Zwykłe piersi drobiowe (z kurczaka bądź z indyka) posłużą wam do zrobienia wielu smacznych dań. Pierwszym, co przychodzi na myśl, są proste kotlety w panierce. Filety można też pokroić w kostkę, podsmażyć i podać z makaronem oraz warzywami. Sprawdzą się też jako lekka, nietłusta „wkładka” do zupy jarzynowej - wzbogacona o mięso z kurczaka będzie znacznie smaczniejsza i bardziej pożywna. 

Z filetów drobiowych przygotowuje się też smakowite roladki, które można wypełnić czym tylko chcecie. Polecamy do tego pieczarki oraz żółty ser, a do panierki dodajcie troszeczkę nietypowego składnika. 

Chrupiąca panierka do mięsa inaczej 

Panierka zwykle składa się tylko z bułki tartej, ale można wykorzystać w tym celu też inne produkty - na przykład płatki kukurydziane czy ziarna słonecznika. Niektórzy zanurzają kotlety w cieście naleśnikowym, dzięki czemu są jeszcze delikatniejsze po usmażeniu.

My proponujemy wam zwykłą panierkę, ale z ciekawym dodatkiem. Chodzi tutaj o sezam, który ma przyjemny, charakterystyczny smak oraz aromat, a do tego jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych i witamin. Wypróbujcie poniższy przepis na smaczne roladki właśnie w takiej panierce. 

Zobacz także:

Przepis na roladki drobiowe z pieczarkami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub z indyka
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Mięso drobiowe zmielcie w maszynce do mięsa. Wyróbcie z 1 jajkiem, odrobiną bułki tartej, soli i pieprzu na gładką masę, dodajcie natkę pietruszki.
  2. Pokrójcie drobno pieczarki oraz cebulę. Rozgrzejcie na patelni masło, wsypcie cebulę i smażcie do momentu, aż się zeszkli.
  3. Następnie dodajcie pieczarki i smażcie dalej, aż zmiękną. 
  4. Nadziewajcie kulki z mięsa porcją pieczarek z cebulą z patelni. Posypcie je dodatkowo odrobiną siekanej natki pietruszki oraz startym serem. Formujcie spore kotleciki
  5. Przygotujcie sobie 2 miseczki. Do jednej wbijcie dwa jajka i roztrzepcie, a do drugiej wsypcie bułkę tartą wymieszaną z sezamem.
  6. Zanurzajcie roladki w jajku, a następnie obtoczcie je w bułce z sezamem.
  7. Połóżcie roladki na patelni, na rozgrzanym oleju. Smażcie je ze wszystkich stron na złoto. Smacznego!