Ryby zalicza się do jednych ze zdrowszych produktów spożywczych, które każde z nas powinien uwzględnić w swojej diecie. Są pełne drogocennych kwasów tłuszczowych i białka, a przy tym lżejsze od czerwonego mięsa jak wieprzowina i wołowina. Dietetycy często zresztą zalecają ograniczenie spożycia tego rodzaju mięsa na rzecz ryb zwłaszcza przy różnych schorzeniach.
Wybór w sklepach jest ogromny i czasami trudno się zdecydować na jeden konkretny gatunek ryby. Zanim sięgniecie znów po dorsza, morszczuka czy łososia, wybierzcie solę - mniej znaną i bardzo smaczną rybę.
Dlaczego warto jeść solę?
Sola jest rybą chudą, dlatego świetnie sprawdza się na diecie - dla zrzucenia lub utrzymania wagi. Kolejną jej zaletą jest to, że nie ma w niej drobnych ości, które mogą mocno przeszkadzać w jedzeniu. Mięso jest bardzo soczyste, delikatne, białe i smaczne.
100 g ryby soli dostarcza do organizmu ok. 88 kcal oraz blisko 19 g białka. Jej mięso zawiera też szereg cennych witamin i minerałów, w tym:
Zobacz także:
- wapń
- sód
- potas
- selen
- żelazo
- witaminę C
- witaminę A
- witaminę D
Solę można przygotować w dowolny sposób. Poniżej mamy dla was klasyczny francuski przepis o nazwie „sole meuniere”, czyli na solę smażoną na maśle z dodatkiem cytryny oraz pietruszki.
Przepis na solę meuniere
Składniki:
- 400 g filetów z soli, bez ości i skóry
- pół szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 70 g masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do dużego, głębokiego talerza wlejcie mleko, a mąkę wysypcie na płaski talerz.
- Posypcie filety rybne solą, pieprzem, a następnie zanurzcie je w mleku i obtoczcie w mące.
- Połowę masła rozpuśćcie na patelni. W momencie, gdy zacznie się pienić, usuńcie pianę i połóżcie opanierowane filety. Smażcie rybę do zrumienienia, po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóżcie na talerz.
- Następnie na patelni rozpuśćcie resztę masła. Ponownie usuńcie pianę, a potem wlejcie sok z cytryny i wymieszajcie. Polejcie rybę powstałym sosem i posypcie pietruszką. Smacznego!