Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej.

Dlaczego witamina K jest ważna dla serca?

Badania opublikowane w tym roku na łamach Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą.

Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się  o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc.

W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach.

Zobacz także:

Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka:

  • Wspomaga krzepnięcie krwi
  • Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu
  • Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej
  • Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne 
  • Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych

W jakich produktach występuje witamina K?

Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu.

Najbogatsze w witaminę K są:

  • Brokuły
  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Brukselka
  • Sałata rzymska i sałata lodowa
  • Rukola
  • Roszponka
  • Kapusta włoska
  • Szparagi

Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka, seler naciowy, awokado, ogórki, cukinia, bób i groszek. Witaminę znajdziecie również w natce pietruszki, botwince, selerze naciowym, awokado, ogórkach, cukinii, bobie i groszku.

Chcąc dostarczyć sobie tę witaminę wraz z pokarmem nie rezygnujcie z truskawek, kalafiora, rzepy, ziemniaków, marchwi. Zagryzajcie to wszystko orzechami i daktylami, a do dań podawajcie produkty zbożowe, w tym kaszę bulgur. Potrawy smażcie na oleju sojowym. Wszystkie te roślinne produkty zapewnią wam dobry dostęp do tej witaminy.

Witamina K występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego, choć ilości zawarte w jajkach, mleku, serach i wątrobie wołowej są znacząco mniejsze od tych pochodzących z roślin.

Źródło: Radiozet.pl, wapteka.pl