Rafał Brzozowski rozpoczął swoją muzyczną karierę w 2002 roku. To właśnie wtedy wziął udział w programie „Szansa na sukces”, w którym zdobył wyróżnienie. Niemal dziesięć lat później wziął również udział w programie „The Voice of Poland”. Od tego czasu wydał cztery albumy studyjne. Znacie go przede wszystkim z prowadzenia programów rozrywkowych na antenie TVP.

Rafał Brzozowski uwielbia gotować

Nie jest tajemnicą, że pandemia uniemożliwiła większości polskich artystów wykonywanie swojej pracy. Od roku nie spotykają się ze swoimi fanami i nie grają żadnych koncertów. Siedząc zamknięci w domach musieli znaleźć sobie jakieś zajęcie. Rafał Brzozowski postanowił więc oddać się gotowaniu i kulinarnym eksperymentom, na które nigdy nie miał czasu.

Na nudę nie mogę narzekać. Fajna sprawa teraz jest taka, że można sobie na spokojnie poeksperymentować w kuchni. Dawno temu, kiedy miałem więcej czasu, sam sobie gotowałem. Ale od dłuższego czasu stołowałem się wyłącznie na mieście – zdradził w jednym z wywiadów Rafał Brzozowski.

Jakie danie najlepiej wychodzi Rafałowi Brzozowskiemu?

Piosenkarz postanowił uchylić rąbka tajemnicy i przyznał, że skupia się przede wszystkim na polskiej kuchni, która nieustająco go inspiruje. 

Zobacz także:

Z racji, że zimowa aura sprzyja gotowaniu zup, prezenter pichci ich ile wlezie, od razu na kilka dni. Okazuje się, że jego popisowym daniem jest… krupnik – wychodzi mu pyszny, jak mało komu. W social mediach chwali się, że potrafi też przyrządzić zupę fasolową.

Przepis na idealny krupnik

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów wody
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej 
  • Warzyw: 2 udek z kurczaka, 1 cebuli, 4 ziemniaków, 1 marchewki
  • Przypraw i ziół: 2 liści laurowych, 3 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarnek pieprzu, 1 łyżeczki soli, natki pietruszki, koperku

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka zalejcie zimną wodą i zagotujcie.
  2. W garnku umieśćcie cebulę w całości, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość przykryjcie pokrywką (powinna być uchylona) i gotujcie na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  3. Po upływie tego czasu w wywarze umieśćcie obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, przepłukaną zimną wodą kaszę oraz sól. Całość gotujcie przez ok. 20 minut, aż do miękkości składników.
  4. Na koniec dodajcie do zupy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.

Smacznego!