Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W tych x porduktach znajdziecie jej najwięcej
Adobe Stock
Newsy

Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W zielonych warzywach jest jej najwięcej

Te 10 zielonych warzyw, które możecie dostać w każdym sklepie ma dużą zawartość witaminy K. Jedzcie je, żeby mieć serce jak dzwon.

Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego witamina K jest ważna dla serca?

Badania opublikowane w tym roku na łamach Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą.

Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się  o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc.

W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach.

Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka:

  • Wspomaga krzepnięcie krwi
  • Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu
  • Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej
  • Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne 
  • Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych
Zobacz także
Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"

Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

W jakich produktach występuje witamina K?

Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu.

Najbogatsze w witaminę K są:

  • Brokuły
  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Brukselka
  • Sałata rzymska i sałata lodowa
  • Rukola
  • Roszponka
  • Kapusta włoska
  • Szparagi

Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka, seler naciowy, awokado, ogórki, cukinia, bób i groszek. Witaminę znajdziecie również w natce pietruszki, botwince, selerze naciowym, awokado, ogórkach, cukinii, bobie i groszku.

Chcąc dostarczyć sobie tę witaminę wraz z pokarmem nie rezygnujcie z truskawek, kalafiora, rzepy, ziemniaków, marchwi. Zagryzajcie to wszystko orzechami i daktylami, a do dań podawajcie produkty zbożowe, w tym kaszę bulgur. Potrawy smażcie na oleju sojowym. Wszystkie te roślinne produkty zapewnią wam dobry dostęp do tej witaminy.

Witamina K występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego, choć ilości zawarte w jajkach, mleku, serach i wątrobie wołowej są znacząco mniejsze od tych pochodzących z roślin.

Źródło: Radiozet.pl, wapteka.pl

Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność
Adobe Stock
Newsy
Pijcie regularnie ten sok. Zgubicie zbędne kilogramy, zmniejszycie cholesterol i poprawicie odporność
Ten smaczny i zdrowy sok to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Pijcie go nie tylko dla smaku, ale również dla zdrowia.

Sok z ananasa nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Ananas jest świetnym źródłem bromelainy - enzymu, który ma zdolność do eliminacji komórek nowotworowych. Jest również bogaty w witaminę C, która pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, a także doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Ostatnie badania dowiodły, że spożywanie ananasów zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i dziąseł. Dlaczego jeszcze warto pić sok z tego egzotycznego owocu? Dlaczego warto pić sok z ananasa? Sok ananasowy to tropikalny napój pełen wielu składników odżywczych o niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Tradycyjnie ananasy i sok ananasowy były używane do leczenia różnych schorzeń, w tym stanów zapalnych i problemów trawiennych. Dlaczego jeszcze warto go pić? Sok ananasowy zawiera wiele cennych składników, takich jak: Witamina C Mangan Miedź Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Potas Magnez Wapń Żelazo Fosfor Cynk Niacyna Ryboflawina Witamina K Regularne picie soku z ananasa: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zawarte w tym owocu przeciwutleniacze neutralizują niestabilne wolne rodniki, które mogą się kumulować i powodować stres oksydacyjny, który może powodować uszkodzenie komórek i zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym cukrzycy, chorób serca i raka. Wspomaga trawienie. Ananasy są doskonałym źródłem bromelainy, która wspomaga trawienie białek, dzięki czemu ułatwia rozkładanie pokarmu i jego wchłanianie. Zwiększa odporność. Bromelaina w soku ananasowym może pomóc w aktywacji układu odpornościowego. Ponadto, sok ananasowy jest bogaty w witaminę C,...

Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
AdobeStock
Newsy
Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
Podczas pandemii bardzo ważne jest dbanie o odporność. Sprawdźcie, które produkty są bogate w niezbędne dla waszego organizmu witaminy.

Nikt się nie spodziewał, że pandemia koronawirusa potrwa tak długo. Poza noszeniem maski, rękawiczek i zachowywaniem dystansu od innych ludzi ogromnie ważne jest także dbanie o odporność własnego organizmu! Musi mieć siły na walkę z wirusem i innymi infekcjami, które przecież wciąż wiszą w powietrzu, niezależnie od tego czy trwa pandemia. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć teraz w waszej diecie, by wzmocnić odporność. Odpowiednie posiłki Oczywiście najważniejsza jest dieta! Posiłki powinny być regularne i zbilansowane oraz pełne witamin, które są niezbędne do tego, by dać organizmowi siłę na walkę z wirusem. W waszych posiłkach powinny się znaleźć między innymi: Warzywa Owoce Orzechy Oleje roślinne Pełnoziarniste pieczywo Ryby Wołowina Drób Produkty mleczne Poniżej zebraliśmy dla was informacje o witaminach niezbędnych do zachowania wysokiej odporności oraz produktach, w których możecie te witaminy znaleźć. Witamina C Od dziecka każdy jest nauczony, że na wszelkie sezonowe infekcje trzeba się suplementować dużą ilością witaminy C. Bardzo dużo znajdziecie jej choćby w swojskich kiszonkach, czyli kapuście kiszonej i ogórkach. To właśnie te produkty powinno się zjadać zwłaszcza zanim przyjdzie sezon na owoce i warzywa, które również są bogate w witaminę C. Witaminy z grupy B Witaminy B1, B2, B3 oraz B9 stanowią grupę witamin, które odpowiedzialne są za wspomaganie odporności organizmu. Znajdują się one przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz produktach mlecznych. Dużą rolę w produkcji przeciwciał grają witaminy B6 i B12. Znajdziecie je w tych produktach: Ziemniaki Banany Awokado Ryby Drób Wołowina Jajka Cielęcina Wątróbka i podroby Witamina A Ta witamina jest...

To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Pixabay
Newsy
To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Wiecie jakie jest najlepsze źródło witaminy C? Zdziwicie się! Dodawajcie to warzywo do wszystkich posiłków, a wasze ciało wam podziękuje.

Jest wiele źródeł witaminy C w żywności. Występuje ona przede wszystkim w produktach surowych: świeżych warzywach i owocach. Witaminę C znajdziecie też w przetworach warzywnych i owocowych, ale w mniejszej ilości. Czy wiecie jakie warzywa są najlepszym źródłem witaminy C? Mocno zdziwicie się co jest na szczycie tej listy. Rola witaminy C Witamina C odgrywa w organizmie rolę antyoksydacyjną. Oznacza to, że chroni przed szkodliwym działaniem innych czynników, takich jak na przykład nadmiar promieniowania UV, WWA wydzielających się w spalonej i grillowanej żywności czy wewnętrznie wydzielających się toksyn. Witamina C, jak każda inna „witamina” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na witaminę C Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 100 mg. Raczej nie ma problemów z dostarczeniem takiej ilości jeśli w diecie znajdują się świeże warzywa i owoce. Niestety, Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Wiemy w jakich warzywach i owocach znajdziecie jej najwięcej. Oto lista z rankingiem. Ranking warzyw o najwyższej zawartości witaminy C Warzywa mają trochę mniej witaminy C niż owoce, ale dalej jej zawartość w niektórych z nich jest pokaźna. 5. Brukselka – 85 mg 4. Brokuł – 89 mg 3. Jarmuż – 120 mg 2. Czerwona papryka – 127 mg 1. Natka pietruszki – 170 mg Natka pietruszki faktycznie charakteryzuje się ogromną zawartością tej witaminy. To ogólnie prawdziwa bomba witaminowa! Oprócz witaminy C ma jeszcze sporo cennych minerałów: wapnia i żelaza. Dodawajcie pietruszkę do rosołu , posypujcie nią gulasze , kluski, pierogi oraz zawsze dorzucajcie kilka listków na kanapkę. Możecie też robić zdrowe koktajle z pietruszką jako dodatkiem. Zmiksujcie ją z jabłkiem, bananem i pomarańczą, a nawet nie...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...