Wielu z nas uwielbia buraki, ale rzadko je przygotowuje, ze względu na uciążliwe obieranie i długie gotowanie. Te czynności generują mnóstwo bałaganu. Purpurowy sok z warzyw pryska w końcu po całej kuchni i farbuje ręce jeszcze długo po gotowaniu.

Jak szybko ugotować buraki?

Gotowanie buraków może trwać nawet godzinę, ale jest sprytny trik, żeby skrócić ten czas nawet o połowę. Aby błyskawicznie ugotować buraczki do obiadu, wystarczy użyć metody „na 2 garnki”, czyli oprócz garnka z wrzątkiem, przygotować drugie naczynie z zimną wodą i kostkami lodu.

Najpierw gotujemy buraczki w skórkach, a potem przekładamy do zimnej kąpieli. Dzięki temu gorące warzywa dostaną swego rodzaju „szoku termicznego” i zmiękną jeszcze bardziej, choć proces gotowania gwałtownie się zakończy.

Co więcej, po takim zahartowaniu skórka znacznie łatwiej od nich odejdzie, więc nie będziemy musieli się zbytnio namęczyć.

Zobacz także:

Co dodać do gotowania buraków?

To jednak nie wszystko. Duże warzywa pokrójcie na mniejsze kawałki, a oprócz tego zadbajcie o dodatki. Mało kto wie, że gotując buraki do garnka warto dosypać odrobinę cukru i wrzucić skórkę od chleba. 

Choć taki zestaw może się wydawać dziwny, to właśnie dzięki temu po domu nie będzie roznosił się zbyt mocny zapach buraków, a same warzywa zyskają jeszcze więcej smaku.

Jak zrobić buraki na 2 garnki? Przepis krok po kroku

Najpierw należy wrzucić nieobrane buraki do garnka, przykryć wodą i dorzucić skórkę od chleba oraz odrobinę cukru. Tak przygotowany zestaw gotujemy przez około 30 minut, a następnie odcedzamy ugotowane warzywa, przekładamy je do miski z lodowatą wodą i zostawiamy w niej na 15 minut.

W ten sposób gotowane buraczki będą idealnie miękkie, a przy tym jędrne, więc łatwo dadzą się pokroić do sałatki czy zetrzeć na surówkę.

Jak wykorzystać ugotowane buraki?

Jeśli już gotujecie buraki, warto od razu przygotować większą porcję za jednym zamachem. Później możecie wykorzystać ten składnik do wielu dań i przekąsek, takich jak:

  • barszcz czerwony,
  • chłodnik litewski,
  • sałatka z burakami i fetą,
  • kaszotto z burakami,
  • buraczana pasta do kanapek,
  • kopytka buraczane,
  • hummus z burakiem,
  • carpaccio z buraka.