Są młodzi i bogaci, a szukają jedzenia w śmietnikach. Dlaczego?
Instagram/@szymi_czemunie
Newsy

Są młodzi i bogaci, a szukają jedzenia w śmietnikach. Dlaczego?

O co tutaj chodzi? Podobno można zleźć naprawdę prawdziwe perełki! Ruch nazywa się freeganizm.

Wśród młodzieży bardzo popularny jest obecnie ruch zero waste polegający na zużywaniu coraz mniejszej ilości zasobów i dbałości o środowisko. Młodzi ludzie bardzo martwią się losem przyszłości naszej planety. Jest wiele metod, które pomagają im być bardziej eko na co dzień. Niektórzy posuwają się do naprawdę ekstremalnych zachowań. Walczą z marnotrawstwem żywności w osobliwy sposób. Popularne jest … grzebanie w śmietnikach w poszukiwaniu jedzenia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Freeganizm – co to jest?

Freeganizm to ruch, który opiera się na walce z konsumpcjonizmem. Osoby, które żyją zgodnie z tym ruchem często odżywiają się tym, co znajdą w śmietnikach. Dlaczego?

Chodzi o sprzeciw przeciw marnotrawstwie. Nie podoba im się to, jak traktowane jest jedzenie. Okazuje się, że ponad 1/3 produktów spożywczych trafia do kosza. Głównym powodem przejścia na freeganizm jest właśnie sprzeciw wobec wszechobecnego konsumpcjonizmu bez poszanowania planety.

Zobacz także
Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu

Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu

Wyrzucanie jedzenia

4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie

Jak dużo żywności marnuje się w Polsce?

Według statystyk, w Polsce każdego roku marnuje się ok. 9 milionów ton jedzenia! To ogromne straty zasobów naturalnych wykorzystanych do produkcji żywności. Freeganie próbują ograniczyć ilość marnowanej żywności i udowadniają, że jest możliwe codzienne żywienie się tylko produktami znalezionymi w śmietniku.

Co można znaleźć w śmietniku?

Freeganizm staje się coraz bardziej popularny. Freeganie najczęściej wybierają się do kontenerów postawionych przy marketach, by „złowić” produkty, które wyrzucane są po zamknięciu sklepu.

Częstym znaleziskiem jest na przykład:

Co ważne, większość osób, które „nurkują w śmietnikach” nie robi tego z pobudek ekonomicznych. Oczywiście dodatkową zaletą jest to, że nie musza płacić za produkty spożywcze i oszczędzają dużo pieniędzy, ale to nie podstawowy powód.

Jeden z wyznawców freeganizmu podzielił się na platformie TikTok zdjęciami ze swoich łowów. Większość z tych produktów wygląda jak świeżo zdjęte ze sklepowej półki!

@szymi_czemunie

#dumpsterdiving #freeganizm #freeganism #skip #darmowejedzenie

♬ Buss It - Erica Banks

Czytaj także:

Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść przeterminowane jedzenie? Odpowiedź zaskakuje
Każdy z produktów spożywczych ma ostateczną datę spożycia. Jedzenie po terminie często ląduje w koszu z obawą przed zjedzeniem. Coraz częściej pojawiają się pytania odnośnie ich spożycia.

Z każdym rokiem ludzie marnują coraz więcej żywności. Liczby są dość przerażające, gdyż ilość wyrzucanego jedzenia osiąga holendarne wyniki. Taka sytuacja w głównej mierze rodzi się z nieplanowanych zakupów oraz przekroczenia daty spożycia danego produktu.  Przyczyny marnowania żywności Zjawisko marnowania żywności z każdym rokiem coraz bardziej niepokoi. W śmietnikach lądują ogromne ilości pożywienia. Do takich sytuacji dochodzi w głównej mierze poprzez: przekroczenie terminu ważności, nieodpowiednie przechowywanie żywności, nieplanowane i zbyt duże zakupy, artykuły spożywcze o niewłaściwej jakości, czy zbyt duże porcje przygotowanych posiłków. Poprzez nieświadome działania ludzi w kwestii żywności, dochodzi do wielu poważnych konsekwencji zarówno na polu ekologicznym, jak i ekonomicznym bądź społecznym. Każde z nich odciska poważne piętno.  Jedzenie produktów po terminie Wiele osób po znalezieniu swoich wśród swoich zasobów produktu po upływie wskazanej dacie ważności, wyrzuca daną rzecz bez namysłu do kosza. Jest również grupa ludzi, która skrupulatnie przygląda się artykułowi spożywczemu i po analizie zapachu czy smaku, postanawia go spożyć. Pierwsza grupa rezygnuje z takiej żywności z obawy przed zatruciem, jednakże jednocześnie przyczynia się do marnowania żywności. Na każdym opakowaniu znajdują się dwa sformułowania, które określają czas ważności. „Należy spożyć do” To jeden z dwóch terminów pojawiających się na opakowaniu produktów spożywczych. Oznacza, iż artykuł z tym oznaczeniem po upływie danej daty nie nadaje się już do spożycia. Znajduje się on najczęściej na mniej trwałych rzeczach, dlatego też powinny być one kupowane z rozsądkiem, by nie marnować...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

jak nie marnować jedzenia
AdobeStock
Newsy
Polacy rocznie marnują tony żywności. Badania są zatrważające
W Polsce co roku wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. Sprawdźcie, czy możecie sami coś z tym zrobić!

Przyznajcie z ręką na sercu – czy zużywacie wszystko, co kupujecie? Czy zdarzy się wam czasami wyrzucić jedzenie, które już się zepsuło? Nikt świadomie nie chce marnować żywności, ale niestety co roku tony jedzenia trafiają do śmietników. Polska jest jednym z rekordzistów w kategorii wyrzucania żywności. Ile jedzenia marnują Polacy? W 2018 roku Forbes przeprowadził badanie, w którym sprawdził, ile żywności marnuje się w Polsce. Wyniki są naprawdę przerażające! Średnio każdy Polak wyrzuca ponad 230 kg jedzenia rocznie, co daje około 9 milionów ton żywności w skali całego kraju. Takie ilości dały Polsce 5 miejsce w Europie pod względem tego, ile jedzenia się marnuje. Niestety, problem z wyrzucaniem żywności ma u nas tendencję wzrostową. We wspomnianym badaniu dla Forbes w 2018 roku 40% badanych Polaków przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Tymczasem w 2017 było to 34%. Socjologowie tłumaczą to zjawisko – twierdzą, że przyczyna leży w fakcie, iż ludzie są leniwi i nie chce im się zużywać nadmiaru jedzenia, a do tego żywność jest tania i wyrzucanie jej do śmieci powoduje mniejsze wyrzuty sumienia. W Polsce najczęściej do śmietnika trafiają: Owoce Warzywa Chleb Mięso Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Jeżeli wam też zdarza się wyrzucić jedzenie, które się zepsuło, ponieważ kupiliście go za dużo i nie zdążyliście zjeść, to skorzystajcie z kilku prostych porad, które pomogą wam oszczędzić żywność i pieniądze! Sprawdźcie, co macie w lodówce – przed wyjściem na zakupy zróbcie dokładny przegląd lodówki, by uniknąć sytuacji w której kupujecie te same produkty, które już się w niej znajdują. Nie idźcie do sklepu głodni – najgorszym pomysłem jest wyjście na zakupy prosto z pracy, gdy jedyne o...

Jadłodzielnie nie tylko dla biednych. Każdy może tam zostawić jedzenie i każdy może je wziąć. Oto jak z nich korzystać.
Adobe Stock
Newsy
Jadłodzielnie nie tylko dla biednych. Każdy może tam zostawić jedzenie i każdy może je wziąć
Zostało wam jedzenie? Nie wyrzucajcie, podzielcie się. Dzielenie się żywnością, ochrona przed zmarnowaniem jedzenia, to coraz bardziej popularny trend. Przyłączcie się.

Jadłodzielnia to punkt do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy jej użytkownikami. Pierwsze skrzynki i lodówki do pozostawiania zbędnego, ale nadającego się do spożycia jedzenia powstały w Warszawie w 2016 r. Jeszcze w tym samym roku otwarto podobne punkty w Toruniu, Krakowie i Wrocławiu. Dziś jest ich bardzo wiele. Można je znaleźć nawet w niedużych miastach. Sprawdźcie, czy w pobliżu was także są. „Foodsharing” to światowy trend, który nie tylko wspomaga biednych Początkowo punkty były uruchamiane przy urzędach miast i gmin, często inicjowały je Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej (MOPS). Powodem ich uruchamiania była możliwość przekazania nadmiarowej żywności osobom potrzebującym. Najprościej mówiąc pierwotnie powstawały, żeby wspomóc osoby niezamożne, dla których dodatkowa, bezpłatna żywność była ogromnym wsparciem. Jadłodzielnia to najczęściej wydzielone miejsce na zewnątrz budynku np. Urzędu Miasta, w którym postawiona jest szafa z półkami, na produkty niewymagające chłodzenia, oraz lodówka, przeznaczona na datki chłodnicze.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jadłodzielnia Mosina (@jadlodzielnia) Wpisując się w światowy trend „Foodsharingu”, czyli dzieleniem się żywnością, także nasze jadłodzielnie zaczynają zmieniać swoje przeznaczenie. Zostawiają w niej żywność nie tylko rodziny, które mają za dużo świeżej żywności i zamiast wyrzucić ją za 2 dni, przekazują innym za pośrednictwem tych miejsc. Coraz częściej w punktach żywności pojawiają się produkty...