karp ości
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy

Przygotujcie tak karpia, a pozbędziecie się ości w mgnieniu oka

Nie przepadacie za jedzeniem karpia w Wigilię, ponieważ obawiacie się połknąć ość? Jest na to metoda! Wystarczy zmienić sposób przygotowywania.
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Czy ktokolwiek z was wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez karpia na stole? Na pewno nie! Tradycja przyrządzania tej ryby w Wigilię nie jest długa, ale Polacy szybko i łatwo ją przyjęli. Dziś to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, a osoby handlujące karpiami ogłaszają, w jakich miejscach będą sprzedawać ryby już na długo przed świętami. Do stoisk rybnych ustawiają się długie kolejki, a każdy robiący zakupy przyszedł tam tylko po jedną rzecz – karpia na święta!

Smak karpia jest kwestią dość dyskusyjną. Część osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej dość charakterystyczny smak. Można temu na szczęście zapobiec stosując kilka sposobów – pisaliśmy o nich w tym artykule. Kolejnym problemem, który sprawia trudności nie tylko w przyrządzaniu, ale też jedzeniu karpia są ości. Wiedzieliście, że większość zgłoszeń na szpitalne oddziały ratunkowe w Wigilię jest spowodowana udławieniem się ością? Z karpiem nie ma żartów! Niestety, ta ryba  zawiera w sobie duże i twarde ości, które mogą być niebezpieczne. A do tego skutecznie zmniejszają radość z jedzenia! W końcu co to za przyjemność, gdy przez większość wigilijnej kolacji dłubiemy widelcem w rybnym filecie w poszukiwaniu ości. Na szczęście są metody, dzięki którym ości nie będą już taki problemem!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak usunąć ości z karpia?

Kto choć raz przygotowywał karpia ten wie, że ta ryba ma wyjątkowo duże i twarde ości. Zwykle usunięcie tych największych wraz z kręgosłupem nie stanowi dużego problemu, jednak w mięsie pozostają mniejsze ości, które już mogą być powodem niebezpiecznych sytuacji, jak choćby wspomniane wyżej zadławienie się. Jest na to bardzo prosty sposób – najlepiej zamiast tradycyjnych, panierowanych filetów zrobić tzw. faworki z karpia. Gdy odpowiednio ponacinamy mięso, wówczas dużo lepiej zadziała na nie wysoka temperatura podczas smażenia. A to właśnie ona oraz ciśnienie wytwarzane w procesie wysmażania ryby sprawia, że ości pękają i dosłownie się rozpuszczają. Dlatego jeżeli boicie się ości w karpiu, wypróbujcie w tym roku faworki z filetów – są pyszne i pozbawione ości!

Komentarze
promocja na karpia lidl
Adobe Stock
Newsy Lidl dosłownie miażdży cenami. Już od soboty karp za jedynie 99 groszy. Jest jednak pewne "ale"
Przedświąteczna oferta Lidla zwala z nóg. Tylko do niedzieli większość produktów kupicie minimum 50 proc. taniej! Wśród nich znalazł się również karp. Za tę wigilijną rybę zapłacicie tylko 99 groszy za 100 gramów. Niestety, jest pewien haczyk, a nawet dwa!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Kolejne mega promocje w Lidlu na pewno ucieszą jego stałych klientów. W końcu święta zbliżają się wielkimi krokami, a trzydniowy maraton obiadowy zawsze generuje niemałe koszty. Można więc powiedzieć, że nowa oferta znanego dyskontu spożywczego to istny raj, nie tylko dla łowców rabatów.  Karp za grosze! Wigilijna kolacja nie mogłaby odbyć się bez karpia. Lidl postanowił więc przecenić tę szlachetną rybę. Tylko przez dwa dni, od soboty do niedzieli, kupicie ją za zawrotną kwotę 99 groszy za każde 100 gramów! Niestety, jest pewien haczyk! Najpierw musicie zrobić zakupy za minimum 199 złotych. Lidl zaznacza również, że na każdy paragon przypada limit – maksymalnie 2 kilogramy. Na tym jednak nie koniec świątecznych promocji! Buraki i śledzie w rewelacyjnych cenach Do niedzieli, 20 grudnia, w Lidlu kupicie także buraki przecenione aż o 33 proc.! Za każdy kilogram tego apetycznego warzywa zapłacicie tylko 1,99 zł. Produkt idealnie nada się do przyrządzenia przepysznego czerwonego barszczu z uszkami. Lidl przecenił również filety śledziowe marki Lisner. Kupując przysmak w wielopaku zaoszczędzicie aż 40 proc. Bowiem za każde opakowanie (225 gramów) zapłacicie tylko 4,75 zł. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy przygotowywanie wigilijnych przystawek mają jeszcze przed sobą. Produkty do pieczenia również przecenione W wielopakach opłaca się również sięgnąć po niezawodną „Kasię”. Z nią każdy deser musi się przecież udać! Przy zakupie trzech kostek tego produktu, za każdy zapłacicie  tylko 1,64 zł . A jeśli już o wypiekach mowa, do przyrządzenia miodownika z pewnością przyda wam się miód. Ten dostaniecie w super cenie 12,99 zł za 650 gramów. Dania gotowe dla spóźnialskich też się znajdą Jeśli są tu...

Przeczytaj
karp jaki tłuszcz
Gotujmy.pl
Newsy Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzesz inny a zrujnujesz jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na oliwie z oliwek, margarynie ani maśle!   A jakie są wasze sposoby...

Przeczytaj