Bigos
Adobe Stock
Newsy

Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z nas. Podpowiadamy, jak tego uniknąć

Bigos to danie naprawdę polskie. Przez lata stracił niestety nieco swojego blasku. Często bigosem nazywa się inne dania na bazie kapusty. I popełnia się błędy podczas jego gotowania.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Trochę kapusty byle jakiego rodzaju z wkrojoną podłej jakości parówką – gotując „bigos” w ten sposób na pewno nie oddamy hołdu naszym przodkom.

To prawda, w każdym domu funkcjonują różne wersje tej fantastycznej potrawy. Sam bigos to nieskończona możliwość innowacji i różnych niekonwencjonalnych rozwiązań.

Ale istnieją podstawy, których bezwzględnie należy się trzymać. Kapusta słodka, powoli gotowana na bulionie, niezbędny dodatek kapusty kiszonej – w proporcjach „pół na pół” – to staropolski bigosowy kanon.

Nie stanie się oczywiście nic złego, jeżeli zdecydujemy się na proporcje 1:2 – w ten sposób bigos przygotowuje wiele doświadczonych pań domu.

Nie warto oszczędzać na mięsie do bigosu. Jeżeli chcemy ugotować szlachetne, tradycyjne danie, nie posiłkujmy się resztkami z wczorajszego obiadu, tylko podsmażmy i podpieczmy specjalnie wybrane kawałki mięsa.

Niezbędne będzie użycie wędlin – przynajmniej w stosunku 1/3 do reszty mięs gotowanych i pieczonych – to one nadadzą bigosowi ten charakterystyczny aromat dymu.

Oprócz tego zdradzimy wam, jakiego błędu nie popełniać, by bigos stał się jeszcze lepszy w smaku. O co chodzi? Wstrzymajmy się z dodawaniem pieprzu i innych przypraw niemalże na koniec gotowania. Ten prosty zabieg poprawi smak naszej potrawy.

Przepis na tradycyjny, staropolski bigos:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 50 dag poszatkowanej świeżej kapusty
  • 50 dag kapusty kiszonej (również drobno pokrojonej)
  • Garść wymoczonych i obgotowanych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • Garść śliwek wędzonych
  • 1 l bulionu
  • 2 spore cebule
  • Kilka ząbków siekanego czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 25 dag łopatki wieprzowej
  • 25 dag schabu wieprzowego
  • Jeżeli dysponujemy mięsem wołowym, również możemy go użyć do naszego bigosu
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • Opcjonalnie kieliszek wina czerwonego
  • Smalec do smażenia (opcjonalnie olej)
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Surową kapustę obgotowujemy w bulionie.
  • Następnie dodajemy do środka kapustę kiszoną.
  • Wszystkie rodzaje mięsa kroimy na drobne kawałki  i obsmażamy na patelni. Łopatkę warto obsmażyć razem z cebulą.
  • Do kapusty dodajemy śliwki i grzyby. Warto dolać do naszego bigosu nieco wody po obgotowywanych grzybach.
  • Dodajemy do środka obsmażone mięso.
  • Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim, dodajemy kieliszek wina i dusimy.
  • Dopiero po dodaniu wszystkich składników i lekkim podduszeniu dodajemy czosnek i przyprawy, w tym sól i pieprz.
  • Następnie dodajemy do bigosu kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, który nada bigosowi piękny, czerwonawy kolor.
  • Na koniec jeszcze jedna porada – warto spróbować zapieczenia naszego ugotowanego już bigosu w piekarniku – wtedy składniki jeszcze lepiej się połączą, a bigos nabierze jeszcze bardziej wyraźnego smaku.
    Nie bez racji jest powiedzenie, które mówi o tym, że im częściej bigos odgrzewamy, tym staje się on coraz smaczniejszy.
Komentarze
Bigos
wikipedia commons
Newsy Jak ugotować kapustę by nie wywoływała wstydliwych wzdęć? Wystarczy zrobić z nią tę rzecz
Potrawy z kapusty kiszonej są zwykle bardzo smaczne, ale mają jedną sporą wadę – dla wielu ludzi są po prostu ciężkostrawne.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Kapusta kiszona to nieodłączny składnik wielu świątecznych dań. Bigos, pierogi, uszka i tak dalej, i tak dalej. Niestety często takie dania wywołują wzdęcia. Jak temu zapobiec? Od razu zaznaczymy, że nie będzie to proste zadanie. Pierwszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na wzdęcia z powodu kapusty, będzie delikatne ograniczenie ilości spożywanego bigosu, kulebiaka, czy grochu z kapustą przy wigilijnym stole. Tak, doskonale wiemy, że czasami jest to po prostu niewykonalne. Ten smak, ten zapach, ten aromat – wspomnianym przez nas daniom po prostu nie sposób nie oprzeć. Sposoby na wzdymającą kapustę Dlatego też musimy dołożyć wszelkich starań, by chociaż odrobinę zredukować negatywny wpływ gotowanej kapusty kiszonej na nasze wrażliwe organizmy. Pierwszym krokiem będzie obniżenie do minimum dawki tłuszczu, który używamy do wszystkich dań na bazie kapusty. Nieco mniej oleju do świątecznego bigosu powinno odciążyć trochę przewody pokarmowe. Niestety jesteśmy świadomi tego, że dobry  bigos nie może obyć się bez tłuszczu – dlatego zawsze powinniśmy szukać złotego środka pomiędzy zdrowiem, a smakiem. Tak samo obowiązkowa wydaje się rezygnacja z różnego rodzaju zasmażek. To przyzwyczajenie wielu pań domu trzeba wyeliminować, by nasze dania z kapusty kiszonej stały się nieco chudsze. Przyprawy nie tylko dla smaku Środkiem zaradczym dla naszego problemu będą także przyprawy. Nie bez przyczyny do farszu na pierogi, uszka, a także do bigosu dodajemy nieraz kminek. Ta przyprawa, za którą często nie przepadają najmłodsi domownicy, dodaje potrawom nie tylko ciekawego aromatu i posmaku, ale także ma walory zdrowotne. Dzięki kminkowi potrawy z kapusty kiszonej staną się odrobinę mniej wzdymające. Przeciwdziała wzdęciom także majeranek – i to dlatego jest on często także...

Przeczytaj
bigos przepis
AdobeStock
Przepisy Ten przepis na bigos jest wyjątkowy! Niezwykle prosty w przygotowaniu. Prawdziwie myśliwski smak!
Jeżeli masz ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to przecież najlepszy czas na zrobienie bigosu! To tradycyjne polskie danie każdego roku gości na naszych stołach podczas świąt. Dziś mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowałyście! Myśliwskie korzenie To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Tradycyjny polski bigos z grzybami – przepis Do przygotowania tego pysznego bigosu potrzeba: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Przygotowanie Suszone grzyby płuczemy, zlewamy 250 ml wody i moczymy 45 min. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, zalewamy 1 l wody, dodajemy warzywa i połowę cebuli, gotujemy 30 min, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i gotujemy...

Przeczytaj
Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...

Przeczytaj
Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?
Magdalena Kieblesz
grudzień 15, 2020

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...

Przeczytaj