Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej.
Dlaczego witamina K jest ważna dla serca?
Badania opublikowane w tym roku na łamach „Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą.
Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc.
W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach.
Zobacz także:
Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka:
- Wspomaga krzepnięcie krwi
- Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu
- Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej
- Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne
- Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych
W jakich produktach występuje witamina K?
Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu.
Najbogatsze w witaminę K są:
- Brokuły
- Jarmuż
- Szpinak
- Brukselka
- Sałata rzymska i sałata lodowa
- Rukola
- Roszponka
- Kapusta włoska
- Szparagi
Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka, seler naciowy, awokado, ogórki, cukinia, bób i groszek. Witaminę znajdziecie również w natce pietruszki, botwince, selerze naciowym, awokado, ogórkach, cukinii, bobie i groszku.
Chcąc dostarczyć sobie tę witaminę wraz z pokarmem nie rezygnujcie z truskawek, kalafiora, rzepy, ziemniaków, marchwi. Zagryzajcie to wszystko orzechami i daktylami, a do dań podawajcie produkty zbożowe, w tym kaszę bulgur. Potrawy smażcie na oleju sojowym. Wszystkie te roślinne produkty zapewnią wam dobry dostęp do tej witaminy.
Witamina K występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego, choć ilości zawarte w jajkach, mleku, serach i wątrobie wołowej są znacząco mniejsze od tych pochodzących z roślin.
Źródło: Radiozet.pl, wapteka.pl