Ryby zalicza się do jednych ze zdrowszych produktów spożywczych, które każde z nas powinien uwzględnić w swojej diecie. Są pełne drogocennych kwasów tłuszczowych i białka, a przy tym lżejsze od czerwonego mięsa jak wieprzowina i wołowina. Dietetycy często zresztą zalecają ograniczenie spożycia tego rodzaju mięsa na rzecz ryb zwłaszcza przy różnych schorzeniach.

Wybór w sklepach jest ogromny i czasami trudno się zdecydować na jeden konkretny gatunek ryby. Zanim sięgniecie znów po dorsza, morszczuka czy łososia, wybierzcie solę - mniej znaną i bardzo smaczną rybę. 

Dlaczego warto jeść solę?

Sola jest rybą chudą, dlatego świetnie sprawdza się na diecie - dla zrzucenia lub utrzymania wagi. Kolejną jej zaletą jest to, że nie ma w niej drobnych ości, które mogą mocno przeszkadzać w jedzeniu. Mięso jest bardzo soczyste, delikatne, białe i smaczne. 

100 g ryby soli dostarcza do organizmu ok. 88 kcal oraz blisko 19 g białka. Jej mięso zawiera też szereg cennych witamin i minerałów, w tym:

Zobacz także:

  • wapń
  • sód
  • potas
  • selen
  • żelazo
  • witaminę C
  • witaminę A
  • witaminę D

Solę można przygotować w dowolny sposób. Poniżej mamy dla was klasyczny francuski przepis o nazwie „sole meuniere”, czyli na solę smażoną na maśle z dodatkiem cytryny oraz pietruszki. 

Przepis na solę meuniere

Składniki:

  • 400 g filetów z soli, bez ości i skóry
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka 
  • 70 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Do dużego, głębokiego talerza wlejcie mleko, a mąkę wysypcie na płaski talerz. 
  2. Posypcie filety rybne solą, pieprzem, a następnie zanurzcie je w mleku i obtoczcie w mące. 
  3. Połowę masła rozpuśćcie na patelni. W momencie, gdy zacznie się pienić, usuńcie pianę i połóżcie opanierowane filety. Smażcie rybę do zrumienienia, po 1-2 minuty z każdej strony. Odłóżcie na talerz.
  4. Następnie na patelni rozpuśćcie resztę masła. Ponownie usuńcie pianę, a potem wlejcie sok z cytryny i wymieszajcie. Polejcie rybę powstałym sosem i posypcie pietruszką. Smacznego!