Z pewnością większość z was na tłusty czwartek przygotuje pączki, faworki albo oponki – czyli tłuste łakocie, które najmocniej kojarzą się z tym miłym świętem. Tego dnia można się do woli zajadać różnymi pysznościami i nie muszą to być wcale te wymienione, a za to odrobine chudsze.
Możecie zrobić na przykład pyszne rogaliki z nadzieniem w postaci dżemu. Wyjdą doskonałe z przepisu siostry Anastazji, która robi je metodą 2w1. Wychodzą bajecznie kruche, a jednocześnie delikatne i po prostu pyszne.
Ciasto 2w1 na rogaliki
Rogaliki można przygotować na różne sposoby. Najprostsze będą te z ciasta francuskiego – od dobrych kilku lat można kupić w sklepach gotowe rulony takiego ciasta, które wystarczy dowolnie wyciąć, zawinąć i wrzucić do piekarnika. Jeśli za nim nie przepadacie, możecie też zrobić kruche rogaliki obtoczone w cukrze. Z kolei miłośnicy bardziej delikatnego i miękkiego ciasta na pewno przepadają za rogalikami drożdżowymi.
Siostra Anastazja ma coś jeszcze lepszego. W swoim przepisie łączy dwa rodzaje ciasta i w efekcie rogaliki wychodzą po prostu fantastyczne. Mamy tutaj zarówno ciasto drożdżowe, jak i kruche. Wychodzi zatem chrupiące, ale i dość delikatne ciasto półkruche. Przygotowanie tych rogalików to pestka – przekonajcie się sami, wykorzystując poniższy przepis.
Zobacz także:
Przepis na rogaliki siostry Anastazji
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 kostka masła
- ¾ szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 14 g suszonych drożdży
- Oraz dżem albo czekolada do nadziewania rogalików
Przygotowanie:
- Do miski wsypcie cukier, drożdże, dodajcie śmietanę. Wszystko razem wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Następnie do dużej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie wyrośnięty zaczyn oraz masło. Mieszajcie do połączenia składników i wyróbcie ciasto.
- Uformujcie z niego kulę, owińcie folią i odłóżcie do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie podzielcie ciasto na 4 części.
- Po kolei rozwałkujcie każdą z nich na cienki, okrągły placek. Pokrójcie go na ok. 8 równych trójkątów.
- Następnie połóżcie porcję nadzienia na podstawie każdego trójkąta i zawińcie go, od podstawy do czubka.
- Tak przygotowane rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczcie przez 15 minut.
- Po upieczeniu poczekajcie, aż rogaliki ostygną, a później posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!