Wegetarianizm to dość powszechna dieta opierająca się głównie na spożywaniu produktów roślinnych. To świadome wyłączanie z jadłospisu mięsa, ryb i owoców morza, a także unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności tych z uboju. Wegetarianie jedzą za to jajka i piją mleko.
Złamania szyjki kości udowej częstsze u wegetarianek
Badanie podatności na złamania szyjki kości udowej zostało przeprowadzone przez zespół Jamesa Webstera z University of Leeds (Wielka Brytania), a jego wyniki zostały opublikowane w magazynie „BMC Medicine”. Trwało 20 lat i objęło 26 318 Brytyjek w średnim wieku. Podzielono je na kilka grup, w tym: na te regularnie jedzące mięso, jedzące mięso okazjonalnie oraz wegetarianki (28 proc. badanych) i weganki (1 proc.).
W ciągu okresu badawczego doszło do 822 przypadków złamań szyjki kości udowej. Po uwzględnieniu czynników, takich jak palenie tytoniu i wiek, okazało się, że ten rodzaj złamania przydarzał się o wiele częściej wegetariankom. Badanie wykazało, że w porównaniu z kobietami jedzącymi mięso nawet okazjonalnie, wegetarianki są aż o 33 proc. bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej.
Zobacz także:
Co może być przyczyną zwiększonej liczby złamań kości udowej u wegetarianek?
Zdaniem naukowców wzrost ryzyka tego typu złamań u wegetarianek może wynikać z mniejszego spożycia białka odpowiedzialnego za budowanie masy mięśniowej oraz możliwego niedoboru minerałów i witamin wzmacniających kości (wapń i witamina B12).
Dieta wegetariańska podobnie, jak każda inna różni się w zależności od osoby, która ją stosuje. Jeżeli jest wyjątkowo restrykcyjna i zawiera mało składników odżywczych, powiązanych ze zdrowiem kości i mięśni, to może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka różnego rodzaju złamań.
Na co powinny zwracać uwagę osoby niejedzące mięsa?
Jak zaznaczył James Webster, osoby na diecie wegetariańskiej powinny uważać z odchudzaniem. W ich przypadku wskazana jest też suplementacja witaminą B12 i kwasami tłuszczowymi omega-3 oraz aktywność fizyczna, która wzmacnia mięśnie i kości.
Zatem rozsądna, odpowiednio suplementowana i wspierana ćwiczeniami dieta wegetariańska wciąż ma szansę utrzymać się w rankingu najpopularniejszych i najbezpieczniejszych diet.
Korzyści dla zdrowia i zalety diety wegetariańskiej
Dieta wegetariańska postrzegana jest jako zdrowsza opcja żywieniowa. Są dowody, że wegetarianie są w lepszej kondycji od mięsożerców, a właściwie skomponowana dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, takich jak:
-
cukrzyca typu 2,
-
otyłość,
-
choroba niedokrwienna serca,
-
hipercholesterolemia,
-
kamica żółciowa i nerkowa,
-
nadciśnienie tętnicze,
-
nowotwory.
Źródło: portalspozywczy.pl, zdrowie.radiozet.pl