Brytyjski odpowiednik polskiego Głównego Inspektoratu Sanitarnego wycofał ze sklepów i sprzedaży produkty mięsne z udziałem kurczaka. Kilkaset osób zatruło się po spożyciu tych produktów w Wielkiej Brytanii, zaś pięć osób zmarło.

Import mięsa z Polski

Kurczak wyprodukowany w Polsce został przetransportowany do Wielkiej Brytanii, gdzie następnie został przetworzony na inne produkty w postaci kurczaka w panierce. Te wyroby były przeznaczone do szybkiego, samodzielnego przygotowania w domu. Były sprzedawane w większych sieciowych sklepach. 

Zakażony produkt

Według Brytyjskiej Food Agency mięso z kurczaka było skażone bakteriami salmonelli. Poprzez spożycie wyrobów z udziałem tego mięsa setki osób zatruło się, a niestety pięć zmarło. Sprawa związana z tym produktem jest nadal wyjaśniana.

Niebezpieczne bakterie salmonelli

Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie jak i zwierzęta. Najczęściej spotyka się je w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach:

Zobacz także:

  • drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu,
  • bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem,
  • poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami, wówczas najczęściej powstają epidemie wodne.

     

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze konsekwencje zarażenia się tą bakterią występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas wytwarza się reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne. Osoby mające niższą odporność są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, będące poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:

  • silne bóle brzucha,
  • biegunka,
  • śluz,
  • nudności,
  • wymioty,
  • gorączka.

Nie wolno zwlekać ze zgłoszeniem się do lekarza w razie wystąpienia podobnych objawów, gdyż dłuższy czas oczekiwania może tylko pogorszyć stan zdrowia. 

Podczas robienia zakupów, warto zaopatrywać się w mięso czy jaja ze sprawdzonych źródeł, aby uniknąć podobnych sytuacji.