Kupując w sklepie mięso podpisane jako „schab wieprzowy” mamy prawo oczekiwać, że w środku znajduje się rzeczywiście mięso ze schabu. Może być na nim trochę tłuszczu, jednak nie powinien on zdominować mięsa.

Ale nie zawsze tak jest, o czym boleśnie przekonała się jedna z obserwatorek Katarzyny Bosackiej na Instagramie. Bardzo się zdziwiła, gdy odpakowała schab kupiony w sklepie.

Ile powinno być mięsa w schabie?

Katarzyna Bosacka udostępniła jakiś czas temu na Instagramie zdjęcia, jakie podesłała jej obserwatorka, pani Magda. Kobieta kupiła 1,3 kg schabu i oczom nie mogła uwierzyć, gdy wyciągnęła mięso z opakowania. Okazało się, że czystego schabu było niewiele ponad 40 dag! Całą resztę stanowił tłuszcz.

Zobacz także:

– Nie chcę nawet liczyć ile kosztowało mnie 426 g schabu, żeby się nie denerwować – napisała Katarzynie Bosackiej w wiadomości. 

Bosacka dopisała, że ostatecznie z 1,3 kg schabu zostało tyle mięsa, że „udało się zrobić kilka małych kotletów”. Nie powinniśmy zbyt mocno oburzać się na widok tłuszczu w schabie wieprzowym - to naturalne, że będzie w nim występował, co podkreśla Bosacka:

– Schab to oczywiście również tłuszcz, więc nie można tego przekładać 1:1. Każdy kotlet jakąś warstwę tłuszczu posiada – czy większą czy mniejszą. Odkrajanie go w całości trochę mija się z celem, ale warto wspomnieć, że czasem jest go (zwłaszcza w paczkowanych produktach) strasznie dużo – pisze Katarzyna Bosacka na Instagramie. 

Nic dziwnego, że kobieta, która kupiła schab tak się zdenerwowała - w końcu nikt nie przypuszczał, że w kupionym kawałku mięsa będzie aż tyle tłuszczu. 

Jak producenci ryb w glazurze wprowadzają klientów błąd?

Jak zauważa Katarzyna Bosacka, nie tylko na schab trzeba brać poprawkę. Podobna sytuacja, w której finalnie waga samego mięsa jest niższa niż ta na opakowaniu, występuje przy kupowaniu ryb:

– Na jej powierzchni znajduje się glazura, czyli po prostu lód. Często po rozmrożeniu okazuje się, że 1/4 opakowania stanowiła woda. W takim wypadku płacimy nie tylko za rybę, ale także za wodę

Należy zawsze mieć to na uwadze przy kupowaniu mięsa albo ryb, by uniknąć przykrej niespodzianki. 

Źródło: katarzynabosacka/Instagram