uszka z grzybami magda gessler
ONS
Newsy

„Robię naprawdę najlepsze uszka na świecie”. Przepis na perfekcyjne uszka do wigilijnego barszczu od Magdy Gessler

Nieważne, czy przygotowujecie uszka co roku samodzielnie lub kupujecie gotowe w sklepie - ten przepis Magdy Gessler jest tak prosty, że na pewno go wypróbujecie!

Czysty, czerwony i jarski barszcz to nieodłączny element polskiego świętowania Bożego Narodzenia. W zupie muszą oczywiście znajdować się uszka, czyli małe pierożki nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Jak zwykle cudowna Magda Gessler nas nie zawodzi i dzieli się swoim przepisem na wigilijne uszka do barszczu. Jesteście ciekawi, jak je przyrządza?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wziął zwyczaj podawania uszek?

Zwyczaj przygotowywania małych pierożków do zupy jest typowo polski. Dodaje się je do zup niezagęszczanych, takich właśnie jak wigilijny barszcz czy zupa pomidorowa. Można też podawać je samodzielnie, podsmażone np. ze skwarkami, jak pierogi. Danie podobne do naszych uszek jedzą także Żydzi – ich wersja tej potrawy nazywa się kreplech i jada się ją podczas święta Sukkot.

Przepis Magdy Gessler na uszka wigilijne

Jeżeli chcecie przygotować w tym roku naprawdę wyjątkowe uszka do barszczu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis Magdy Gessler! Będziecie potrzebowali tych składników:

Zobacz także
Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? To zadecyduje czy będą się rozklejać

Pierogi i uszka mrozicie surowe czy ugotowane? Tylko w ten 1 sposób zachowacie ich smak

Ciasto na uszka wyjdzie elastyczne, jeśli zastosujecie ten babciny trik. Zamiast samej wody dodajcie tego

Ciasto na uszka wyjdzie elastyczne, jeśli zastosujecie ten babciny trik. Zamiast samej wody dodajcie tego

Do ciasta:

  • Mąka
  • Woda
  • Sól

Do farszu:

  • 1 cebula
  • Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki)
  • Masło
  • Bułka tarta
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie je wodą. Dorzućcie kilka liści laurowych, ziele angielskie i sól.
  2. Następnie pokrójcie cebulę w ćwiartki i dwie dodajcie do garnka. Resztę zeszklijcie na maśle i później dodajcie do farszu. Masła dodajcie bardzo dużo, bo to właśnie dzięki niemu uszka są tak smaczne i soczyste! Gotujcie pod przykryciem do miękkości.
  3. W tym czasie przygotujcie ciasto. Przesiejcie pół kilograma mąki i dodajcie około pół litra letniej wody oraz sól. Nie używajcie jajek! Sprawiają one, że ciasto jest twarde, a to na uszka powinno być bardzo cienkie i delikatne.
  4. Wyrabiajcie dokładnie ciasto. Jeżeli lepi wam się do rąk, to trzeba dodać więcej mąki.
  5. Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, dodajcie zeszkloną cebulę i trochę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Ciasto rozwałkujcie, z farszu formujcie kulki i zawijajcie w cieście.
  7. Ugotujcie uszka i gotowe!

Źródło: kuchnia.wp.pl

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...

gorzki farsz do uszek
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy
Farsz do uszek wyszedł gorzki? Nie panikujcie. Dodajcie do niego składnik, który na bank macie pod ręką
Nie robicie już w tym roku uszek, bo ostatnio wyszły zbyt gorzkie? Dowiedzcie się, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić!

Święta za pasem! Z pewnością już zaczynacie powoli przygotowania do wigilijnej kolacji. Przygotowanie tradycyjnych 12 potraw jest ogromnym wyzwaniem! Tym, czego absolutnie nie może zabraknąć na stole w Wigilię jest jarski barszcz z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z delikatnego ciasta. Część z was pewnie zdecyduje się na kupienie gotowych uszek w sklepie, natomiast ci, którzy postanowią podjąć się ich wykonania często napotykają różne problemy.   Choć niepozorne, uszka nie są bardzo prostym daniem. Zrobienie idealnych i smacznych pierożków wymaga nieco wprawy. Ciasto musi być niezwykle lekkie, delikatne i cienkie – osiąga się to mieszając mąkę z wodą w idealnych proporcjach. Gdy już uporacie się z ciastem, pora na farsz – a i ten może nie wyjść! Zdarza się, że wychodzi zbyt gorzki i psuje całe danie. Dlaczego tak się dzieje? Winne są grzyby! Jeżeli wasze grzyby, których używacie do farszu w trakcie suszenia zostały przypalone lub zbyt wysuszone, to wówczas zaczynają mieć gorzkawy posmak. Można uratować farsz, korzystając z tych prostych sposobów: Zeszklona cebula – nada grzybom bardziej słodkiego smaku Roztrzepane widelcem jajko Gotowane ziemniaki Bułka tarta Pamiętajcie o tym, by zawsze koniecznie sprawdzać grzyby, z których robicie farsz do uszek. To podstawa tego dania! Przepis na farsz do uszek 50 g suszonych prawdziwków 1 cebula 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Zagotujcie i następnie gotujcie przez pół godziny. Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie na maśle. Uwaga – cebula nie może się przyrumienić! Za pomocą sitka przecedźcie grzyby i dodajcie do cebuli. Cały czas mieszając smażcie przez 3...

Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór. Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno. Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony? Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”. Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego. Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości.  Przepis na farsz grzybowy do uszek Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta. Składniki: 2-3 szklanki suszonych grzybów olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 duża cebula sól pieprz ziołowy Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się...

Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki sprawią, ze nie przytyjecie
Adobe Stock
Newsy
Po świętach budzicie się 3 kg ciężsi? Te triki z daniami sprawią, że nie przytyjecie
Jeśli chcecie wstać od świątecznego stołu nie dźwigając dodatkowych kilogramów, to przygotujcie się wcześniej i odchudźcie bożonarodzeniowe potrawy. Podpowiadamy jak to zrobić.

Przed świętami szykujecie tony jedzenia, które potem przez 3 dni próbujecie zjeść? Gdy okres świąteczny mija, szybko okazuje się że spodnie się nie dopinają, a waga pokazuje dodatkowe kilogramy. Tak wcale nie musi być, nawet jeśli chcecie spróbować każdej potrawy. Pokazujemy sprytne sposoby na mniej kaloryczną wigilię. Jak odchudzić wigilijne dania? Nawet jeśli zawsze jesteście na diecie, nie musicie rezygnować ze świątecznych przysmaków. Przygotowanie ich w lżejszych, ale nadal tradycyjnych wersjach jest bardzo proste. Wystarczy wprowadzić drobne zmiany: Barszcz z uszkami. Na szczęście barszcz szczególnie w wersji wigilijnej, czyli bez śmietany i mięsa jest daniem dietetycznym i niskokalorycznym. Gorzej jeśli chodzi o uszka. Jednak aby poczuć smak zarówno barszczu jak i dodatków, uszek nie musi być po prostu za dużo. Nie musicie się najeść barszczem, podczas kolacji spróbujecie przecież jeszcze wielu dań. Dlatego włóżcie do talerza z barszczem tylko po kilka uszek Zupa grzybowa z kołdunami. Postępujcie tak samo: nie dodawajcie śmietany, podajcie barszcz grzybowy czysty i nie zapełniajcie talerza kluskami Mniej kaloryczne śledzie. Śledzie są dość kaloryczną rybą (160 kcal w 100g), a skąpane w oleju mogą okazać się zbyt tuczące. Potnijcie je na mniejsze kawałki niż zwykle, dodajcie cebulę i jabłko, a zamiast oleju użyjcie oliwy z oliwek Sałatka jarzynowa fit. Warzywa, których używacie do sałatki są niskokaloryczne. To, co jest bomba kaloryczna w tym daniu, to oczywiście majonez. Użyjcie majonezu niskotłuszczowego, light, lub alternatywnie przygotujcie sos z musztardy i jogurtu         Wyświetl ten post na Instagramie          ...