mięso w sklepie
AdobeStock
Newsy

Salmonella w polskim mięsie. Już 5 osób zmarło z powodu zatrucia

W sklepach w Wielkiej Brytanii wycofano ze sprzedaży produkty z mięsem z kurczaka pochodzącego z Polski. Mięso jest prawdopodobnie skażone bakteriami salmonelli. Na chwilę obecną jest zatrutych kilkaset osób, a niestety pięć z nich zmarło.

Brytyjski odpowiednik polskiego Głównego Inspektoratu Sanitarnego wycofał ze sklepów i sprzedaży produkty mięsne z udziałem kurczaka. Kilkaset osób zatruło się po spożyciu tych produktów w Wielkiej Brytanii, zaś pięć osób zmarło.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Import mięsa z Polski

Kurczak wyprodukowany w Polsce został przetransportowany do Wielkiej Brytanii, gdzie następnie został przetworzony na inne produkty w postaci kurczaka w panierce. Te wyroby były przeznaczone do szybkiego, samodzielnego przygotowania w domu. Były sprzedawane w większych sieciowych sklepach. 

Zakażony produkt

Według Brytyjskiej Food Agency mięso z kurczaka było skażone bakteriami salmonelli. Poprzez spożycie wyrobów z udziałem tego mięsa setki osób zatruło się, a niestety pięć zmarło. Sprawa związana z tym produktem jest nadal wyjaśniana.

Niebezpieczne bakterie salmonelli

Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie jak i zwierzęta. Najczęściej spotyka się je w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach:

  • drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu,
  • bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem,
  • poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami, wówczas najczęściej powstają epidemie wodne.
    Zobacz także
    kluski leniwe

    Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

    Warzywny sok z selera

    Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

     

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze konsekwencje zarażenia się tą bakterią występują po około 10-48 godzinach od styczności ze skażonym produktem. Wówczas wytwarza się reakcja zapalna w jelicie. Bakterie z tej części ciała mogą swobodnie przemieścić się do innych narządów jak wątroba czy węzły chłonne. Osoby mające niższą odporność są bardziej narażone na tego typu zakażenia, gdyż bakteria salmonelli może ostatecznie spowodować zakażenie ogólnoustrojowe, będące poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Do głównych objawów zarażenia się salmonellą należą:

  • silne bóle brzucha,
  • biegunka,
  • śluz,
  • nudności,
  • wymioty,
  • gorączka.

Nie wolno zwlekać ze zgłoszeniem się do lekarza w razie wystąpienia podobnych objawów, gdyż dłuższy czas oczekiwania może tylko pogorszyć stan zdrowia. 

Podczas robienia zakupów, warto zaopatrywać się w mięso czy jaja ze sprawdzonych źródeł, aby uniknąć podobnych sytuacji.
 

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje aż 3 popularne przyprawy. Pod żadnym pozorem ich nie używajcie!
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed użyciem popularnej przyprawy. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat dotyczący skażonej żywności. Tym razem chodzi aż o trzy przyprawy, które zostały skażone salmonellą. O jakie konkretnie produkty chodzi? Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella – donosi oficjalny komunikat GIS. Oto konkretne produkty, które wycofano: VITPOL Ziele Angielskie, numer partii: 19117/991, data minimalnej trwałości 08.2023. RUSTICA Ziele angielskie, numer partii: 23517/99, data minimalnej trwałości 08.2023. PORTLAND Ziele angielskie, numer partii: 23517991, data minimalnej trwałości 08.2023. Zdjęcia produktów:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli macie w swojej kuchni którąś z tych trzech przypraw, pod żadnym pozorem nie dodawajcie jej do dań. Spożycie tego produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Czym może grozić zatrucie salmonellą? Spożycie bakterii salmonelli prowadzi do zatrucia pokarmowego. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie salmonelli spotyka się w mięsie drobiowym i w jajach. Do zakażenia tą bakterią może dojść w trzech przypadkach: Drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu. Przez bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem. Poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami. Jakie są objawy zakażenia salmonellą? Pierwsze oznaki zarażenia się salmonellą,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje. Filety z piersi kurczaka skażone salmonellą. Zwróćcie je do sklepu
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu partii mięsa kurczaka, która została skażona salmonellą. Sprawdźcie czy nie macie jej przypadkiem w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny regularnie wydaje ostrzeżenia o skażonych produktach spożywczych. Właśnie opublikował komunikat o wycofaniu świeżych filetów z piersi kurczaka marki Kraina Mięs sprzedawanych w sieci sklepów Biedronka. W jednej z partii tego produktu wykryto groźne dla zdrowia bakterie salmonelli. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje filet z piersi kurczaka Kupiliście ostatnio filety z piersi kurczaka? Sprawdźcie czy nie macie w swoim domu feralnej partii, która jest skażona salmonellą. Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka MAP Numer partii: 793921 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o., ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04033902 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn Zdjęcie produktu:  Firma produkująca filety podjęła już odpowiednie kroki i wycofała z obrotu wskazaną partię produktu. Poinformowała też swoich klientów o możliwości zwrotu mięsa. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają teraz za zadanie monitorowanie procesu wycofywania produktu w Polsce. Zalecenia dla konsumentów Jeśli kupiliście partię filetów z kurczaka o której mowa w powyższym komunikacie, zwróćcie ją do sklepu. Pod żadnym pozorem nie powinno się spożywać tego mięsa. Jeżeli jednak już je zjedliście i wystąpiły u was niepożądane objawy zatrucia pokarmowego, natychmiast skontaktujcie się z lekarzem. Dlaczego bakterie salmonelli są niebezpieczne? Bakterie salmonelli najczęściej spotyka się spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Są one odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie jak i zwierzęta. Do zakażenia...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularny produkt spożywczy. Wykryto w nim salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą. Sprawdźcie, czy przypadkiem nie macie go w swojej kuchni.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał właśnie komunikat, w którym poinformował o wycofaniu produktu skażonego salmonellą . Chodzi o sezam popularnej marki Kresto. Jedna z partii tego produktu jest zanieczyszczona pałeczkami salmonelli, a jej spożycie może doprowadzić do poważnego zatrucia. O jaki konkretnie produkt chodzi? GIS wycofuje sezam skażony salmonellą GIS poinformował na swojej stronie, że partia sezamu Kresto została wycofana: Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami – czytamy na oficjalnej stronie GIS. Produkt jest obecnie wycofywany ze sklepów pod ścisłym nadzorem Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt - KRESTO SEZAM, 500 g Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice Kraj pochodzenia: SOMALIA Numer partii - L 210791V858 Najlepiej spożyć przed - 30.09.2022 Zdjęcia skażonego produktu: GIS przestrzega przed spożywaniem skażonej partii sezamu. Jeśli kupiliście go w sklepie odnieście go do tego sklepu lub wyrzućcie do kosza. Czym może grozić spożycie jedzenia skażonego salmonellą? Bakterie salmonelli są odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Mogą się nimi zarazić zarówno ludzie, jak i zwierzęta. Najczęściej bakterie te spotyka się w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet majonezu i innych produktów bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą bądź zwierzęciem poprzez picie zakażonej wody zanieczyszczonej odchodami Objawy zakażenia...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje kolejne jajka skażone salmonellą. Pod żadnym pozorem ich nie jedzcie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie dotyczące partii jaj. Pod żadnym pozorem ich nie spożywajcie, bo są skażone salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży i obrotu określonej partii jaj. Chodzi o jajka z chowu klatkowego od producenta Genowefa Kowieska. Jaką konkretnie partię wycofano? GIS wycofuje popularne jajka Jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej GIS-u, na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Szczegóły dotyczące produktu: Produkt: 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska Numer partii/Data minimalnej trwałości: 06.12.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338 Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903 Zdjęcie produktu:  Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście jajka od wskazanego wyżej producenta, zwróćcie je do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia: - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – ostrzega GIS. Producent jaj wycofał już skażoną partię ze sklepów i poddał ją utylizacji. Wycofywanie produktu przebiega pod nadzorem Organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dlaczego bakterie salmonelli mogą być niebezpieczne? Bakterie salmonelli prowadzą do zatrucia pokarmowego. Najczęściej występują w mięsie drobiowym bądź jajach. Do zakażenia salmonellą może dojść w trzech przypadkach: drogą pokarmową - poprzez spożycie skażonego mięsa, jaj, mleka, a nawet...