Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie.

Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. 

Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz

Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

Zalewa:

  • kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg

  • 2 litry octu

  • 2 łyżki soli

  • 1 łyżka ziaren jałowca

  • 2 goździki

  • łyżeczka ziela angielskiego

  • łyżeczka ziaren kolendry

  • liście laurowe

Sos grzybowy:

  • pół kilograma borowików

  • 1 szklanka śmietanki

  • pół szklanki piwa jasnego pszenicznego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • sól

  • pieprz

Pieczenie:

  • 100 g słoniny

  • 3 średnie marchewki

  • 2 cebule

  • pół dużego selera (korzeń)

  • pół litra bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  1. Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia. 

  2. Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie. 

  3. Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie.

  4. Po dwóch dniach wyjmijcie mięso z zalewy i przełóżcie je do brytfanny, wyłożonej plastrami słoniny. Pokrójcie marchew, cebule i seler i dodajcie do mięsa, a na koniec wlejcie bulion warzywny. 

  5. Brytfankę przykryjcie i duście na małym ogniu, aż mięso zmięknie. 

  6. W tym czasie przygotujcie sos grzybowy. Oczyszczone grzyby pokrójcie na kawałki, a cebulę w kostkę. Podsmażcie ją na patelni na maśle, a gdy już będzie zeszklona, dorzućcie grzyby. Doprawcie solą, wymieszajcie i smażcie kilka minut.

  7. Następnie do grzybów wlejcie piwo i duście, aż płyn odparuje. Wtedy dodajcie śmietanę i znów czekajcie, aż większość płynu odparuje i sos będzie gęsty.

  8. Gotową wołowinę przełóżcie na duży talerz lub półmisek, udekorujcie warzywami i podlejcie sosem grzybowym. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl