uszka z grzybami magda gessler
ONS
Newsy

„Robię naprawdę najlepsze uszka na świecie”. Przepis na perfekcyjne uszka do wigilijnego barszczu od Magdy Gessler

Nieważne, czy przygotowujecie uszka co roku samodzielnie lub kupujecie gotowe w sklepie - ten przepis Magdy Gessler jest tak prosty, że na pewno go wypróbujecie!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Czysty, czerwony i jarski barszcz to nieodłączny element polskiego świętowania Bożego Narodzenia. W zupie muszą oczywiście znajdować się uszka, czyli małe pierożki nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Jak zwykle cudowna Magda Gessler nas nie zawodzi i dzieli się swoim przepisem na wigilijne uszka do barszczu. Jesteście ciekawi, jak je przyrządza?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszne uszka

Zwyczaj przygotowywania małych pierożków do zupy jest typowo polski. Dodaje się je do zup niezagęszczanych, takich właśnie jak wigilijny barszcz czy zupa pomidorowa. Można też podawać je samodzielnie, podsmażone np. ze skwarkami, jak pierogi. Danie podobne do naszych uszek jedzą także Żydzi – ich wersja tej potrawy nazywa się kreplech i jada się ją podczas święta Sukkot.

Przepis Magdy Gessler na uszka wigilijne

Jeżeli chcecie przygotować w tym roku naprawdę wyjątkowe uszka do barszczu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis Magdy Gessler! Będziecie potrzebowali tych składników:

Do ciasta:

  • Mąka
  • Woda
  • Sól

Do farszu:

  • 1 cebula
  • Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki)
  • Masło
  • Bułka tarta
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie i sól.
  2. Następnie kroimy cebulę w ćwiartki i dwie dodajemy do garnka. Resztę należy zeszklić na maśle i później dodać do farszu. Masła dodajemy bardzo dużo, bo to właśnie dzięki niemu uszka są tak smaczne i soczyste! Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  3. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy pół kilograma mąki i dodajemy około pół litra letniej wody oraz sól. Nie używamy jajek! Sprawiają one, że ciasto jest twarde, a to na uszka powinno być bardzo cienkie i delikatne.
  4. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeżeli lepi nam się do rąk, to trzeba dodać więcej mąki.
  5. Ugotowane grzyby drobno siekamy, dodajemy zeszkloną cebulę i trochę bułki tartej oraz sól i pieprz do smaku.
  6. Ciasto rozwałkowujemy, z farszu formujemy kulki i zawijamy w cieście.
  7. Gotujemy uszka i gotowe!
Komentarze