Ten sposób gotowania, choć został wymyślony już kilka lat temu, staje się popularny szczególnie dziś, gdy rosną ceny, w tym rachunki za prąd. Autorka pomysłu, Lisa Casali mówi, że od kiedy wykorzystuje w przyrządzaniu posiłków zmywarkę, jej rachunki za prąd i wodę znacząco się zmniejszyły.
Nowa technika gotowania, odkryta przez przypadek
Lisa Casali jest włoską blogerką kulinarną, która doskonale łączy pasję gotowania z podejściem ekologicznym i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Jest autorką kilku książek, prowadzi programy kulinarne poświęcone samodzielnemu wytwarzaniu żywności.
Casali jest też konsultantką fundacji WWF, której celem jest walka o środowisko naturalne. Doradza fundacji w kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania.
Jak to się stało, że ekspertka zaczęła gotować w zmywarce? To był czysty przypadek. Któregoś dnia Casali miała gotowy obiad, który wymagał jedynie podgrzania i chciała wstawić zmywarkę, ale zobaczyła, że jeszcze nie jest pełna.
Zobacz także:
Wykorzystała więc puste miejsce w zmywarce, wstawiając jedzenie zapakowane do szczelnie zamkniętych słoiczków. Okazało się, że otrzymała idealnie przygotowany posiłek. Od tej pory testowała różne dania, aż powstała jej książka „Gotowanie w zmywarce”.
Co gotować w zmywarce? Te potrawy wychodzą najlepiej
Nie wszystkie potrawy gotowane tą metodą wychodzą dobrze. Nie sprawdzą się produkty, które wymagają długiego gotowania w wysokiej temperaturze, takie jak czerwone mięso, a z warzyw ziemniaki czy buraki.
Najlepiej wyjdą te dania, które zwykle są gotowane tylko kilka minut:
- Owoce
- Miękkie warzywa
- Ryby
- Kasze
- Białe mięso
O tym jak gotować w zmywarce opowiadał pewnemu portalowi polski szef kuchni Sebastian Krauzowicz:
- Gotowanie w zmywarce idealnie sprawdzi się podczas przygotowania dań wegetariańskich lub wegańskich — tutaj dowolność jest duża. Wystarczy wrzucić tofu, szpinak, plastry bakłażana, odrobinę oleju rzepakowego, wbić jajko, dodać odrobinę przypraw i zasypać serem feta.
Kucharz podpowiada też jakich słoików używać do gotowania w zmywarce i na co zwracać uwagę, żeby zachować zasady bezpieczeństwa:
- Najważniejsze, by używać słoików z gumką lub weków.
- Jeśli zadbamy o szczelne zamknięcie pojemnika, nie będzie ryzyka, że przedostanie się do niego detergent.
- Warto też pamiętać, że szkło szybko się nagrzewa i zachować ostrożność przy wyjmowaniu słoika ze zmywarki.
Sous-vide, czyli gotowanie w próżni prawie jak gotowanie w zmywarce
Technika gotowania w zmywarce przypomina inny znany sposób gotowania: sous-vide. Sous-vide, czyli „gotowanie w próżni” to metoda przyrządzania potraw w szczelnie zamkniętych torebkach próżniowych. Gotowanie następuje w niskich temperaturach, niektóre mięsa gotuje się korzystając z temperatury nieprzekraczającej 60 st. Celsjusza.
Technika została odkryta we Francji, w latach 70. Nazwa pochodzi od sposobu pakowania potraw przed ich ugotowaniem: mięso, ryby i warzywa wkłada się do hermetycznych opakowań, z których wysysa się powietrze. Największą zaletą takiego gotowania próżniowego jest to, że dania tak przygotowane zachowują naturalne walory:
- Smak pozostaje naturalny – mięso gotuje się we własnych, naturalnych sokach. Cały zapach jest zamknięty w woreczku i gromadzi się w daniu, które dzięki temu jest bardziej aromatyczne. Używając tej techniki zwykle do potraw dodaje się mniej przypraw, bo nie jest to po prostu potrzebne
- Witaminy i minerały zostają zachowane znacznie lepiej niż podczas przyrządzania dań innymi technikami. Podczas klasycznego gotowania warzywa mogą tracić do 70% witaminy C, używając metody sous-vide tak się nie dzieje. Witaminy nie są też wypłukiwane, co ma miejsce podczas gotowania w wodzie
Źródło: haps.pl. komputronik.pl