Orzech włoski to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, którą można wykorzystać również do ciast i sałatek. To również liście, z których przyrządza się wzmacniające napary i łupiny, z których można zrobić herbatę. Herbatę, która łagodzi kaszel i objawy przeziębienia. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Jak działają na organizm łupiny orzecha włoskiego?
W medycynie ludowej ta część orzecha wykorzystywana jest od dawna. Nasze babcie i prababcie stosowały łupiny orzechów, gdy przychodziły chłody i infekcje. Odwarami i naparami z nich leczono różnego rodzaju kaszle i katary. Bez wątpienia łagodzą one wiele różnych dolegliwości:
-
kaszel różnego pochodzenia,
-
zapalenie oskrzeli,
-
przeziębienie i grypa,
-
stany zapalne organizmu,
-
wrzody.
To jednak nie koniec dobrodziejstw zawartych w tej części orzecha. Łupiny mogą być pomocne w regulacji poziomu cukru we krwi, jak również osłabiają chęć zapalenia papierosa, co jest szczególnie istotne w przypadku wychodzenia z nałogu. Płukanka z ich udziałem nadaje włosom blask i sprężystość.
Zobacz także:
Przepis na herbatę z łupin orzecha i cebuli
Składniki:
-
8 całych orzechów włoskich
-
1 cebula
-
2 łyżki miodu
-
1 laska cynamonu (opcjonalnie)
-
1 cm korzenia imbiru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Orzechy zmiażdżcie, a nieobraną cebulę pokrójcie na mniejsze części. Włóżcie je do garnka razem z laską cynamonu i imbirem. Zalejcie wszystko zimną wodą.
-
Doprowadźcie do wrzenia i przykryjcie pokrywką. Gotujcie przez około 15 minut.
-
Po tym czasie wyłączcie gaz i pozostawcie zakryty garnek na pół godziny.
-
Następnie przecedźcie zaparzoną herbatę, a gdy trochę przestygnie, dodajcie do niej miód.
-
Ta herbata została wzbogacona imbirem i cynamonem, które poprawiąją jej smak i wzmacniają jej działanie przeciwzapalne, jak również rozgrzewające. Jeżeli nie zależy wam na tych aspektach, możecie pominąć te dwa składniki.
-
Pijcie trzy razy dziennie po szklance. Na zdrowie!
Źródło: kulinarnababcia.pl