Kaki to owoc o pięknej pomarańczowo-czerwonej barwie, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Dlaczego warto jeść owoc kaki?

Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety.

Oto profil odżywczy jednego owocu kaki:

  • Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia 
  • Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia 
  • Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia 
  • Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia 
  • Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier)
  • Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia 
  • Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia 
  • Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia 
  • Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia 

Właściwości zdrowotne kaki

Jak kaki wpływa na funkcjonowanie organizmu? Można wyróżnić wiele aspektów, na które codzienne spożywanie kaki może wpłynąć w funkcjonowaniu organizmu?

Zobacz także:

  • Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie.
  • Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych.
  • Zwiększa poziom antyoksydantów. Przeciwutleniacze są niezwykle ważnym dla zachowania zdrowia składnikiem odżywczym, ponieważ zapewniają ochronę przed „wolnymi rodnikami”. Cząsteczki te powodują stres oksydacyjny, który uszkadza komórki i struktury w naszym ciele, prowadząc do chorób.
  • Poprawia wzrok. Owoce kaki pomagają w utrzymaniu ogólnego zdrowia oczu, a nawet zapobiegają rozwojowi pewnych schorzeń, takich jak np. zaćma.
  • Pomocny przy odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości błonnika w owocu kaki, po jej zjedzeniu czujemy się „nasyceni” na dłużej. Owoc ten jest przy okazji niskokaloryczny. Obie te cechy sprzyjają utracie wagi.
  • Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. W toku badań udowodniono, że owoc kaki obniża ryzyko zachorowania na niektóre formy raka, w tym bardziej powszechne formy, takie jak rak prostaty i piersi. 
  • Chroni skórę przed starzeniem. Badania wykazały, że liście owocu kaki działają przeciwstarzeniowo na organizm, ale sam miąższ owocu także zapewnia nam wiele korzyści - może zmniejszać plamy na skórze i zmarszczki.

Kto nie powinien jeść kaki? 

Owoc kaki nie powinien być spożywany przez chorych na cukrzycę, ponieważ zawiera dużo fruktozy i glukozy, co skutkuje podniesieniem poziomu insuliny. Owoc kaki ze względu na dużą ilość cukru może być także niebezpieczny dla osób zdrowych - chodzi o przyjęcie większej ilości kaki naraz. Nie powinny go też jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową oraz ludzie, którzy mają problemy z tarczycą.

Źródło: medycznewiadomosci.pl