karp ości
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy

Przygotujcie tak karpia, a pozbędziecie się ości w mgnieniu oka

Nie przepadacie za jedzeniem karpia w Wigilię, ponieważ obawiacie się połknąć ość? Jest na to metoda! Wystarczy zmienić sposób przygotowywania.

Czy ktokolwiek z was wyobraża sobie święta Bożego Narodzenia bez karpia na stole? Na pewno nie! Tradycja przyrządzania tej ryby w Wigilię nie jest długa, ale Polacy szybko i łatwo ją przyjęli. Dziś to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, a osoby handlujące karpiami ogłaszają, w jakich miejscach będą sprzedawać ryby już na długo przed świętami. Do stoisk rybnych ustawiają się długie kolejki, a każdy robiący zakupy przyszedł tam tylko po jedną rzecz – karpia na święta!

Smak karpia jest kwestią dość dyskusyjną. Część osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej dość charakterystyczny smak. Można temu na szczęście zapobiec stosując kilka sposobów – pisaliśmy o nich w tym artykule. Kolejnym problemem, który sprawia trudności nie tylko w przyrządzaniu, ale też jedzeniu karpia są ości. Wiedzieliście, że większość zgłoszeń na szpitalne oddziały ratunkowe w Wigilię jest spowodowana udławieniem się ością? Z karpiem nie ma żartów! Niestety, ta ryba  zawiera w sobie duże i twarde ości, które mogą być niebezpieczne. A do tego skutecznie zmniejszają radość z jedzenia! W końcu co to za przyjemność, gdy przez większość wigilijnej kolacji dłubiemy widelcem w rybnym filecie w poszukiwaniu ości. Na szczęście są metody, dzięki którym ości nie będą już taki problemem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć ości z karpia?

Kto choć raz przygotowywał karpia ten wie, że ta ryba ma wyjątkowo duże i twarde ości. Zwykle usunięcie tych największych wraz z kręgosłupem nie stanowi dużego problemu, jednak w mięsie pozostają mniejsze ości, które już mogą być powodem niebezpiecznych sytuacji, jak choćby wspomniane wyżej zadławienie się. Jest na to bardzo prosty sposób – najlepiej zamiast tradycyjnych, panierowanych filetów zrobić tzw. faworki z karpia. Gdy odpowiednio ponacinamy mięso, wówczas dużo lepiej zadziała na nie wysoka temperatura podczas smażenia. A to właśnie ona oraz ciśnienie wytwarzane w procesie wysmażania ryby sprawia, że ości pękają i dosłownie się rozpuszczają. Dlatego jeżeli boicie się ości w karpiu, wypróbujcie w tym roku faworki z filetów – są pyszne i pozbawione ości!

Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzecie inny, to zrujnujecie jego smak
Gotujmy
Newsy
Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzecie inny, to zrujnujecie jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Szalenie ważne jest również użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na...

Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych
Nie chcecie, aby wasi goście samodzielnie wydłubywali z karpia ości, których nie udało wam się usunąć? Znamy na to pewien genialny sposób!

Czy planujecie podać w tym roku na Wigilię karpia? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie nasz trik na pozbycie się z niego ości. Dzięki tej prostej metodzie, pozbędziecie się nawet najmniejszych kawałków. Jak pozbyć się ości z karpia? Karp to ryba, bez której trudno sobie nawet wyobrazić Wigilię. Zwykle gości na naszych stołach w formie smażonej, ale podajemy go też w galarecie a nawet w zupie. Jak pozbyć się ości z karpia, żeby nasi goście nie musieli robić tego samodzielnie na talerzu? Znamy pewien sprytny i łatwy sposób. Instrukcja usuwania ości z karpia krok po kroku: Przygotujcie stalowy, dobrze naostrzony nóż. Połóżcie karpia na suchej desce przykrytej ścierką (powinien leżeć grzbietem do was). Powoli natnijcie karpia w miejscu łuku skrzelowego na głębokości kręgosłupa. Przesuwajcie powoli nóż w stronę ogona, ciągle na tej samej głębokości (właśnie tak oddziela się mięso karpia od kręgosłupa). Przełóżcie karpia na drugą stronę, aby jego głowa była zwrócona odwrotnie (ale nadal grzbietem do was). Powtórzcie cięcie na pozostałej części karpia. Otrzymane filety oddzielcie od resztek krwi i ewentualnych grubych ości. Filety z karpia połóżcie na desce mięsem do góry (skóra powinna przylegać do deski). Szerokim nożem natnijcie karpia w pionowe paski o milimetrowej głębokości, nie dotykając skóry ryby. Natrzyjcie karpia sokiem ze świeżej cytryny i włóżcie go do lodówki na noc (cytryna doskonale zmiękczy maleńkie ości, których nie da się ręcznie usunąć). Pamiętajcie, że ości i kręgosłup karpia są bardzo twarde, więc ruchy nożem powinny być zdecydowane, ale wolne. Jak podać karpia na Wigilię? Jeżeli zastanawiacie się, jak podać w tym roku karpia,...

karp 2020
AdobeStock
Newsy
Karpia może zabraknąć na wigilijnym stole. O tę rybę może być trudno
Czas przypomnieć sobie przedwojenne przepisy na wigilijne dania, ponieważ prawdopodobnie w tym roku karp będzie bardzo trudno dostępnym towarem!

Trudno sobie wyobrazić Wigilię bez karpia na stole. Jednak w tym roku całkiem możliwe, że będziemy musieli znaleźć alternatywę dla tej tradycyjnej ryby! Kryzys ekonomiczny spowodowany koronawirusem dotyka wszystkich – także hodowców ryb. Tradycyjny karp? Dziś myśląc o Wigilii oczami wyobraźni widzimy na stole pierogi z kapustą i grzybami, śledzie i inne potrawy, ale zawsze musi się między nimi znaleźć karp. Wydaje się nam, że święta bez tej ryby nie mogą się odbyć. A jedzenie karpia w wigilię to bardzo świeża tradycja! Została zapoczątkowana w latach 70. XX wieku przez komunistyczne władze. Dawniej w Polsce jadano w Wigilię wiele gatunków ryb, które w PRL-u były trudno dostępne lub po prostu drogie. Natomiast karp był łatwy i tani w hodowli, dlatego niespełna 50 lat temu zaczęto gorąco zachęcać Polaków do przyrządzania tej ryby na święta. I tak powstał zwyczaj przygotowywania panierowanego karpia na Boże Narodzenie. Święta bez karpia Bardzo możliwe, że w tym roku będziemy musieli obejść się smakiem i w Wigilię zamiast karpia zjemy coś innego. Wszystko przez pandemię koronawirusa! Z powodu obostrzeń sklepy zamawiają znacznie mniej towaru, ponieważ nie mają pewności, że uda im się wszystko sprzedać. Z tego powodu hodowcy ograniczają rozmnażanie ryb lub wyprzedają nadmiary, ponieważ nie chcą zostać z niesprzedanym towarem. Karp potrzebuje trzech lat, by osiągnąć wagę 1,5 kg – takie ryby najchętniej kupujemy na święta. Hodowcy doskonale wiedzą, że za rok, gdy ich karpie będą ważyły ponad 2 kg, to nikt nie będzie chciał ich kupić. Brak zamówień ze sklepów nie jest jedynym problemem. Zamknięte zostały restauracje, a wiele przedsiębiorstw przeszło na zdalny tryb pracy. W związku z tym odwołane zostały coroczne wigilie firmowe, na których też podawało się karpia. Wpływ na popyt na karpie...

karp
Gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić, żeby nie czuć posmaku mułu w świątecznym karpiu? Genialny, stary sposób naszych babć
Twoi bliscy nie chcą jeść karpia, ponieważ nie mogą znieść zapachu mułu? Jest na to sposób - i to nie jeden!

Karp to nieodłączny i obowiązkowy element wigilijnego stołu. Jednak nie wszyscy przepadają za tą rybą – część osób narzeka na ości, jednak większość nie może po prostu znieść charakterystycznego zapachu i posmaku karpia. Mówiąc wprost, można powiedzieć, że ryba ta „smakuje jak muł”. Nie brzmi zbyt apetycznie, prawda? Jest jednak na to sposób! Tradycyjny karp Choć jedzenie karpia w Wigilię jest bardzo młodą tradycją, to większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez niego. Trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę fakt, że przyrządzamy karpia w Boże Narodzenie od niespełna 50 lat! A to naprawdę mało biorąc pod uwagę ponad 1000 lat historii naszego kraju. Tradycja pojawiła się w PRL-u, gdy trudno było o różne gatunki ryb przyrządzane przed wojną na święta. Aby Polacy nie odczuli niedostatku, ówczesne władze postanowiły wypromować nową tradycję jedzenia karpia w święta. Dlaczego akurat ta ryba? To bardzo proste – karp jest tani i prosty w hodowli. Sposób na posmak mułu w karpiu Jak poradzić sobie z tym niezbyt zachęcającym smakiem i zapachem świątecznej ryby? Ten problem spędzał sen z powiek pierwszym gospodyniom, które musiały uporać się z karpiem. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że nie miały zbyt dużego wyboru i trzeba było jakoś przyrządzić tę rybę, to doskonale sobie poradziły! Poniżej publikujemy trzy sprawdzone sposoby naszych babć na karpia: Mleko – to prosta metoda, stosowana także w przypadku innych, mocno pachnących ryb jak np. dorsz. Wystarczy włożyć karpia do półmiska, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebula – kroimy ją w talarki, obkładamy karpia i posypujemy majerankiem. Odstawiamy na kilka godzin. Warzywa – należy zetrzeć czosnek, seler, marchew i pietrzuszkę, a następnie obłożyć nimi...