu kaki, po jej zjedzeniu czujemy się „nasyceni” na dłużej. Owoc ten jest przy okazji niskokaloryczny. Obie te cechy sprzyjają utracie wagi.
  • Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. W toku badań udowodniono, że owoc kaki obniża ryzyko zachorowania na niektóre formy raka, w tym bardziej powszechne formy, takie jak rak prostaty i piersi. 
  • Chroni skórę przed starzeniem. Badania wykazały, że liście owocu kaki działają przeciwstarzeniowo na organizm, ale sam miąższ owocu także zapewnia nam wiele korzyści - może zmniejszać plamy na skórze i zmarszczki.

Kto nie powinien jeść kaki? 

Owoc kaki nie powinien być spożywany przez chorych na cukrzycę, ponieważ zawiera dużo fruktozy i glukozy, co skutkuje podniesieniem poziomu insuliny. Owoc kaki ze względu na dużą ilość cukru może być także niebezpieczny dla osób zdrowych - chodzi o przyjęcie większej ilości kaki naraz. 

Nie powinny go też jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową oraz ludzie, którzy mają problemy z tarczycą.

Źródło: medycznewiadomosci.pl

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Jedzcie to a nie będziecie mieli ochoty na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to, a przejdzie wam ochota na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
Jak ograniczyć apetyt na słodycze? Znamy pewien świetny sposób. Wykorzystajcie ten popularny owoc, ale pamiętajcie, że musi on być suszony.

Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki. Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski. Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek. Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki: - Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker. Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze. Właściwości odżywcze suszonych śliwek Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki. 28-gramowa porcja...

Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak a w mig odejdzie skórka
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać kiwi? Zróbcie tak, a skórka odejdzie w try miga
Obieranie kiwi to niełatwa sprawa. Z pomocą naszego triku pójdzie wam jednak jak z płatka.

Lubicie jeść kiwi, ale macie problem z obraniem tego owocu? Dzięki tej prostej sztuczce obierzecie je w mig. Jak szybko obrać kiwi? Kiwi to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Ludzie na całym świecie pokochali go za jego słodko-ostry smak. Kiwi doskonale się sprawdza jako składnik deserów i owocowych sałatek, ale najczęściej jest jedzone solo. Mimo iż jego włochata skórka jest jadalna, większość osób pozbywa się jej przed zjedzeniem. Jak obrać kiwi nie tracąc przy tym zbyt dużo owocu? Na TikToku pojawił się filmik, na którym możecie zobaczyć ekspresową metodę obierania kiwi. Na początku musicie odkroić końcówki kiwi. Następnie natnijcie owoc na środku i zdejmijcie z niego skórkę za pomocą łyżki. Wsuńcie łyżkę między skórę a miąższ. Obracajcie łyżką, aż uzyskacie pełny obrót. Wybierzcie łyżkę, która najlepiej pasuje do kształtu kiwi. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę duże kiwi, użyjcie dużej łyżki, a jeśli jest ono małe, użyjcie małej łyżeczki. Sprawdźcie rozmiar łyżki trzymając ją z boku owocu. Zobaczcie, jak krok po kroku robi to użytkowniczka TikToka. @themomlifevlogs MOM HACK: Fastest way to peel a kiwi. #lifehacks #momhack #foodhacks #learnontiktok #tiktokpartner ♬ BOLD AND BEAUTIFUL - TJ Carter Inne metody na obranie kiwi Jeżeli trik z łyżką was nie przekonał, sprawdźcie inne sposoby na szybkie obranie kiwi. Obieraczką do warzyw. Odetnijcie oba końce owoców, a następnie obierzcie boki, delikatnie przesuwając obieraczkę, aby nie zmiażdżyć i nie usunąć zbyt dużej części miąższu.  Nożem. Odetnijcie oba końce i połóżcie kiwi na desce do krojenia. Powoli okrążajcie kiwi i usuwajcie skórkę nożem. ...