Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami czy śledzie, pojawiają się na świątecznych stołach w każdym regionie Polski. I choć w niektórych rodzinach jada się barszcz z uszkami, w innych domownicy wolą grzybową z łazankami, to widząc świąteczny stół zastawiony 12 potrawami, bylibyśmy w stanie rozpoznać i nazwać większość potraw.

Inaczej jest z regionalnymi potrawami świątecznymi. Niektóre wyglądają i nazywają się tak, że goście spoza regionu nie mają pojęcia co to jest. Na przykład śląskie harynki.

Czym jest śląski panczkraut i siemieniotka

Wigilijna wieczerza na Śląsku jest pełna zagadkowych dań. Oto niektóre z nich:

  • Siemieniotka, czyli polewka z ziaren konopi – to zupa podawana na początku wieczerzy. Przygotowywana jest z nasion konopi, cebuli i słodkiej śmietany
  • Harynki w cebulowej zołzie. To nic innego jak śledzie w sosie cebulowym. Dawniej podawane były z ugotowanymi ziemniakami, polane śmietanką
  • Ciapkapusta, inaczej panczkraut. To danie składające się z ugotowanych ziemniaków połączonych z podgotowaną kiszoną kapustą. To purée z ziemniaków i kapusty, podawane jak klasyczne purée z ziemniaków
  • Moczka zwana też zupą piernikową. Można to danie opisać jako piernik rozmoczony w kompocie. Moczka powinna mieć konsystencję budyniu

Regionalne Boże Narodzenie w Polsce

Są też takie potrawy, które pochodzą z konkretnych regionów, ale zdobyły sławę w całym kraju. Z popularnych w całej Polsce dań, jadanych dziś nie tylko lokalnie, należy wymienić:

Zobacz także:

  1. Kutię – słodką potrawę z gotowanej pszenicy z bakaliami pochodzącą ze wschodnich rejonów polski: Białostocczyzny, Lubelszczyzny i Podkarpacia
  2. Kapustę z grochem, która stała się nie tylko popularna jako wigilijne postne danie, ale także jako powiedzenie „groch z kapustą” oznaczające bałagan i rozgardiasz.
  3. Kluski z makiem. Pochodzą prawdopodobnie z Małopolski. Tam nazywają się makiełkami
  4. Łazanki z kapustą. To danie, które prawdopodobnie przywędrowało do Polski z... Włoch.

Źródło: Haps.pl, smakizpolski.com.pl