Czysty czerwony barszcz to nieodłączny element polskiego świętowania Bożego Narodzenia. W zupie muszą oczywiście znajdować się uszka, czyli małe pierożki nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Jak zwykle cudowna Magda Gessler nas nie zawodzi i dzieli się swoim przepisem na wigilijne uszka do barszczu. Jesteście ciekawi, jak je przyrządza?

Skąd się wziął zwyczaj podawania uszek?

Zwyczaj przygotowywania małych pierożków do zupy jest typowo polski. Dodaje się je do zup niezagęszczanych, takich właśnie jak wigilijny barszcz czy zupa pomidorowa. Można też podawać je samodzielnie, podsmażone np. ze skwarkami, jak pierogi. Danie podobne do naszych uszek jedzą także Żydzi – ich wersja tej potrawy nazywa się kreplech i jada się ją podczas święta Sukkot.

Jeżeli chcecie przygotować w tym roku naprawdę wyjątkowe uszka do barszczu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis Magdy Gessler. Jak twierdzi słynna znawczyni kulinariów, jej uszka nie mają sobie równych. Jak to sprawdzić? Wystarczy przetestować jej sprawdzony przepis. A oto parę praktycznych rad:

- Woda normalna. Żaden wrzątek. Żadna oliwa, żaden olej i żadne jajka (...). To podstawa, żeby ciasto było elastyczne - sypała poradami Gessler jak z rękawa. I cóż, test tego przepisu sprawia, że trudno się z nią nie zgodzić!

Przepis Magdy Gessler na uszka wigilijne

Składniki na ciasto:

  • Mąka
  • Woda
  • Sól

Składniki na farsz:

  • 1 cebula
  • Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki)
  • Masło
  • Bułka tarta
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie je wodą. Dorzućcie kilka liści laurowych, ziele angielskie i sól.
  2. Następnie pokrójcie cebulę w ćwiartki i dwie dodajcie do garnka. Resztę zeszklijcie na maśle i później dodajcie do farszu. Masła dodajcie bardzo dużo, bo to właśnie dzięki niemu uszka są tak smaczne i soczyste! Gotujcie pod przykryciem do miękkości.
  3. W tym czasie przygotujcie ciasto. Przesiejcie pół kilograma mąki i dodajcie około pół litra letniej wody oraz sól. Nie używajcie jajek! Sprawiają one, że ciasto jest twarde, a to na uszka powinno być bardzo cienkie i delikatne.
  4. Wyrabiajcie dokładnie ciasto. Jeżeli lepi wam się do rąk, to trzeba dodać więcej mąki.
  5. Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, dodajcie zeszkloną cebulę i trochę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Ciasto rozwałkujcie, z farszu formujcie kulki i zawijajcie w cieście.
  7. Ugotujcie uszka i gotowe!

Źródło: Magda Gessler/Youtube

Zobacz także: