Rosołem zajadali się nawet… neandertalczycy! To historia tej kultowej zupy
AdobeStock
Newsy

Rosołem zajadali się nawet… neandertalczycy! To historia tej kultowej zupy

Zastanawialiście się kiedyś nad tym kto pierwszy podał rosół? Znamy historię tego słynnego bulionu. Kilka faktów zaskakuje!
Anna Urbańska
czerwiec 02, 2021

Ciężko wyobrazić sobie gotowanie i codzienną kuchnie bez rosołu. Gotowanie wywaru z warzyw i mięsa wydaje się tak oczywiste, że być może według was dochodzenie do tego, kto pierwszy na to wpadł, byłoby bezsensowne. Swoja wersję rosołu ma prawie każdy kraj. W Japonii jada się słynny ramen, we Francji na bulionie robi się słynną zupę cebulową. Polacy upodobali sobie jadanie wywaru mięsno-warzywnego z dodatkiem makaronu, klusek lanych lub naleśników.

Każde gospodarstwo domowe przygotowuje rosół trochę inaczej. Niektórzy robią go z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowego, inni dodają do rosołu ciekawe warzywa lub przyprawy. Jest też wiele niebanalnych trików na gotowanie pysznego, aromatycznego rosołu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kto odkrył rosół?

Bardzo ciężko byłoby o odpowiedź na to pytanie. Okazuje się bowiem, że rosół jadali nawet nasi najwcześniejsi przodkowie.

Według historyków, rosół gotowali nawet Neandertalczycy. Niektóre źródła historyczne dowodzą, że mieli oni bardzo specyficzny sposób na przygotowanie tej zupy.

Zobacz także

Jak Neandertalczycy robili rosół?

Wykopywali oni w ziemi dołek, a następnie wykładali go zwierzęcą skórą. Dzięki temu uzyskiwali bardzo prowizoryczny garnek i mogli przygotowywać pokarmy z dodatkiem wody.

Neandertalczycy wrzucali do takiego „garnka” składniki. Najczęściej wykorzystywali twardsze części warzyw i jadalnych roślin, których nie mogli zjeść na surowo i gorsze elementy mięsa. Zalewali je potem wodą.

Nasi przodkowie mieli też bardzo specyficzny sposób na nagrzewanie takiego ganka. Wrzucali oni do dołka rozgrzane w ogniu kamienie. Trzeba było robić to stale, żeby zupa była ogrzewana.

Przygotowany w ten sposób płynny posiłek był bardzo ważnym elementem diety naszych przodków. Dzięki niemu:

  • Mogli zjeść zwierzynę, która nie nadawała się do spożycia w innej formie
  • Mieli możliwość rozgrzania organizmu
  • Zjadali bardzo pożywny posiłek

Rosół – praktyczne i smaczne danie powstałe z przypadku

Gotowanie mięsa było bardzo ważnym procesem w czasach, w których jedną z nielicznych metod konserwacji jedzenia, było jego solenie. Solone mięso stawało się twarde i mogło leżakować dłużej, ale z drugiej strony ciężko było je później przywrócić do miękkości.

Gotowanie było więc jedną z metod pozbycia się nadmiaru soli z mięsa. Powstawał w ten sposób aromatyczny wywar, którego smak łatwo było podkręcić dodając różnorodne warzywa i zioła.

Czytaj także:

Komentarze
Rosół
Flickr/fotoport
Newsy Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Gigantyczny błąd podczas gotowania rosołu. Całość psuje jeden niepotrzebny składnik
Aleksandra Jaworska
grudzień 17, 2020

Upodobanie do rosołu jest dosyć powszechne. Zresztą nie ma co się dziwić. To właśnie on stawia na nogi, uzupełnia kalorie i pomaga przejść bez szwanku przez pierwsze objawy przeziębienia. Udowodniono, że rosół wspomaga w walce z chorobą Zupa na bazie wywaru z warzyw i mięsa, potrafi zdziałać cuda. Szczególnie, jeśli chcecie się uporać z infekcją, o którą w sezonie jesienno-zimowym nie trudno. Wystarczy dłuższy spacer, przemoknięcie albo wyskoczenie do osiedlowego sklepu bez czapki.  Przeziębienie osłabia układ immunologiczny. Przez infekcję górnych dróg oddechowych możemy czuć się ospali i nadwrażliwi. Jeżeli zauważycie u siebie pierwsze objawy choroby, nie ma na co czekać. Poproście mamę lub partnera o rosół. Postawi was na nogi szybciej niż apteczne specyfiki! Zasady gotowania rosołu Głównym wyznacznikiem dobrego wywaru jest dobór składników. Jedna rzecz jest nawet ważniejsza. Chodzi o czas gotowania zupy. Rosół nie lubi pośpiechu. Powinien pyrkać na ogniu dobrych kilka godzin. Taki czas pozwoli wydobyć z niego aromat i sprawi, że nie zapomnicie jego smaku. Często popełnianym przez początkujących kucharzy błędem jest też dolewanie do rosołu podczas gotowania zimnej wody. To karygodny błąd kulinarny, który zmieni smak waszej zupy i w bezpośredni sposób wpłynie na jego konsystencję.  Jeśli gotujecie rosół, nie używajcie piersi z kurczaka Jeszcze jedna rzecz może zepsuć wasz domowy rosół. Chodzi o dodanie do zupy piersi z kurczaka. Mięso bez kości nie da smaku, którego oczekujemy po rosole. Mięso, którego używacie do zupy powinno być z kością i najlepiej mieć odrobinę tłuszczyku.  Koniecznie zacznij gotowanie od zimnej wody Każda gospodyni powie wam to samo. Gotowanie rosołu zaczynamy od...

Przeczytaj
Rosół
evita0007/gotujmy.pl
Newsy Zioła, przyprawy. Zero chemii. Poznajcie przepis na najlepszy klarowny rosół
Nie bójmy się tych słów. Rosół to polska, narodowa zupa i basta. Znamy ją wszyscy i wszyscy ją kochamy.
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

W teorii każda dobra gospodyni domowa wie, jak należy przygotować smaczny, aromatyczny i pożywny rosół z kury. Receptury polskich pań domu mogą się od siebie nieznacznie różnić, ale zasadnicze punkty przepisu na rosół są niezmienne. Czas na uporządkowanie dotychczasowej wiedzy w jednym miejscu. Oto kilka podstawowych zasad, których bezwzględnie należy przestrzegać podczas gotowania rosołu. A po radach, czas na podstawowy przepis na klarowny, smaczny, polski rosół. Ot tak, dla przypomnienia. A dla początkujących – do nauki. Gotowanie rosołu zaczyna się od mięsa. Zdrowa, tłusta, dobrze odżywiona kura to podstawa idealnego rosołu. To właśnie takie mięso należy gotować na wolnym ogniu przez długie godziny na wolnym ogniu. Długie gotowanie na wolnym ogniu to podstawa. Bez przykrywania garnka, za to z regularnym zbieraniem powstających szumów. Po pewnym czasie dodajemy do mięsa obowiązkową włoszczyznę – opalana cebula, marchew, seler, pietruszka – oczywiście w całości, tak by oddały swój aromat poprzez wolne gotowanie. Zero kostek rosołowych i sztucznych przypraw! Tylko natura jest gwarancją smaku, takiego jakim raczyły nas nasze mamy i babcie! Aby rosołowe dzieło było pełne, polecamy przygotowanie makaronu własnej roboty! Palce lizać! Dla klarowności i przedłużenia świeżości rosołu można dodać do niego nieco mocnego alkoholu. Krok ten nie jest obowiązkowy. Pamiętać musimy za to o świeżych (lub mrożonych) ziołach! Przepis na rosół: Składniki: Kura wiejska, Włoszczyzna – pietruszka, marchew, seler Cebula Sól i pieprz (ziarnisty i mielony) Liść laurowy i ziele angielskie Natka pietruszki Makaron nitki – najlepiej domowy Przygotowanie: Kurę przygotowujemy, czyścimy i umieszczamy w głębokim, dużym garnku....

Przeczytaj
rozsypana sól przesądy
AdobeStock
Newsy Rozsypaliście sól? Oto, co was czeka według dawnych przesądów
Gdybyście w dawnych czasach rozsypali sól, bylibyście w niezłych tarapatach! Dowiedzcie się, w jakie przesądy dawniej wierzono.
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Gdyby wasi przodkowie przypadkiem rozsypali sól, na pewno nie mogliby sobie tego wybaczyć! Dawniej bowiem wiązały się z tym wierzenia i przesądy według których taki wypadek miałby zwiastować straszne nieszczęście. Ludzie kiedyś mieli naprawdę mnóstwo powodów do zmartwień! A czy wy wierzycie w przesądy i wróżby? Może niektóre się wam sprawdziły? Siła soli W przeszłości niepozornym kryształkom soli przypisywano bardzo potężne właściwości. Niewykluczone, że wynika to z faktu iż wówczas sól była bardzo droga i zarezerwowana tylko dla najbogatszych ludzi. Do tego pozwalała praktycznie przeżyć zimą, ponieważ służyła do konserwowania mięsa. Przecież wtedy nie istniały lodówki, a podczas zimowych miesięcy trzeba było coś jeść! Nic dziwnego, że sól wzbudzała szacunek i być może lekki postrach. Rozsypana sól - znaczenie Z wymienionych wyżej powodów sól była niesamowicie cennym i trudno dostępnym towarem, dlatego lekkomyślne obchodzenie się z nią było surowo tępione. Do tego stopnia, że ludzie wierzyli, iż na tego, kto rozsypie sól spadnie wielkie nieszczęście! Podobno miała być ona zapowiedzą kłótni w rodzinie wywołanej przez złe duchy. Generalnie rozsypana sól zwiastowała wielkiego pecha, więc każdy obchodził się z nią ostrożnie. Z pewnością nasi przodkowie byliby przerażeni widząc, jak wiele soli się dziś marnuje na drogach i chodnikach, które się posypuje w trakcie zimy! Podobno, gdy już zdarzyło się komuś (oczywiście nieumyślnie) rozsypać sól, trzeba było jak najszybciej przerzucić ją przez lewe ramię. To miało sprawić, że zły urok zostanie odczarowany, bowiem za lewym ramieniem czai się sam szatan, a rzucona mu w oczy sól miała odwieść go od niecnych zamiarów. Wierzono także, że posypanie solą...

Przeczytaj
Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy Na jakim mięsie ugotować rosół? Wybierzcie to, a wyjdzie idealny w smaku
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może byś serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu, najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  rosół...

Przeczytaj