Krupnik Roberta Makłowicza jest pyszny i wyjątkowo aromatyczny. Ta gęsta i pożywna zupa zapewnia energię na dużą część dnia. Drobno pokrojone warzywa i esencjonalny bulion wołowy sprawiają, że szybko znika z talerza. Gdy raz spróbujecie tego przepisu, będziecie do niego wracać raz po raz!
Robert Makłowicz inspiruje się kuchniami świata
Robert Makłowicz to znany dziennikarz, a także krytyk kulinarny. Jego pasja jest nie tylko dobra kuchnia, lecz również podróże. Oba te zamiłowania jak wiadomo udało mu się połączyć. Od dawna podróżuje, smakuje i gotuje dla swoich fanów. Znacie go z popularnego programu „Makłowicz w podróży", a także „Makłowicz w drodze". Obecnie jego kulinarne odkrycia podziwiać można na kanale YouTube.
Jednym z nich jest nietypowe jak dla większości Polaków użycie szpeku, czyli austriackiej odmiany słoniny czy też boczku.
Zobacz także:
Czym jest szpek?
Szpek to określenie dwóch różnych produktów. Jednym z nich jest szynka pochodząca z Tyrolu, drugim podwędzany, peklowany solą boczek. Oba te produkty wykorzystuje się do przygotowania popularnej w Niemczech Osttiroler Gersensuppe, która to zupa jest tamtejszą odmianą krupniku.
Sprawdźcie zatem jak przygotowuje swoją wariację na temat krupniku Robert Makłowicz, znany fan mieszania różnych kulinarnych prądów w swoim gotowaniu.
Krupnik w stylu Roberta Makłowicza ze szpekiem
Składniki:
-
100 g specku lub naszego wędzonego boczku
-
150 g kaszy jęczmiennej pęczak
-
1,5 l bulionu wołowego
-
1 cebula
-
1 por
-
1 marchewka
-
3 ziemniaki
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
opcjonalnie: szczypiorek i kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie ze speckiem. Jeżeli nie macie specku możecie użyć po prostu wędzonego boczku.
- Włóżcie mięso do garnka i włączcie palnik. Gdy tłuszcz się wytopi, wrzućcie pokrojoną cebulę i smażcie do zbrązowienia.
- Dodajcie namoczony wcześniej pęczak i podsmażcie całość, aż do momentu przywierania kaszy do dna.
- Zalejcie wszystko bulionem i delikatnie zeskrobcie to co przywarło do dna. W tym tkwi esencja smaku.
- Gotujcie na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza będzie prawie dobra. Dodajcie pozostałe warzywa i gotujcie wszystko razem jeszcze około 20 minut.
- Doprawcie i jeżeli lubicie - zabielcie śmietaną. Udekorujcie posiekanym szczypiorkiem i podsmażonymi plastrami specku.
Źródło: Robert Makłowicz Facebook