Z pewnością większość z was na tłusty czwartek przygotuje pączki, faworki albo oponki – czyli tłuste łakocie, które najmocniej kojarzą się z tym miłym świętem. Tego dnia można się do woli zajadać różnymi pysznościami i nie muszą to być wcale te wymienione, a za to odrobine chudsze.

Możecie zrobić na przykład pyszne rogaliki z nadzieniem w postaci dżemu. Wyjdą doskonałe z przepisu siostry Anastazji, która robi je metodą 2w1. Wychodzą bajecznie kruche, a jednocześnie delikatne i po prostu pyszne. 

Ciasto 2w1 na rogaliki

Rogaliki można przygotować na różne sposoby. Najprostsze będą te z ciasta francuskiego – od dobrych kilku lat można kupić w sklepach gotowe rulony takiego ciasta, które wystarczy dowolnie wyciąć, zawinąć i wrzucić do piekarnika. Jeśli za nim nie przepadacie, możecie też zrobić kruche rogaliki obtoczone w cukrze. Z kolei miłośnicy bardziej delikatnego i miękkiego ciasta na pewno przepadają za rogalikami drożdżowymi.

Siostra Anastazja ma coś jeszcze lepszego. W swoim przepisie łączy dwa rodzaje ciasta i w efekcie rogaliki wychodzą po prostu fantastyczne. Mamy tutaj zarówno ciasto drożdżowe, jak i kruche. Wychodzi zatem chrupiące, ale i dość delikatne ciasto półkruche. Przygotowanie tych rogalików to pestka – przekonajcie się sami, wykorzystując poniższy przepis. 

Zobacz także:

Przepis na rogaliki siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 kostka masła
  • ¾ szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 14 g suszonych drożdży
  • Oraz dżem albo czekolada do nadziewania rogalików

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie cukier, drożdże, dodajcie śmietanę. Wszystko razem wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny.
  2. Następnie do dużej miski przesiejcie mąkę. Dodajcie wyrośnięty zaczyn oraz masło. Mieszajcie do połączenia składników i wyróbcie ciasto. 
  3. Uformujcie z niego kulę, owińcie folią i odłóżcie do lodówki na 2 godziny. 
  4. Po tym czasie podzielcie ciasto na 4 części.
  5. Po kolei rozwałkujcie każdą z nich na cienki, okrągły placek. Pokrójcie go na ok. 8 równych trójkątów. 
  6. Następnie połóżcie porcję nadzienia na podstawie każdego trójkąta i zawińcie go, od podstawy do czubka.
  7. Tak przygotowane rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczcie przez 15 minut.
  8. Po upieczeniu poczekajcie, aż rogaliki ostygną, a później posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!