Skandaliczny obiad w szpitalu dla kobiety w ciąży. Obrzydliwe
AdobeStock, mamadu.pl
Newsy

Skandaliczny obiad w szpitalu dla kobiety w ciąży. Obrzydliwe!

Po kilku dniach takiej „diety” niejeden by się rozchorował. Tak karmi się przyszłe matki w polskich szpitalach.

Nie jest tajemnicą, że w polskich szpitalach posiłki często pozostawiają wiele do życzenia. Skromne porcje, dużo taniego chleba, odrobina kiepskiej jakości wędliny i śladowe ilości warzyw. Temat jakości posiłków w szpitalach regularnie powraca. Ostatni skandal dotyczy jedzenia, jakie podaje się na oddziale patologii ciąży. Oburzona pacjentka pokazała, czym karmi się przyszłe matki w polskich szpitalach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowe odżywianie? Nie w szpitalu

Od lat lekarze i dietetycy podkreślają, jak ważna jest odpowiednia dieta do tego, by zachować zdrowie. W przypadku kobiet w ciąży dobre odżywianie się jest szczególnie istotne, ponieważ od tego zależy zdrowie dziecka! Wygląda jednak na to, że w polskich szpitalach nikt o tym nie wie. Kobietom w ciąży podaje się bowiem głównie chleb niskiej jakości oraz wysokoprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego. Warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze? O tym można zapomnieć w szpitalu.

Niektórzy wychodzą z założenia, że szpital ma leczyć, a nie karmić. Ale przecież to właśnie zdrowa dieta jest jednym z warunków szybkiej rekonwalescencji! Tymczasem, od jedzenia w szpitalu można się prędzej rozchorować, niż wrócić do zdrowia. Osoby, które mogą liczyć na rodzinę, są w nieco lepszej sytuacji – bliscy codziennie przywożą im świeże produkty lub całe posiłki ugotowane w domu. Ale co z ludźmi, którzy nie mogą otrzymać takiej pomocy, ponieważ rodzina mieszka daleko od szpitala?

Leżę na sali z dziewczynami, które mieszkają nawet 100 km od szpitala, trudno oczekiwać, że ich partnerzy, którzy zostali w domu ze starszymi dziećmi, będą codziennie przywozić jedzenie na oddział. W efekcie mój mąż zaopatruje nas wszystkie w warzywa i owoce, przecież nie można ich zostawić bez witamin! – powiedziała Monika, pacjentka oddziału patologii ciąży w szpitalu.

Dieta w szpitalu dla przyszłej matki

Jak dokładnie wyglądają codzienne posiłki dla kobiet w ciąży w szpitalu? Założymy się, że mało kto miałby ochotę to zjeść, a niektórzy po tygodniu takiej „diety” wyszliby ze szpitala w gorszym stanie.

Na śniadanie podaje się dwie kromki chleba, małą kosteczkę masła oraz mielone mięso niewiadomego pochodzenia.

Skandaliczny obiad w szpitalu dla kobiety w ciąży. Obrzydliwe
mamadu.pl

Na obiad znów przetworzone mięso, czyli mortadela częściowo panierowana – panierka po prostu odpadła.

Skandaliczny obiad w szpitalu dla kobiety w ciąży. Obrzydliwe
mamadu.pl

Na kolację "luksus" w postaci ćwiartki pomidora, bułki, kawałeczka masła i kilku szarych plastrów taniej szynki.

Skandaliczny obiad w szpitalu dla kobiety w ciąży. Obrzydliwe
mamadu.pl

O diecie wegetariańskiej można zapomnieć

Patrząc na te zdjęcia nietrudno zauważyć, że podstawę szpitalnej „diety” stanowi mielonka i chleb. Co z osobami, które są na diecie wegetariańskiej? Nieszczególnie to kogokolwiek interesuje, ponieważ innych posiłków nie ma. Podobnie w przypadku alergii pokarmowych – jeżeli pacjentka jest na coś uczulona, to po prostu tego nie je i głoduje lub czeka na rodzinę, która przywiezie jej normalny i zdrowy posiłek.

Czy tak powinno wyglądać żywienie w polskich szpitalach?

Źródło: mamadu.pl

Szpitalne jedzenie
Pixabay/Gazeta Gomorska
Newsy
To, co trafia na talerze chorych w niektórych polskich szpitalach, rozczarowuje. Ciężko uwierzyć
Mogłoby się wydawać, że szpital to miejsce, w którym najważniejszy jest pacjent. Co ze szpitalną stołówką? Czy dbałość o posiłki dla chorych to priorytet?

Pobyt w szpitalu to nic przyjemnego. Długie godziny w zazwyczaj niewygodnym łóżku, szereg badań i widmo choroby, przez którą do szpitala trafiliśmy. Przyjemnym czasoumilaczem są na pewno odwiedziny bliskich i pożywne jedzenie, które wzmacnia organizm w walce z dolegliwościami.  Przede wszystkim śniadanie Lekarze i dietetycy od lat biją na alarm, by dzień zaczynać od obfitego śniadania, które dostarczy nam energii na rozruch dnia. Na śniadanie smakują płatki owsiane, solidna porcja owoców, czy w końcu jajecznica na cebuli i bekonie.  Szpitalna perspektywa śniadaniowa wygląda nieco inaczej. Gazeta Pomorska podzieliła się zdjęciami nadesłanymi do redakcji przez pacjentów, jakie udowadniają coś zupełnie odwrotnego. Śniadania ze zdjęć zamiast pożywne, są po prostu symboliczne. Przejdźmy do obiadu Obiad, w hierarchii ważności po śniadaniu, trzeba zjeść. Organizm, który zmaga się z dolegliwościami, zazwyczaj jest osłabiony. Dodatkowa porcja energii, w postaci talerza pełnego warzyw, czy wysokowartościowej kaszy, przyda się każdemu pacjentowi. Polskie szpitale zdają się nie zauważać tej potrzeby. Na szpitalne talerze trafiają często niczego nieprzypominające miksy. Nie są apetyczne, więc i wątpliwość budzi ich “bogaty” skład. Często to całkowicie przypadkowy zestaw spożywczy. Zapraszam na kolację Kolacja, jako ostatni posiłek dnia, jest równie istotna. Najlepiej jeść ją kilka godzin przed snem, by nie obciążać układu trawiennego i nie kłaść się do łóżka z pełnym brzuchem. Tutaj sprawdzą się lekkie konsystencje, szczególnie warzywne, z obniżoną zawartością cukru. Kolacja w postaci dwóch, białych kromek chleba i łyżki niewiadomego pochodzenia dżemu to zdecydowane pójście na łatwiznę. Takie kolacje zdarzają się jednak...

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Izabela Trojanowska
ons
Gwiazdy
Izabela Trojanowska też jest na diecie pudełkowej! Wiemy, ile już na niej schudła!
Znana polska aktorka i piosenkarka idzie z duchem czasu. W trosce o swoje zdrowie i figurę postanowiła przejść na… dietę pudełkową!

Diety pudełkowe w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność w Polsce. Zapracowane kobiety i nieumiejący gotować mężczyźni to główny, ale nie jedyny powód, dla którego pokochało je tak wiele osób. Fenomen diety pudełkowej Sama nazwa „dieta pudełkowa” wzięła się oczywiście od pudełek, w których dostarczane są posiłki. Każdy z nich jest spakowany osobno i dokładnie opisany. W ich wnętrzu znajdziemy wszystko, czego dusza zapragnie, między innymi owoce, warzywa, mięso, ryby oraz nabiał. W zależności od wyznaczonego celu - schudnięcie, przytycie lub utrzymanie wagi – możesz dowolnie modyfikować swoje jedzenie. Każdy cel cechuje inna liczba dostarczanych kalorii, a nawet posiłków. Niektórzy więc mogą jeść ich aż 5, a inni 3. Dieta pudełkowa daje również możliwość wyeliminowania produktów, których nie lubimy, bądź nie możemy jeść. I tak jeśli jesteś wegetarianką możesz uwzględnić ten fakt w swojej diecie. Z kolei jeśli kochasz mięso, a nie lubisz ryb, również warto to zasygnalizować. W ten sposób eksperci dobierają idealnie zbilansowane i zdrowe posiłki, które codziennie zostają dostarczone prosto pod twoje drzwi. Dzięki takiej diecie nie musisz więc codziennie martwić się o to, co zjesz i czy będzie to zdrowe. Nie musisz też spędzać czasu na gotowaniu. Warto jednak zaznaczyć, że tego typu dieta to opcja dla bogaczy. Miesiąc takiego jedzenia to koszt ok. 1500-1800 złotych za osobę! Trojanowska na diecie Ten fakt nie przeraził jednak znanej aktorki i piosenkarki, Izabeli Trojanowskiej. Zabiegana 65-latka postanowiła zadbać o siebie bardziej niż kiedykolwiek i oddać swoje zdrowie w ręce ekspertów. W jej pudełkowym jadłospisie nie brakuje pełnowartościowych produktów takich jak chociażby ciecierzyca. Gwiazda „Klanu”...

kuchnia
AdobeStock
Newsy
Większość z nas ma je w swoich kuchniach. Są lęgowiskiem bakterii. Naukowcy ostrzegają
Regularnie myjesz i czyścisz swoją kuchnię? Myślisz, że jest wolna od bakterii? Możesz się naprawdę mocno zdziwić!

Z pewnością każdy z was dba o czystość w swoim domu. W końcu to nasza wizytówka! Jednak nawet wtedy, gdy wszystko jest posprzątane są w domu miejsca, w których żyją takie bakterie, że aż nas wzdryga na samą myśl! Co więcej – prawdopodobnie są one także u was w domu! Mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, dlatego najlepiej pozbądźcie się ich jak najszybciej. Felerne ściereczki Staracie się być eko? Niestety, w przypadku zdrowia i higieny taka postawa nie zawsze jest prawidłowa! Zbadano kuchenne ściereczki używane w zwykłych domach, a wyniki badań przeraziły naukowców! Znaleźli tam nieprzebrane ilości bakterii, od których włos się jeży na głowie. Co znajduje się w ściereczkach? E. coli – bakteria znajdowana głównie w… toalecie. E.coli żyje w naszych jelitach i wydalana jest na zewnątrz z kałem. Paciorkowiec kałowy – podobnie jak E.coli, ta bakteria znajduje się w jelitach zwierząt i ludzi. Zakażenie może doprowadzić do rozwinięcia się zapalenia cewki moczowej, a także zapalenia nerek. Bakteria ta jest bardzo niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ może uszkodzić płód lub doprowadzić do poronienia! Bakterie gronkowca – szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością oraz jakimikolwiek ciałami obcymi w organizmie, np.: implantami, zastawkami oraz osoby zaintubowane lub noszące cewnik. Najwięcej bakterii znaleziono na ściereczkach znajdujących się w domach wielorodzinnych. Im więcej osób, zwłaszcza dzieci, tym więcej drobnoustrojów! Okazuje się, że kolejnym czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój bakterii na kuchennych ścierkach jest spożywanie przez rodzinę dużych ilości mięsa.   Aby przeciwdziałać pojawieniu się bakterii w naszej kuchni, należy przestrzegać tych prostych zasad: Często wymieniaj...