Przyszły takie czasy, że niemal każdy chce mieć restaurację. Jednak programy „Magdy Gessler z serii „Kuchenne rewolucje" pokazują, że nie każdy powinien się zabierać za taki biznes. Ludzie marzą o tym, żeby zostać restauratorami, nie mając pojęcia jak planować pracę w lokalu, układać menu, czy zarządzać ludźmi. W rezultacie klientów jest za mało, żeby biznes mógł dobrze funkcjonować.
Nie dotyczy to restauracji celebrytów. Tam klientów zawsze jest dużo, a przyciąga ich nie menu, ale sława właściciela. Przyglądamy się świątecznym cateringom trójki z nich i porównujemy menu oraz ceny z restauracjami Magdy Gessler. Sprawdzamy gdzie jest najtaniej, a gdzie najdrożej.
Gdzie iść na świąteczny obiad do aktorów?
Anna Korcz, aktorka teatralna, znana także z ról filmowych, np. „Na Wspólnej” prowadzi kawiarnię i sklep z wypiekami „Moje smaki”. Na co dzień można wypić u niej kawę, kupić pasztety, wędliny i ciasta.
Borys Szyc, aktor znamy z wielu ról filmowych, m.in. „Testosteron”, „Piłsudski” „Listy do M”, „Planeta singli” czy „Zimna wojna”, otworzył na warszawskim Mokotowie restaurację „Akademia”. Miejsce specjalizuje się w wyszukanej kuchni polskiej. W stałym menu znajduje się na przykład antrykot z polędwicy wołowej za 112 zł porcja.
Zobacz także:
Piotra Adamczyka znacie z głośnej roli „Karol. Człowiek, który został papieżem”, Razem z Szycem grał w „Listach do M” czy Testosteronie”. Prowadzi restauracje „Stary dom”, także na Mokotowie. U niego również prowadzona jest kuchnia polska, ale w innym wydaniu. Można zjeść sztukę mięs w sosie chrzanowym za 43 zł, mielone z ziemniaczkami i buraczkami za 39 zł czy golonkę z kapustą zasmażaną za 53 zł.
Magda Gessler jest restauratorką, która obecnie prowadzi 5 różnych restauracji. „U Fukiera”, zlokalizowana jest na warszawskiej Starówce. W karcie można znaleźć tatara za 48 zł, pierogi w cenach od 39 do 43 zł, a także ryby: sandacze i łososie w cenach przekraczających 70 zł za porcję. W kawiarni i cukierni „Słodki Słony” specjalizuje się w ciastach i drobnych daniach wytrawnych. Oprócz tego prowadzi restauracje: „Alle Gloria”, „Zielnik” i „Polka”.
W jakich cenach kupicie catering u celebrytów?
Każda z wymienionych osób opracowała świąteczne dania na wynos. Sprawdźmy kto karmi najtaniej, a kto najdrożej.
Barszcz czerwony
- „U Fukiera” 0,9 l barszczu czystego na zakwasie kosztuje 50 zł
- „Moje Smaki” – 1 l kosztuje 50 zł
- „Stary dom” – 0,9 l kosztuje 49 zł
- „Akademia” tu sprzedawany jest barszcz z uszkami – 0,9 l za 60 zł
Zupa grzybowa wigilijna
- „U Fukiera” 0,9 l za 70 zł
- „Moje Smaki” – 1 l z łazankami kosztuje 90 zł
- „Stary dom” – 0,9 l kosztuje 69 zł
- „Akademia” – 0,9 l za 75 zł
Pierogi z kapustą i grzybami
- „Słodki Słony” 6 szt. za 49 zł
- „Moje Smaki” – 1 kg za 50 zł
- „Stary dom” – 10 szt. za 35 zł
- „Akademia”– 10 szt. za 45 zł
Wypieki słodkie
- „Słodki Słony” Makowiec 1 kg kosztuje 130 zł, a sernik krakowski 0,85 kg 80 zł
- „Moje Smaki” Makowiec 1 kg kosztuje 50 zł, a sernik 1 kg 75 zł
- „Stary dom” Makowiec 10 porcji kosztuje 130 zł, a piernik świąteczny 5 porcji 80 zł
- „Akademia” Sernik 1,3 kg kosztuje 135 zł
Najtańsza dania, do tego w największych porcjach, serwuje Anna Korcz w restauracji „Moje smaki”,. Najdroższe pozycje są u Magdy Gessler, bo tylko za 6 pierogów trzeba zapłacić 49 zł, a za makowiec 1 kg - 130 zł. Nie jest tanio u Borysa Szyca, który 450 g pasztetu sprzedaje za 36 zł, podczas gdy u pozostałych 1 kg kosztuje od 50 zł do 79 zł.
Źródło: Instagram/U Fukiera, słodkoslony.pl, mojesmaki.pl, Instagram/Stary dom, restauracjaakademia.pl