Gessler, Korcz,Szyc, Adamczyk prowadzą restauracje. Gdzie najtaniej kupicie pierogi i barszcz? Kto nieziemsko zdziera?
ONS.pl
Newsy

Święta w restauracjach Gessler, Korcz, Szyca i Adamczyka. U Korcz najtaniej, a u kogo najdrożej?

Przeglądamy świąteczne dania na wynos w czterech restauracjach celebrytów. Jest drogo czy tanio? Oceńcie sami.

Przyszły takie czasy, że niemal każdy chce mieć restaurację. Jednak programy „Magdy Gessler z serii „Kuchenne rewolucje" pokazują, że nie każdy powinien się zabierać za taki biznes. Ludzie marzą o tym, żeby zostać restauratorami, nie mając pojęcia jak planować pracę w lokalu, układać menu, czy zarządzać ludźmi. W rezultacie klientów jest za mało, żeby biznes mógł dobrze funkcjonować.

Nie dotyczy to restauracji celebrytów. Tam klientów zawsze jest dużo, a przyciąga ich nie menu, ale sława właściciela. Przyglądamy się świątecznym cateringom trójki z nich i porównujemy menu oraz ceny z restauracjami Magdy Gessler. Sprawdzamy gdzie jest najtaniej, a gdzie najdrożej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie iść na świąteczny obiad do aktorów?

Anna Korcz, aktorka teatralna, znana także z ról filmowych, np. „Na Wspólnej” prowadzi kawiarnię i sklep z wypiekami „Moje smaki”. Na co dzień można wypić u niej kawę, kupić pasztety, wędliny i ciasta.

Borys Szyc, aktor znamy z wielu ról filmowych, m.in. „Testosteron”, „Piłsudski” „Listy do M”, „Planeta singli” czy „Zimna wojna”, otworzył na warszawskim Mokotowie restaurację „Akademia”. Miejsce specjalizuje się w wyszukanej kuchni polskiej. W stałym menu znajduje się na przykład antrykot z polędwicy wołowej za 112 zł porcja.

Piotra Adamczyka znacie z głośnej roli „Karol. Człowiek, który został papieżem”, Razem z Szycem grał w „Listach do M” czy Testosteronie”. Prowadzi restauracje „Stary dom”, także na Mokotowie. U niego również prowadzona jest kuchnia polska, ale w innym wydaniu. Można zjeść sztukę mięs w sosie chrzanowym za 43 zł, mielone z ziemniaczkami i buraczkami za 39 zł czy golonkę z kapustą zasmażaną za 53 zł.

Magda Gessler jest restauratorką, która obecnie prowadzi 5 różnych restauracji. „U Fukiera”, zlokalizowana jest na warszawskiej Starówce. W karcie można znaleźć tatara za 48 zł, pierogi w cenach od 39 do 43 zł, a także ryby: sandacze i łososie w cenach przekraczających 70 zł za porcję. W kawiarni i cukierni „Słodki Słony” specjalizuje się w ciastach i drobnych daniach wytrawnych. Oprócz tego prowadzi restauracje: „Alle Gloria”, „Zielnik” i „Polka”.

W jakich cenach kupicie catering u celebrytów?

Każda z wymienionych osób opracowała świąteczne dania na wynos. Sprawdźmy kto karmi najtaniej, a kto najdrożej.

Barszcz czerwony 

  • „U Fukiera” 0,9 l barszczu czystego na zakwasie kosztuje 50 zł
  • „Moje Smaki” – 1 l kosztuje 50 zł
  • „Stary dom” – 0,9 l kosztuje 49 zł
  • „Akademia” tu sprzedawany jest barszcz z uszkami – 0,9 l za 60 zł

Zupa grzybowa wigilijna

  • „U Fukiera” 0,9 l za 70 zł
  • „Moje Smaki” – 1 l z łazankami kosztuje 90 zł
  • „Stary dom” – 0,9 l kosztuje 69 zł
  • „Akademia” – 0,9 l za 75 zł

Pierogi z kapustą i grzybami

  • „Słodki Słony” 6 szt. za 49 zł
  • „Moje Smaki” – 1 kg za 50 zł
  • „Stary dom” – 10 szt. za 35 zł
  • „Akademia”– 10 szt. za 45 zł
Zobacz także
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Zastosujcie ten babciny trik i dodajcie 1 składnik

Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię

Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię

Wypieki słodkie

  • „Słodki Słony” Makowiec 1 kg kosztuje 130 zł, a sernik krakowski 0,85 kg 80 zł
  • „Moje Smaki” Makowiec 1 kg kosztuje 50 zł, a sernik 1 kg 75 zł
  • „Stary dom” Makowiec 10 porcji kosztuje 130 zł, a piernik świąteczny 5 porcji 80 zł
  • „Akademia” Sernik 1,3 kg kosztuje 135 zł

Najtańsza dania, do tego w największych porcjach, serwuje Anna Korcz w restauracji „Moje smaki”,. Najdroższe pozycje są u Magdy Gessler, bo tylko za 6 pierogów trzeba zapłacić 49 zł, a za makowiec 1 kg - 130 zł. Nie jest tanio u Borysa Szyca, który 450 g pasztetu sprzedaje za 36 zł, podczas gdy u pozostałych 1 kg kosztuje od 50 zł do 79 zł.

Źródło: Instagram/U Fukiera, słodkoslony.pl, mojesmaki.pl, Instagram/Stary dom, restauracjaakademia.pl

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
Nie od dziś wiadomo, że ceny w restauracjach Magdy Gessler nie należą do najniższych. Ile z kolei trzeba zapłacić za zwykły kotlet schabowy? Mimo wszystko możecie się nieźle zdziwić.

Magda Gessler to niekwestionowana królowa polskiej gastronomii. Na co dzień prowadzi kilka restauracji i jest gwiazdą programów kulinarnych, takich jak m.in. „ Kuchenne rewolucje " czy „ MasterChef ". Mało kto zna się na kuchni tak jak ona. Gessler ma ogromną kulinarną wiedzę i niebywałe wyczucie smaku. Nic dziwnego, że każe sobie słono płacić za serwowane w jej restauracji dania. Ile kosztuje schabowy w jej słynnej restauracji „U Fukiera”? Cena może was zwalić z nóg. Ile kosztuje schabowy w restauracji Magdy Gessler? Jeśli wybieracie się na obiad do restauracji Magdy Gessler, lepiej przygotujcie sporą ilość gotówki. Ceny „U Fukiera” mogą was zwalić z nóg. Przykładowo, za kawałek sernika trzeba zapłacić aż 31 zł. Ile kosztuje obiad – na przykład schabowy? Za następującą propozycję: „kotlet schabowy z kapustą, na całą patelnię" oraz ziemniaki - trzeba u niej zapłacić 64 złote. Porcja jest jednak rzeczywiście całkiem spora i z powodzeniem można ją podzielić na dwie osoby. Jeżeli myślicie, że schabowy to najdroższa pozycja w menu u Magdy Gessler, to jesteście w błędzie. O wiele droższe są – uwaga – placki ziemniaczane z gulaszem, za które trzeba zapłacić 79 złotych. Jeszcze drożej kosztuje antrykot smażony na kamieniu z masłem czosnkowym, który kosztuje aż 130 złotych za porcję.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Lubicie jeść sałatki? W restauracji Magdy Gessler macie do wyboru trzy a ich ceny wahają...

Magda Gessler restauracje
ons
Gwiazdy
Ile restauracji tak naprawdę prowadzi Magda Gessler? My już wiemy!
Magda Gessler od lat określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji w Polsce”. Okazuje się jednak, że większości z nich udziela tylko swojego nazwiska i pomysłów na dania. Miejsc, które stworzyła całkowicie sama nie jest więc tak wiele.

Magda Gessler od lat pomaga Polakom ratować ich gastronomiczne biznesy. W „Kuchennych Rewolucjach” kobieta określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji i niekwestionowany autorytet kulinarny”. I o ile do tej drugiej części nikt nie ma zarzutów, o tyle pierwsza fraza budzi ogromne zainteresowanie wśród miłośników jedzenia i fanów gwiazdy. Gessler pozwala używać swojego nazwiska Magda Gessler już kilkanaście lat temu wytłumaczyła, dlaczego tak wiele miejsc promuje się jej nazwiskiem, mimo że nie są jej własnością. Okazuje się, że restauratorka ściśle współpracuje z kilkunastoma punktami gastronomicznymi w kraju i udziela na to zgody. Oczywiście nie za darmo. Daję tym miejscom nie tylko moje nazwisko, ale przede wszystkim całą siebie – moje najlepsze pomysły, jakość, która z mojego nazwiska wynika. Sama wszystkiego pilnuję, doglądam, unowocześniam smaki, poprawiam. W ten sposób Gessler przez lata wspierała między innymi Willę Uciechę, Hestię, Bażanciarnię, Gar czy Belugę. Jednak bezpośrednio spod jej skrzydeł wyszło o wiele mniej restauracji. Jedną z nich i jednocześnie pierwszą, którą stworzyła jest zlokalizowana w Warszawie „U Fukiera”. To moja i tylko moja restauracja, okręt flagowy, początek mojego życia w Polsce po powrocie z Hiszpanii. Tutaj gotuję i bywam - można mnie tu spotkać prawie codziennie. Tu wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości.  Kulinarne perełki na mapie Polski Na tym jednak nie koniec. Będąc w stolicy można również zajrzeć do nowo otwartego lokalu „Słodki Słony Familia”, który Gessler otworzyła razem ze swoim synem, Tadeuszem Mullerem. W menu cukierni znalazły się między innymi maślane bułeczki, kruche ciasteczka, ciastka, drożdżówki, eklerki, mazurki, a nawet...

Ile kosztuje schabowy u Magdy Gessler? Trzeba za niego zapłacić majątek
ONS/AdobeStock
Newsy
Ceny potraw na wynos z restauracji Magdy Gessler zwalają z nóg. Ile życzy sobie za schabowego?
Postanowiliśmy rzucić okiem na menu w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera”. Gwiazda TVN-u słono liczy sobie za swoje dania na wynos.

Restauracja  „U Fukiera” to prawdziwe oczko w głowie Magdy Gessler. Gospodyni „Kuchennych rewolucji” jest właścicielką tego miejsca od 1991 roku. Na stronie internetowej knajpy czytamy, że to najstarsza restauracja w Warszawie, tradycjami sięgająca aż XVI stulecia. Czy to jednak tłumaczy tak wysokie ceny? Wiele o historii i procesie tworzenia tego miejsca Gessler opowiada w swojej autobiografii , którą właśnie promuje. Dlaczego ceny w knajpie Magdy Gessler są tak wysokie? Restauracja „U Fukiera” może się pochwalić całą listą laurów, nagród i odznaczeń od wielu organizacji badających punkty gastronomiczne na całym świecie. Nic więc dziwnego w tym, że słynna restauratorka nawet za klasyczne polskie zupy liczy sobie naprawdę słono. Niedawno pisaliśmy o tym, że rosół u Magdy Gessler może kosztować nawet 75 zł! Pierogi, żur, rosół czy kotlet schabowy – komplet takich dań zjecie w barze mlecznym za mniej niż łącznie 40 zł. Tymczasem w tej cenie u Magdy Gessler nie zobaczycie nawet słoika rosołu! Aż trudno sobie to wyobrazić… A oto mała próbka z menu „U Fukiera” na wynos. Uwaga, poniższe ceny nie dotyczą porcji dla całej rodziny, a tylko dla jednej osoby! Jedyny wyjątek stanowi deska polski, kozich serów, którą Magda Gessler proponuje dwóm osobom, na przykład do wina. Ceny na wynos w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera” Podczas lockdownu restauracja sygnowana nazwiskiem Gessler zaczęła oferować swoim klientom specjalną selekcję potraw dostępnych na wynos. Wśród nich znalazły się m.in.: Pierogi ruskie z siekaną miętą i prawdziwą wiejską śmietaną: 36 zł Żur na prawdziwkach z białą kiełbasą – słoik 0,9 l: 50 zł Rosół na wielu mięsach, czysty – słoik 0,9 l: 49 zł Barszcz...

Magda Gessler otworzyła stragan na świątecznym jarmarku. Za grzybową chce 70 zł,  To dużo?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler otworzyła stragan na świątecznym jarmarku. Za grzybową chce 70 zł. To dużo?
Stragan „U Fukiera” Magdy Gessler działa wśród innych, warszawskich stoisk. Goście chwalą smak i narzekają na ceny. „Kogo na to stać?” – pytają.

Bożonarodzeniowe jarmarki w wielu miastach Polski wystartowały już pod koniec listopada. Ten warszawski wcale nie jest najdroższy w kraju. Bardziej kosztowne dania znaleźliśmy we Wrocławiu czy Gdańsku. Tam za pajdę chleba ze smalcem trzeba zapłacić 25 zł, a w Warszawie „tylko” 20 zł. Jednak dania, które możecie kupić na stoisku Magdy Gessler nie można nazwać tanimi. Duża popularność straganu Magdy Gessler Bożonarodzeniowy jarmark jest bardzo chętnie odwiedzany przez warszawiaków. Tłumek ustawia się też przed straganem Magdy Gessler. Można tam kupić i zjeść na miejscu pajdę chleba ze smalcem, pasztetem z dziczyzny czy tatar ze śledzia, a wypić grzane wino. Na profilu Facebookowym restauracja „U Fukiera” prowadząca stragan, dziękowała klientom za świetną inaugurację jarmarku: - Otwarcie budki świątecznej U Fukiera przekroczyło nasze najśmielsze oczekiwania Dziękujemy za liczne odwiedziny, serdeczne słowa i sugestie Jesteśmy tu dla was, by cieszyć wasze podniebienia i serca w tym wspaniałym świątecznym klimacie Do zobaczenia na Rynku Starego Miasta! Klienci także byli zadowoleni z odwiedzin: - Tatar ze śledzia z plackiem obled, grzaniec też pyszny obsługa cudowna - pisali. - Pajda z pasztetem z dziczyzny z grzybkami marynowanymi pychotka obsługa przemiła, polecam. Niektórym nie wystarczają świąteczne smakołyki, chcieliby zobaczyć właścicielkę, dopytują więc, czy na straganie bywa Magda Gessler? - Czy będzie szansa spotkać Panią Magdę w budce? Pozdrawiam :) Niestety, obsługa restauracji, dotychczas nie odpowiedziała czy restauratorka dogląda osobiście straganu.         Wyświetl ten post na Instagramie            ...