Ilość sprzedawanego piwa w gastronomii spadła aż o 42 proc. w całej Europie podczas 2020 roku. Chociaż statystyka ta nie powinna dziwić, ze względu na przedłużający się lockdown w wielu krajach, skutki tej sytuacji mogą być odczuwalne jeszcze długo.

Zerowa sprzedaż piwa

„Lokale gastronomiczne są ważnym partnerem również dla polskiej branży piwowarskiej. Pozostawały całkowicie zamknięte przez dwa wiosenne miesiące 2020 roku, otwarte dla klientów w okresie wakacyjnym, by jesienią znów zamknąć swe drzwi dla gości, zachowując jedynie możliwość sprzedaży z dostawą. Ta nie objęła jednak napojów alkoholowych” – oznajmił Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.

W pierwszych kilku miesiącach 2021 roku miała miejsce pierwsza taka sytuacja w historii branży: sprzedaż piwa w beczkach spadła o 100 proc. Chociaż restauratorzy i właściciele pubów próbowali odbić straty i sprzedawali jedzenie na wynos czy też przeprowadzali „szkolenia gastronomiczne”, które w praktyce były potajemnymi wizytami gości – sprzedaż alkoholu nie podniosła się nawet o 1 proc.

Niska sprzedaż piwa to wielka strata dla państwa

Straty w branży piwowarskiej to znacznie mniejszy dochód dla budżetu państwa. Tak twierdzi raport Europe Economics. Podatki ze sprzedaży piwa w Europie wyniosły az o 11 mld euro mniej niż rok temu. 

„Dobrze prosperujący sektor gastronomiczno-hotelarski jest kluczem do odbudowy gospodarki, również jako ważny symbol poprawiających się nastrojów konsumenckich” - skomentował Pierre-Olivier Bergeron ze stowarzyszenia The Brewers of Europe.

Kiedy branża piwowarska będzie mogła znowu ruszyć? Pełne odmrożenie przewidywane jest na lato tego roku, jednak, jak przewidują europejscy piwowarzy, powrót do minionych statystyk nie nastąpi od zaraz. Wzrost sprzedaży, a co za tym idzie – zatrudnienia w gastronomicznej, hotelarskiej i przemysłowej gałęzi gospodarki – będzie odbywał się stopniowo. Nadal nie jest wiadome też, w jaki sposób pandemia wpłynie na decyzje konsumentów po otwarciu lokali gastronomicznych w pełnym wymiarze. 

Zobacz także:

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl

Czytaj też: