Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie.
Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.
Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz
Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
Zalewa:
-
kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg
-
2 litry octu
-
2 łyżki soli
-
1 łyżka ziaren jałowca
-
2 goździki
-
łyżeczka ziela angielskiego
-
łyżeczka ziaren kolendry
-
liście laurowe
Sos grzybowy:
-
pół kilograma borowików
-
1 szklanka śmietanki
-
pół szklanki piwa jasnego pszenicznego
-
1 cebula
-
1 łyżka masła
-
sól
-
pieprz
Pieczenie:
-
100 g słoniny
-
3 średnie marchewki
-
2 cebule
-
pół dużego selera (korzeń)
-
pół litra bulionu warzywnego
Przygotowanie:
-
Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.
-
Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.
-
Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie.
-
Po dwóch dniach wyjmijcie mięso z zalewy i przełóżcie je do brytfanny, wyłożonej plastrami słoniny. Pokrójcie marchew, cebule i seler i dodajcie do mięsa, a na koniec wlejcie bulion warzywny.
-
Brytfankę przykryjcie i duście na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
-
W tym czasie przygotujcie sos grzybowy. Oczyszczone grzyby pokrójcie na kawałki, a cebulę w kostkę. Podsmażcie ją na patelni na maśle, a gdy już będzie zeszklona, dorzućcie grzyby. Doprawcie solą, wymieszajcie i smażcie kilka minut.
-
Następnie do grzybów wlejcie piwo i duście, aż płyn odparuje. Wtedy dodajcie śmietanę i znów czekajcie, aż większość płynu odparuje i sos będzie gęsty.
-
Gotową wołowinę przełóżcie na duży talerz lub półmisek, udekorujcie warzywami i podlejcie sosem grzybowym. Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl