Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie mogą go jeść
AdobeStock
Newsy

Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie powinni go jeść

Ten bogaty w błonnik owoc o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, zawiera mnóstwo walorów zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść.

Kaki to pomarańczowy owoc, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto zacząć jeść owoc kaki?

Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety.

Oto profil odżywczy jednego owocu kaki:

  • Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia 
  • Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia 
  • Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia 
  • Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia 
  • Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier)
  • Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia 
  • Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia 
  • Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia 
  • Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia 
  • Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia 
Zobacz także
Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy rzadko po niego sięgają

Ten owoc obniża ciśnienie i cholesterol oraz pomaga na niestrawność. Polacy za rzadko po niego sięgają

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną

Ten owoc zregeneruje wasz organizm po zimie. A jego 1 składnik pomoże też poprawić sylwetkę przed wiosną

Właściwości zdrowotne kaki

Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.

  • Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie.
  • Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych.
  • Zwiększa poziom antyoksydantów. Przeciwutleniacze są niezwykle ważnym dla zachowania zdrowia składnikiem odżywczym, ponieważ zapewniają ochronę przed „wolnymi rodnikami”. Cząsteczki te powodują stres oksydacyjny, który uszkadza komórki i struktury w naszym ciele, prowadząc do chorób.
  • Poprawia wzrok. Owoce kaki pomagają w utrzymaniu ogólnego zdrowia oczu, a nawet zapobiegają rozwojowi pewnych schorzeń, takich jak np. zaćma.
  • Pomocny przy odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości błonnika w owocu kaki, po jej zjedzeniu czujemy się „nasyceni” na dłużej. Owoc ten jest przy okazji niskokaloryczny. Obie te cechy sprzyjają utracie wagi.
  • Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. W toku badań udowodniono, że owoc kaki obniża ryzyko zachorowania na niektóre formy raka, w tym bardziej powszechne formy, takie jak rak prostaty i piersi. 
  • Chroni skórę przed starzeniem. Badania wykazały, że liście owocu kaki działają przeciwstarzeniowo na organizm, ale sam miąższ owocu także zapewnia nam wiele korzyści - może zmniejszać plamy na skórze i zmarszczki.

Kto nie powinien jeść kaki? 

Owoc kaki nie powinien być spożywany przez chorych na cukrzycę, ponieważ zawiera dużo fruktozy i glukozy, co skutkuje podniesieniem poziomu insuliny. Owoc kaki ze względu na dużą ilość cukru może być także niebezpieczny dla osób zdrowych - chodzi o przyjęcie większej ilości kaki naraz. 

Nie powinny go też jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową oraz ludzie, którzy mają problemy z tarczycą.

Źródło: medycznewiadomosci.pl

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...

Podajecie z tym fasolkę szparagową? Przez ten błąd traci swoje cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków robi błąd, podając z tym fasolkę szparagową. Lepiej przestańcie!
Lubicie jeść fasolkę szparagową? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej jednej rzeczy.

Fasolka szparagowa zawiera prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Spożywając ją trzeba jednak pamiętać o pewnej ważnej rzeczy. Jeden błąd może zabić to, co w fasolce najcenniejsze. Domyślacie się już, jaki? Jak nie należy jeść fasolki szparagowej? Mało kto wie, że podawanie fasolki z tłuszczami trans zabija w niej to, co najlepsze. Chodzi o uwielbianą w wielu polskich domach zasmażkę z masła i bułki tartej . Taka propozycja podania fasolki nie jest niestety zdrowa, ponieważ tłuszcze trans pozbawiają nasze warzywo wielu cennych właściwości. Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej, Południowej i Środkowej. Obecnie znajdziemy ją niemal w każdym zakątku świata. Fasolka szparagowa skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest pełna błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Błonnik w zielonej fasoli pomaga także utrzymać zdrowy i sprawny układ trawienny. Warzywo to powinny również spożywać kobiety w ciąży. Jedna filiżanka zielonej fasolki zawiera około jednej trzeciej dziennego zalecanego spożycia kwasu foliowego, który jest niezbędny do wzrostu i rozwoju płodu. Witamina ta pomaga również zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych. Ponadto, fasolka szparagowa jest bogata w witaminę K, a także zawiera sporo wapnia. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania mocnych, zdrowych kości i zmniejszenia ryzyka złamań. Rośliny strączkowe są też pełne przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, flawonoli, kwercetyny i kemferolu. Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami, walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, pomagając zmniejszyć uszkodzenia komórek, co z kolei może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia pewnych bardzo...