Danuta Martyniuk zdradziła ten przepis w programie „Pytanie na śniadanie”, gdzie wystąpiła niedawno wraz z mężem, liderem zespołu Akcent. Smakowita receptura pochodzi od obywatela Ukrainy, więc nie jest to jedynie jakaś wariacja na temat barszczu, lecz oryginalny przepis z tamtych stron.
Na czym polega wyjątkowość tego barszczu ukraińskiego?
Zazwyczaj Polacy przygotowując tę potrawę, po prostu wrzucają warzywa do bulionu i je gotują. W tej recepturze gotowanie poprzedza smażenie warzyw. Danuta Martyniuk przesmaża je wraz z odrobiną octu, a następnie dusi z koncentratem pomidorowym. Taki zabieg pozwala jej wydobyć maksimum smaku i aromatu z buraków, cebuli i marchewki, a także pomidorów. Wpadlibyście na to?
Przepis na barszcz ukraiński z przepisu Danuty Martyniuk
Zobacz także:
Składniki:
Wywar mięsny:
-
korpus kury
-
100 g chudego szpondra wołowego
-
włoszczyzna
-
czarny pieprz
-
liść laurowy
-
ziele angielskie
Składniki na zupę
-
4 duże buraki
-
1 biała cebula
-
2 marchewki
-
400 g ugotowanej fasoli
-
½ główki białej kapusty
-
pietruszka
-
200 g koncentratu pomidorowego
-
400 ml kwaśnej śmietany
-
3 łyżki octu winnego
-
szklanka wody
-
3 łyżeczki cukru
-
pieprz czarny
-
sól
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Aby przygotować wywar, zalejcie mięso zimna wodą, dodajcie warzywa i przyprawy. Gotujcie, aż wszystko będzie miękkie.
-
Obierzcie marchew, cebulę i buraki. Buraki pokrójcie w słupki, marchew w talarki, a cebulę w pióra.
-
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzućcie pokrojone warzywa, a następnie wlejcie ocet. Wymieszajcie i doprawcie solą oraz pieprzem. Smażcie 15 minut.
-
Rozróbcie koncentrat pomidorowy z wodą (1 szklanka) i cukrem.
-
Zalejcie podsmażone warzywa powstałym sosem i duście jeszcze 15 minut.
-
Do gorącego wywaru mięsnego włóżcie poszatkowana kapustę i gotujcie ją pół godziny.
-
Dołóżcie do niej smażone warzywa w koncentracie oraz ugotowaną wcześniej fasolę i gotujcie, aż warzywa będą idealnie miękkie.
Smacznego!
Źródło: Pytanie na śniadanie TVP