Ceny w sklepach wcale nie zamierzają przestać rosnąć, a to odbija się na naszych portfelach i decyzjach podejmowanych podczas zakupów. Decydujemy się kupować mniej, lepiej planujemy wydatki i częściej wybieramy zamienniki znanych marek, żeby nieco zaoszczędzić. Ta sytuacja jest jeszcze mocniej odczuwalna w święta, gdy wydajemy więcej na zakupy spożywcze oraz prezenty dla najbliższych.
Kantar Public dla Too Good To Go sporządził raport dotyczący tego, jak według Polaków będą wyglądały tegoroczne święta z uwzględnieniem wysokich cen w sklepach i ogólnego wzrostu kosztów życia.
Z tych potraw zrezygnujemy w święta
Nie wyobrażacie sobie świąt bez karpia, piernika czy kompotu z suszu? Te, wydawałoby się, niezwykle tradycyjne potrawy, bez których Wigilia nie może się obyć, w tym roku nie trafią na stoły w wielu polskich domach. Aż 30% badanych przyznało, że nie będzie robić suszu ani piernika. 40% zamierza zrezygnować z karpia, a aż 45% nie zrobi ryby po grecku.
Zobacz także:
Taki wynik raczej nie dziwi tych osób, które przyrządzają to ostatnie danie co roku na święta - ceny ryb są teraz bardzo wysokie, a ryba po grecku to w tym momencie jedna z najdroższych, tradycyjnych potraw. Podobnie jak karp, którego ceny dochodzą do nawet 70 zł za kilogram (płat ze skórą).
Co ciekawe, zaledwie 9% badanych zrezygnuje z przygotowania sałatki jarzynowej, podczas gdy jest to danie, którego najwięcej marnuje się w święta. Aż 51% osób biorących udział w badaniu przyznało, że to właśnie sałatka jarzynowa najczęściej ląduje w koszu po świętowaniu.
W tym roku Polacy zaciskają pasa przed świętami
Wyraźnie widać, że dużym wyzwaniem w tym roku nie jest wygospodarowanie pieniędzy na prezenty dla najbliższych, ale na samo jedzenie.
65% badanych Polaków przyznaje, że spodziewają się wydać tyle samo, lub nawet więcej na żywność, niż na prezenty. 32% z nas na świąteczne zakupy spożywcze przeznaczy od 300 do aż 500 złotych. Z kolei ze względu na cały czas rosnące ceny, blisko 70% Polaków będzie o wiele bardziej pilnować kwestii marnowania jedzenia w święta.
Jak radzić sobie z drożyzną w święta?
W wynikach badań przeprowadzonych przez Kantar Public dla Too Good To Go pojawiło się kilka porad dotyczących tego, w jaki sposób można zaoszczędzić w te święta.
Z resztek karpia i innych ryb można zrobić zapiekankę, a czerstwe pieczywo wykorzystać do zrobienia grzanek do zupy lub tostów. Z kolei owoce z wigilijnego suszu można z powodzeniem dodać do ciasta. Należy też zwrócić uwagę na sposób przechowywania żywności. Wędliny powinny być zawinięte w papier, a nie w folię, by dłużej zachowały świeżość.
Źródło: gotowanie.onet.pl