Popisowe danie Rafała Brzozowskiego
ONS.pl
Newsy

Rafał Brzozowski uwielbia polską kuchnię. Kocha też gotować. Nie uwierzycie jaka zupa jest jego daniem popisowym

Prowadzący program „Jaka to melodia?” piosenkarz, Rafał Brzozowski, przeprowadza kulinarne eksperymenty w domowej kuchni.

Rafał Brzozowski rozpoczął swoją muzyczną karierę w 2002 roku. To właśnie wtedy wziął udział w programie „Szansa na sukces”, w którym zdobył wyróżnienie. Niemal dziesięć lat później wziął również udział w programie „The Voice of Poland”. Od tego czasu wydał cztery albumy studyjne. Znacie go przede wszystkim z prowadzenia programów rozrywkowych na antenie TVP.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rafał Brzozowski uwielbia gotować

Nie jest tajemnicą, że pandemia uniemożliwiła większości polskich artystów wykonywanie swojej pracy. Od roku nie spotykają się ze swoimi fanami i nie grają żadnych koncertów. Siedząc zamknięci w domach musieli znaleźć sobie jakieś zajęcie. Rafał Brzozowski postanowił więc oddać się gotowaniu i kulinarnym eksperymentom, na które nigdy nie miał czasu.

Na nudę nie mogę narzekać. Fajna sprawa teraz jest taka, że można sobie na spokojnie poeksperymentować w kuchni. Dawno temu, kiedy miałem więcej czasu, sam sobie gotowałem. Ale od dłuższego czasu stołowałem się wyłącznie na mieście – zdradził w jednym z wywiadów Rafał Brzozowski.

Jakie danie najlepiej wychodzi Rafałowi Brzozowskiemu?

Piosenkarz postanowił uchylić rąbka tajemnicy i przyznał, że skupia się przede wszystkim na polskiej kuchni, która nieustająco go inspiruje. 

Z racji, że zimowa aura sprzyja gotowaniu zup, prezenter pichci ich ile wlezie, od razu na kilka dni. Okazuje się, że jego popisowym daniem jest… krupnik – wychodzi mu pyszny, jak mało komu. W social mediach chwali się, że potrafi też przyrządzić zupę fasolową.

Przepis na idealny krupnik

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów wody
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej 
  • Warzyw: 2 udek z kurczaka, 1 cebuli, 4 ziemniaków, 1 marchewki
  • Przypraw i ziół: 2 liści laurowych, 3 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarnek pieprzu, 1 łyżeczki soli, natki pietruszki, koperku

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka zalejcie zimną wodą i zagotujcie.
  2. W garnku umieśćcie cebulę w całości, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość przykryjcie pokrywką (powinna być uchylona) i gotujcie na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  3. Po upływie tego czasu w wywarze umieśćcie obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, obraną i startą na grubych oczkach marchewkę, przepłukaną zimną wodą kaszę oraz sól. Całość gotujcie przez ok. 20 minut, aż do miękkości składników.
  4. Na koniec dodajcie do zupy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.

Smacznego!

Dlaczego rosół wyszedł zbyt mdły?
Pixabay
Newsy
Rosół wyszedł mdły? Wiemy dlaczego. Następnym razem dodajcie więcej tego składnika
Gotowanie rosołu to trudna sztuka. Aby wyszedł perfekcyjny, musicie przestrzegać kilku zasad, między innymi tych dotyczących proporcji dodawanych składników.

Rosół to klasyk, każdy Polak bardzo dobrze zna jego smak. Dlatego też jeśli podczas jego przyrządzania coś pójdzie nie tak, większość z nas od razu to zauważy, a przede wszystkim poczuje. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że przyczyną mdłego wywaru może być zbyt mała ilość mięsa.  Na szczęście mdły rosół da się uratować. Wystarczy, że wyjmiecie z niego warzywa i dodacie kolejny kawałek mięsa. Po godzinie możecie ponownie umieścić w nim warzywa, również polecamy ich większą ilość. Jednak, jak mówi staropolskie przysłowie – lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego zwróćcie uwagę na odpowiednie proporcje jeszcze zanim zaczniecie gotować. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondru lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie ściszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez ok. 1.5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy,...

Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Adobe Stock
Newsy
Najlepsi kucharze dodają do krupniku 1 nieoczywisty składnik. Genialnie podkręca smak i zapach zupy
Co zrobić, by krupnik smakował jeszcze lepiej? Dodajcie do niego to warzywo!

Krupnik to zupa kiedyś znienawidzona, a dziś wracająca do łask. Dawniej kojarzyła się z pewnego rodzaju niedostatkiem - prosta zupa na bazie warzyw i krup jęczmiennych raczej nigdy nie gościła na polskich stołach w trakcie biesiad czy wystawnych obiadów. I dzisiaj to o proste i bardzo sycące danie nie jest raczej czymś w rodzaju specjalności jakiegokolwiek do domu, ale cieszy się znacznie większym poważaniem - choćby ze względu na tradycję. By krupnik był jeszcze lepszy, warto dodać do niego jedno warzywo, które świetnie podkreśli smak wywaru. By krupnik był idealny, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Niewiele osób dodaje do niego na przykład cebulę – a to spory błąd! Opalona cebula (tak, jak do rosołu)  nadaje krupnikowi niesamowity smak i aromat . Przekonajcie się sami! Oprócz tego zadbajcie o to, by zupa nie była nazbyt mętna .  Przepis na krupnik Aby przygotować klasyczny krupnik, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula Ćwierć selera Kawałek pora 250 g ziemniaków 1 szyja z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 1 woreczek kaszy jęczmiennej (150 g) 2 suszone grzyby 2 łyżki masła Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana Natka pietruszki Pieprz Sól Przygotowanie: Wysypcie kaszę z woreczka na sitko. Przepłuczcie ją, włóżcie do garnka i zalejcie ponad dwiema szklankami zimnej wody. Dodajcie do kaszy łyżkę masła i zagotujcie. Kasza powinna się gotować około 15-20 minut do miękkości. Od czasu do czasu mieszajcie, żeby nie przywarła do dna. Suszone grzyby przepłuczcie i zalejcie gorącą wodą. Odstawcie na 15 minut. Cebulę obierzcie, przekrójcie na pół i opalcie na suchej patelni. Następnie do...

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie.  Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrójcie na plastry. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą,...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na to, żeby rosół był jeszcze bardziej esencjonalny. Koniecznie dodajcie to do opalonej cebuli
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Aby zupa była naprawdę esencjonalna warto do niej dodać opaloną cebulę z dodatkiem… goździków.

Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować: 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz. Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze. Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną...