Kotlety mielone to jedno z tych dań, które pojawia się regularnie w wielu domach. Zwykle towarzyszą im buraczki, mizeria czy kapusta kiszona, jednak dodatki warto kłaść nie tylko obok kotletów, ale i dodawać w środku nich. Tak właśnie powstały pyszne kotlety siekane z kurczaka. Wystarczyło dodać kilka składników z lodówki i 1 popularny owoc, a smak i wygląd są nie do opisania.

Jak zrobić kotlety inaczej?

Jeśli tradycyjne kotlety mielone już się wam przejadły, koniecznie spróbujcie zrobić je nieco inaczej. Zamiast używać mięsa mielonego, wybierzcie chudą i bogatą w białko pierś kurczaka i drobno posiekajcie ją nożem. Do tego wystarczy kilka dodatków w postaci jajka, sera, majonezu i pora. Taki zestaw podstawowy zapewni przepyszny farsz, z którego łatwo ulepicie krągłe kotleciki.

Kotlety siekane z kurczaka są nie tylko smaczne, ale też znacznie bardziej soczyste i wilgotne niż tradycyjne mielone z wieprzowiny.

Kotlety siekane z kurczaka - dodatki

Aby kotlety były pełne smaku i aromatu, warto dodać do nich podsmażonego pora i słodkiego ananasa. Taki duet sprawi, że kotlety będą wyraziste nawet bez żadnych dodatków i sosów. Jeśli jednak wolicie inne dodatki, panuje tu pełna dowolność. Kotlety siekane z kurczaka można przygotowywać na dziesiątki różnych sposobów, za każdym razem dodając inne składniki, które akurat mamy pod ręką.

Zobacz także:

Wspaniale sprawdzą się tutaj wszelkie resztki warzyw, serów czy sosów. Warto dorzucić też drobno pokrojone oliwki, suszone pomidory czy kapary.

Przepis na kotlety siekane z kurczaka

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 200 g sera żółtego
  • 1 biała część pora
  • kilka plastrów ananasa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Najpierw dokładnie myjemy pora i drobno go siekamy. Następnie podsmażamy go na odrobinie oleju, aż się zeszkli i studzimy.

2. Teraz bierzemy się za pierś kurczaka. Mięso drobno siekamy nożem i przekładamy do dużej miski. Dodajemy też drobno pokrojonego ananasa i starty ser. Dorzucamy przestudzonego pora i wszystko razem mieszamy z mąką, jajkami i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. Gotową masę formujemy w dłoniach, tworząc niewielkie kulki, a następnie każdą z nich delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane kotlety siekane z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju tak długo, aż będą rumiane z każdej strony.