Wegetarianizm to dość powszechna dieta opierająca się głównie na spożywaniu produktów roślinnych. To świadome wyłączanie z jadłospisu mięsa, ryb i owoców morza, a także unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności tych z uboju. Wegetarianie jedzą za to jajka i piją mleko. 

Złamania szyjki kości udowej częstsze u wegetarianek 

Badanie podatności na złamania szyjki kości udowej zostało przeprowadzone przez zespół Jamesa Webstera z University of Leeds (Wielka Brytania), a jego wyniki zostały opublikowane w magazynie „BMC Medicine”. Trwało 20 lat i objęło 26 318 Brytyjek w średnim wieku. Podzielono je na kilka grup, w tym: na te regularnie jedzące mięso, jedzące mięso okazjonalnie oraz wegetarianki (28 proc. badanych) i weganki (1 proc.). 

W ciągu okresu badawczego doszło do 822 przypadków złamań szyjki kości udowej. Po uwzględnieniu czynników, takich jak palenie tytoniu i wiek, okazało się, że ten rodzaj złamania przydarzał się o wiele częściej wegetariankom. Badanie wykazało, że w porównaniu z kobietami jedzącymi mięso nawet okazjonalnie, wegetarianki są aż o 33 proc. bardziej narażone na złamanie szyjki kości udowej. 

Zobacz także:

Co może być przyczyną zwiększonej liczby złamań kości udowej u wegetarianek? 

Zdaniem naukowców wzrost ryzyka tego typu złamań u wegetarianek może wynikać z mniejszego spożycia białka odpowiedzialnego za budowanie masy mięśniowej oraz możliwego niedoboru minerałów i witamin wzmacniających kości (wapń i witamina B12). 

Dieta wegetariańska podobnie, jak każda inna różni się w zależności od osoby, która ją stosuje. Jeżeli jest wyjątkowo restrykcyjna i zawiera mało składników odżywczych, powiązanych ze zdrowiem kości i mięśni, to może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka różnego rodzaju złamań. 

Na co powinny zwracać uwagę osoby niejedzące mięsa?

Jak zaznaczył James Webster, osoby na diecie wegetariańskiej powinny uważać z odchudzaniem. W ich przypadku wskazana jest też suplementacja witaminą B12 i kwasami tłuszczowymi omega-3 oraz aktywność fizyczna, która wzmacnia mięśnie i kości. 

Zatem rozsądna, odpowiednio suplementowana i wspierana ćwiczeniami dieta wegetariańska wciąż ma szansę utrzymać się w rankingu najpopularniejszych i najbezpieczniejszych diet.  

Korzyści dla zdrowia i zalety diety wegetariańskiej 

Dieta wegetariańska postrzegana jest jako zdrowsza opcja żywieniowa. Są dowody, że wegetarianie są w lepszej kondycji od mięsożerców, a właściwie skomponowana dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, takich jak: 

  • cukrzyca typu 2, 

  • otyłość, 

  • choroba niedokrwienna serca, 

  • hipercholesterolemia, 

  • kamica żółciowa i nerkowa, 

  • nadciśnienie tętnicze, 

  • nowotwory. 

Źródło: portalspozywczy.pl, zdrowie.radiozet.pl